Названо переваги технології «сушіння ― вдень, охолодження ― вночі»
Технологія «сушіння ― вдень, охолодження ― вночі» дозволяє збільшити продуктивність сушарок, поліпшити якість зерна та зменшити витрати палива на сушіння.
Про це йдеться у статті The Ukrainian Farmer.
Такий спосіб сушіння застосовують переважно на зерносушарках типу ДСП, прив’язаних до елеваторів.
Суть технології полягає в тому, що зерно сушать тіль-
ки вдень, а охолоджують тільки вночі. До того ж зерно сушать не до кінцевої вологості, а недосушують на 1,5–2%. Після цього його направляють у тепломасообмінник для відлежування у спеціальних місткостях, для чого пристосовують один із силосів елеватора.
Якщо цей спосіб застосовувати на хлібоприймальних підприємствах, то необхідно лінії сушіння оснащувати додатковими місткостями (бункерами чи металевими силосами).
У нічний час після відлежування зерна, коли відбувається вирівнювання температури окремих зерен і переміщення вологи з внутрішніх шарів до його поверхні, зерно охолоджують, повертаючи його із силоса-тепломасообмінника у сушарку. До того ж залежно від температури навколишнього середовища, охолодження зерна здійснюють одним, двома чи навіть трьома вентиляторами зерносушарки, що дозволяє за час охолодження у нічний час довести вологість зерна до базової.
Для реалізації цього способу сушіння зону охолодження сушарки приєднують до топки, перетворивши її на сушильну.
Наявність ще однієї зони сушіння значно підвищує продуктивність зерносушарки.
Крім того, недосушування зерна на 1,5–2,0% проти його кінцевої вологості також дещо підвищує продуктивність сушарки та економить витрати палива. Сушіння вдень потребує менших затрат палива ще й завдяки вищій температурі навколишнього середовища.
Раніше ми писали про недоліки контролю процесу сушіння зерна за показником температури.