Шалена любов, що рухає свинарство
Відданість справі, перфекціонізм і амбітність — на цьому стоїть «Свято-Нікольське».
Cвинарство — не та галузь, куди можна увірватися й зібрати вершки. І якщо сьогодні хтось замислюється про вигідний бізнес, спостерігаючи за стрімким зростанням цін на живець свиней, то має бути готовий не лише до злетів, а й падінь. А досвідчені господарства в курсі про циклічність свинарства.
Селянське (фермерське) господарство «Свято-Нікольське», що на Дніпропетровщині, працює на ринку з 2006 року, має замкнений цикл виробництва. Утримує 350 основних свиноматок і методично, без упину, рухається вперед. Не втрачає голову від успіхів, не впадає у відчай, коли багато хто виходить із ринку.
Про те, що тримає на плаву в бурхливі часи, звідки беруться сили, про експерименти й традиції ми поспілкувалися з технологом «Свято-Нікольського» Ольгою Нарижною.
— Яким був для господарства останній рік? Як пережили початок війни, блекаут?
— Останній рік для господарства був досить важким. На початку війни складно було визначитися: чи провадити далі виробництво чи — ні, але шалена любов до свиней і власної справи, а також відповідальність перед працівниками дозволили зробити правильний вибір.
Блекаут і віялові вимкнення світла для господарства стали найуразливішими, бо все виробництво потребує електроенергії. Коли вимикали світло, за робочу зміну не встигали виробляти достатню кількість кормів, тому роботу кормоцеху переводили в нічну зміну. Також пристосовувалися до комендантської години.
Найболіснішим була неможливість достатнього обігріву поросят, особливо новонароджених, відповідно, підвищувався відсоток їх загибелі в родильному відділенні.
Через місяць такої роботи вирішили придбати генератор, але тут також наразилися на масу проблем: їх не було в наявності, потрібно було очікувати, потім під’єднати до загальної електросистеми. Але спільними зусиллями з усім впоралися.
— З якою генетикою свиней працюєте? Все влаштовує чи хотіли б замінити її?
— Ми працюємо з генетикою AXIOM. Як і інші західні генетики, вона потребує певного пристосування, а саме — зміни в годівлі й утриманні свиноматок. Якщо не пристосовуватися до нових вимог генетики, у тварин розвивається кульгавість, що згодом призводить до проблем з опоросом.
Ця генетика подобається достатньою багатоплідністю, але, на відміну від данської, у неї немає малих поросят у гнізді.
Щодо повної заміни поголів’я поки що не замислювались, бо це потребує зупинки виробництва, а отже, втрати частини робочих місць.
Ми працюємо з породами йоркшир, ландрас і п’єтрен. Ремонтне поголів’я для власних цілей отримуємо схрещуванням цих порід, на кінцевому етапі застосовуємо п’єтрен.
— Як підтримуєте здоров’я поголів’я? Чи є якісь вузькі місця?
— Щодо здоров’я поголів’я, то ми намагаємося працювати на випередження — це набагато дешевше, ніж лікувати тварин. Застосовуємо всесвітньо відомі вакцини, що підвищують приріст й опірність організму до збудників.
Дуже полюбляємо застосовувати різні ефективні препарати на підсисних поросятах — усілякі енергетики, пробіотики, замінники молока. Звичайно, ефект від таких засобів неможливо відчути миттєво, він накопичується. Але на нашому підприємстві відразу помітна відсутність таких препаратів: поросята гірше ростуть, на відлучення виходять із меншою вагою.
— Чи були проблеми останній рік із ветпрепаратами? Яким надаєте перевагу — вітчизняним чи імпортним?
— На початку війни були великі проблеми з ветеринарними препаратами. Частину з них постачальники не мали змоги завозити з Європи, деякі виробники постраждали від бомбардувань.
Найскладніше було з вакцинами, бо тварини ростуть, а вакцину треба застосовувати у певний, досить вузький проміжок часу. Тож вимушені були використовувати вакцини, які були в наявності в постачальників.
Перевагу надаємо імпортним ветеринарним препаратам, бо впевнені у їхній якості. Препарати українського виробництва застосовуємо в незначній кількості. Наш основний надійний постачальник ветпрепаратів — EDINSTVO GROUP.
— Як у вас побудована схема кормів? Виробляєте їх власними силами чи купуєте? Чи маєте якісь фішки? Яких постачальників обираєте і за якими критеріями?
— Корми виробляємо у власному кормоцеху з використанням зернових, соєвої та соняшникової макухи та преміксів. Особливих фішок у виробництві кормів не маємо, головне — якісна сировина, оскільки багато фермерів, що пропонують сировину, вважають, що свиням можна згодовувати будь-що: бите зерно, забруднене, пріле тощо.
Обов’язково додаємо в корми адсорбенти й підкислювачі, дуже полюбляємо експериментувати з фітопрепаратами. Тривалий час застосовували в корм тваринам на відгодівлі Фарматан, відповідно, зовсім не мали проблем із діареями. Також практикували Люманце, що дозволяє зменшити вплив стресових чинників у період відлучення поросят. Усі препарати мають досить високу ефективність, але за низької ціни на свиней живою вагою виникає необхідність рахувати економічні затрати.
Обираючи постачальників, ми насамперед звертаємо увагу на якість пропонованої продукції, на наступному етапі — на загальнолюдські якості й комфорт у роботі з компанією.
Так, на початку війни дуже важливим було те, що в такий складний час усе ж були компанії, які відтерміновували оплату й забезпечували продукцією у повному обсязі. За це їм величезна подяка!
— Свиноферма вимагає сурової біобезпеки. Як вона організована у вашому господарстві?
— Щодо біобезпеки дотримуємося загальноприйнятих правил. Відвантаження тварин — за територією ферми, на території ферми — тільки внутрішній транспорт. Усі працівники проходять через санпропускник із обов’язковим душем. На територію ферми заборонено проносити будь-які продукти, тому ми забезпечуємо харчування у їдальні.
Безумовно, всі повідомлення про спалахи АЧС в Україні нас турбують і бентежать, але намагаємося докладати максимум зусиль, щоб звести ризики до нуля. Працівникам ферми заборонено вдома утримувати свиней, за що вони мають змогу отримувати м’ясо за ціною нижчою від собівартості. Крім того, ферма розташована у міській місцевості, тому поряд не утримують свиней у домашніх господарствах.
— Які технології вважаєте ефективними для підтримання мікроклімату?
— Дотримуємось мікроклімату на кожній ланці виробництва за вимогами віку тварин. Вентиляція в нас припливно-витяжна. Найкращим рішенням у родильному відділенні було встановлення охолоджувачів повітря, які влітку знижують температуру на 5–7 °С. Тваринам і працівникам комфортно, і влітку не погіршуються продуктивні якості свиней.
— Ринок свинини сьогодні на підйомі. Як відчуваєте це?
— На мою суб’єктивну думку, не зовсім правильно оцінювати привабливість ринку свинини тільки за одним роком виробництва. Свинарство має циклічність, тому не варто очікувати, що такий стан речей буде завжди. У пам’яті постійно спливають 2020– 2021 роки, коли собівартість свинини була вищою за закупівельну ціну на живих свиней, і виробники мали пристосовуватися до таких умов існування… Оскільки підприємство або втримається на плаву, або полишить ринок.
— Які плани будуєте на майбутнє? Чи збільшуватимете поголів’я? Нарощуватимете виробництво?
— За час війни ми навчилися не загадувати на далеке майбутнє. Оскільки господарство не користується кредитними коштами, намагаємося розвиватися і збільшувати виробництво власними силами. Сьогодні в планах завершити розпочате ще 2020 року: оснащення цеху дорощування, яке гальмували виробничі умови. Звичайно, маємо амбіції і хочемо, щоб наше підприємство зростало і давало свої плоди, бо дуже любимо цю справу!
ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ
Андрій Прокопець, лікар ветеринарної медицини, консультант в царині «Свинарство» компанії EDINSTVO GROUP
— З господарством «Свято-Нікольське» компанія EDINSTVO GROUP співпрацює понад 10 років. Щоразу, приїжджаючи до господарства, зазначаємо позитивні зміни, радіємо кожному покращенню показників продуктивності стада.
Наші консультанти разом зі спеціалістами ферми впроваджували інноваційний метод внутрішньоматкового штучного осіменіння свиноматок із використанням продуктів Mаgapor, що покращило відсоток осіменіння, вихід ділових поросят і вдосконалило процес відтворення стада.
Оптимізацію конверсії корму, зниження кількості запальних процесів організму і застосування антибіотиків вдалося досягти завдяки продукту «Люманце® Ц» (lumance) (компанія INNOV AD/SA).
Нині працюємо над питаннями мікотоксинів і покращенням конверсії корму, використовуючи продукти «Есцент П» і «Консепт Форте» цього самого бренду, функціональні премікси власної лінійки Intelligent Nutrition.
Це — добропартнерські відносини, побудовані на взаємній довірі, бажанні розвивати один одного, чути й відчувати потреби. Коли почалася повномасштабна війна, ми навіть продукцію відвантажували без передоплати, бо не могли поставити під загрозу всі напрацювання, здоров’я тварин і продовольчу безпеку регіону. Турбота про клієнта й потреби господарства — базис взаємодії «господарство — менеджер» у EDINSTVO GROUP.