Агромаркет

Всеукраїнський практичний форум «СВИНОКОМПЛЕКС 2022», м.Львів

Поділитись:

«Втримати собівартість» — такою була основна тема щорічного Всеукраїнського практичного форуму «СВИНОКОМПЛЕКС», який відбувся 20 вересня у Львові. Справді, нині рентабельність свинарського бізнесу висока — насамперед завдяки високим цінам на свинину живою вагою та низьким цінам за зерно. На жаль, тригером такого вигідного для свинарів цінового співвідношення стала війна, зокрема, через неможливість у перші місяці воєнних дій експортувати зернову продукцію. Утім, попри небачену за багато попередніх років рентабельність свинарського виробництва, війна не дає нам права говорити про підйом галузі — адже багато підприємства на окупованих територіях фізично перестали працювати або ж елементарно виживають. І навіть господарства на відносно мирних землях не убезпечені від проблем, хоча б через поступове збільшення державою імпорту свинини з країн ЄС, а отже, зростання конкуренції на ринку, проблеми із завезенням з-за кордону племінних тварин для ремонту поголів’я або ж через падіння купівельної спроможності населення. Тож викликів багато, і треба бути готовим їм протистояти. Як утримати високу рентабельність, зменшити собівартість виробництва, знайти оптимальний саме для свого господарства алгоритм дій або ж приховані резерви — кожен учасник форуму, організованого профільним журналом The Ukrainian Farmer, у своїй доповіді намагався в той чи той спосіб дати відповідь на ці питання.

Так, на думку Олександра Демченка, засновника «Еко піглетс» групи компаній «ІАС», успішний бізнес — це насамперед диверсифікація виробництва, коли кожна його складова доповнює та в потрібний момент «підставляє плече» одна одній. Юрій Бесараб, заступник керівника департаменту тваринництва компанії «Барком»,переконаний: надійним інструментом покращення продуктивності виробництва є мотивований персонал. Саме завдяки системі фінансових мотивацій персоналу на кожній виробничій ділянці без інших додаткових заходів «Барком» протягом 2021 року реалізував м’яса живою вагою на 1 млн кілограмів більше (+17%).

Підприємство «Агротехцентр Сервіс» з неповним циклом виробництва, що спеціалізується на вирощуванні та реалізації поросят вагою 25 кг, основою свого ефективного виробництва вбачає створення максимально комфортних умов для поголів’я, адже від цього залежить якість продукції. «Свині — це товар» — така філософія керівниці ферми Вікторії Зелінської та всього колективу.

Окрім грамотного менеджменту та догляду за тваринами ефективне виробництво свинини базується на двох інших «китах» — якісна генетика та забезпечення високого статусу здоров’я поголів’я. Нині багато свиногосподарств обирають данську генетику, що славиться своєю багатоплідністю, доброю молочністю, високими темпами приросту. Утім, як наголосила директорка з продажів і директорка з розвитку бізнесу Breeders of Denmark A/S Ірина Василевич, щоб максимально розкрити племінний потенціал данської генетики, потрібно вести племінну роботу в господарстві на основі об’єктивних даних, тобто за допомогою реєстрації свого племінного ядра в Базі даних Danish Genetics (КЕRМІТ), яка відстежує історію племінних свинок, придбаних господарством, їхніх братів-сестер і навіть їхніх прапра- та прабатьків, обраховує поточну оцінку племінної цінності, відтворювальних і відгодівельних якостей свиней, яка оновлюється щотижня. Таким чином господарство має змогу підбирати найкращі комбінації та вести селекційну роботу на основі індексної оцінки свого племінного поголів’я.

«Елітна генетика — це основа продуктивності ферми», — переконаний і менеджер з технічної підтримки генетики РІС Ukraine Юрій Свистун. Нині селекція РІС спрямована на забезпечення високої продуктивності тварин упродовж усього життя, конверсії корму та приростів, покращення якості м’яса та його пісності, а також збереженості поросят. До того ж генетична компанія РІС забезпечує повний генетичний супровід свого продукту — від нуклеуса до господарства.

Один з основних чинників ефективного виробництва свинини — здоров’я поголів’я. Тож вакцинація є ключовим заходом у підтриманні високого статусу здоров’я тварин на фермі. Нині все більше господарств звертають увагу на інтрадермальну вакцинацію, адже шкіра — найбільший імунний орган, що містить дермальні дендритні клітини, лімфоцити, макрофаги та мастоцити й має високу щільність кровоносних і лімфатичних судин. І компанія HIPRA, яка є світовим лідером на ринку ветеринарної фармацевтики, йде у фарватері наукових розробок з цього питання. Так, віднедавна завдяки розробленому фахівцями компанії шприцу-автомату Hipradermic 3.0 вакцинувати свиней стало надзвичайно просто та швидко. «Безголковий пристрій на акумуляторних батареях має автоматизований спуск, 3G приєднання, чип RFID, LED індикатор. Тож легкий дотик до певної зони тварини — і вона вже вакцинована, — розповів про новинку представник технічної підтримки напряму свинарства HIPRA UKRAINE Іван Сердюк. — Просто для ветеринара і безболісно для тварини». Чудовий інструментарій від транснаціональної компанії, що спеціалізується на профілактиці та діагностиці й, до речі, генерального партнера форуму «СВИНОКОМПЛЕКС. Втримати собівартість», вже завойовує популярність серед вітчизняних ветеринарів.

У компанії «Подільський бекон» поки що поросят вакцинують традиційним способом, але завдяки сучасним засобам і профілактиці, зокрема й пероральним, мають добрі результати. Так, після проведеного виробничого досліду заступник директора з тваринництва Андрій Грабенко нині є переконаним прихильником профілактики аліментарної анемії поросят і кокцидіозу із залученням у схему вакцинації препарату Форцеріс. Після щеплення цим препаратом зріс рівень гемоглобіну в крові поросят і, як наслідок, самопочуття тварин покращуються, зростають і добові прирости.   

Утім, незалежно від способу вакцинації — традиційного чи інтрадермального — до цієї процедури слід підходити відповідально. А кожне господарство з огляду на мету вакцинації та загальний стан стада саме вирішує щодо щеплення живими чи інактивованими вакцинами, — наголошує менеджер компанії «БІОВЕТА Україна» Микола Вищепан. Головне — усвідомлювати, що економити на ветеринарному бюджеті не варто, бо така економія обернеться прямими втратами.

Власне, до чого призводять прорахунки в догляді та ветеринарному обслуговуванні у своїх доповідях («Особливості патологоанатомічної діагностики захворювань респіраторного комплексу у свиней» та «Ветеринарні й технологічні аспекти розвитку некрозів вух свиней») переконливо показала незалежна консультантка з ветеринарних і технологічних питань у свинарстві, кандидатка ветеринарних наук Елеонора Єсіна. Водночас ретельне дотримання правил санації приміщень і тварин підтримує їхній високий статус здоров’я. Більше з тим: «Із застосуванням біодеструктора на основі штамів бактерій роду Bacillus, який нейтралізує запахи й гази, підтримувати чистоту повітря, забезпечувати комфорт тварин і людей у приміщеннях надзвичайно просто й ефективно», — зауважила наукова консультантка ТОВ «Еко-Вет», кандидатка ветеринарних наук Тетяна Чорнозуб.

Корми — найвитратніша складова свинарського бізнесу. Однак, якщо організувати власне виробництво комбікорму, крива собівартості виробництва швидко піде донизу. Це переконливо довів Антон Водяник — представник компанії «Сій Добро». «Комбікормова лінія — це дуже енергоощадна установка. Фахівці підрахували: за умови використання власної сировини вона окупить себе за два-чотири роки, якщо сировина покупна — за п’ять-шість років. Ці строки можна ще скоротити, якщо налагодити реалізацію комбікорму», — зазначив доповідач.

Ще одним цікавим рецептом зниження собівартості виробництва поділився Володимиром Шило, продакт-менеджер напряму «годівля молодняку свиней» компанії Swinco International B.V (Нідерланди) та консультант ГК AVA Group: «Коли використовують дорожчий замінник молока, це не означає, що витрати на ріст поросят будуть вищими. Згідно з результатами досліджень, у більшості випадків це має позитивний ефект: нижчу конверсію корму, меншу вартість за 1 кг приросту, нижчий рівень смертності, менше залучених працівників, вищі прибутки. Найкращий замінник молока для вашого господарства — той, що відповідає реальній ситуації в родильному відділенні й оптимально компенсує брак молока свиноматки».

Водночас Максим Грицай, регіональний директор із продажу компанії Kaesler Nutrition GmbH, наголосив: «Для всіх вікових груп свиней ідеальним складником кормів є L-карнітин — природна речовина, що безпосередньо впливає на енергетичний метаболізм тварин і, відповідно, позитивно — на економічні показники всіх тварин: поросність та лактацію свиноматок, темпи росту поросят, зменшення жирової тканини свиней на відгодівлі, збільшення кількості спермодоз кнурів».

Як уже було зазначено, нині перед свинарями ймовірно постануть нові економічні виклики, до яких треба бути готовими вже сьогодні. Учасники конференції мають свої рішення їхній протидії. Але найголовніша умова — наша перемога. Щоб ніколи жодне господарство не повторило долю харківського агрокомбінату «Слобожанський», про яку на форумі розповів заступник генерального директора з питань свинарства Андрій Ярошенко. Тож підтримуймо разом наші Збройні Сили! За допомогу в проведенні заходу організатори форуму компанія AGP Group та журнал The Ukrainian Farmer висловлюють подяку генеральному партнеру компанії «ХІПРА Україна», а також партнерам: компаніям «БІОВЕТА Україна», РІС Ukraine, «Брідерс Україна», «СЕВА САНТЕ АНІМАЛЬ Україна», «Сій Добро», «Альфа-Вет», ГК AVA Group та «ЕКО-ВЕТ».

Поділитись: