Агромаркет

Команда платформи АgroApp мріє максимально пришвидшити час видачі кредитів для аграріїв

Знайомтесь: АgroApp

Знайомтесь: АgroApp

Команда інноваційної платформи змушує банки конкурувати за позичальників і мріє максимально пришвидшити час отримання ними кредитів

Нехай там хто що каже, а головну роль у будь-якій справі відіграють люди. Так було в усі часи. І навіть нині, коли світ зробив ставку на цифрові технології, доля кожного, навіть найгеніальнішого, алгоритму – у площині компетенцій і цінностей людини. А якщо точніше – цілої команди, що замислила, створила і вивела в люди високотехнологічне рішення. І що сильніше воно резонує з потребою потенційного користувача, то більшу увагу привертає. Особливо – коли йдеться про гроші. Тому поява на ринку фінтех-стартапу AgroAрр, що допомагає аграрієві швидко заручитися фінансовою підтримкою, викликала в учасників ринку неабиякий інтерес.

Опинившись «за лаштунками» цього резонансного сервісу, журналісти AgroTimes поцікавилися в команди AgroApp, як воно – створювати корисні речі і чи справді аграрій тепер може отримати кредит за один день.

Ярослав Смакота: «Пропонуємо цілий арсенал перспективних рішень»

Цінності навколо яких об’єдналася команда AgroApp, резонують зі сподіваннями тих, для кого ми створили сервіс. Якщо раніше фермер ходив у банки в пошуках кредиту, то ми перевернули цю логіку з ніг на голову і тепер 10 банків конкурують за одного клієнта – на кшталт принципу Uber, де за рейтингом пропозицій ти вибираєш, яка для тебе найвигідніша.  

До речі, збирали команду і запускали роботу над проєктом повністю онлайн. І в ковід стало зрозуміло, що вибрали правильну стратегію. А завдяки тому, що всі зібралися з різних галузей, мають різні базові компетенції й різний досвід, це дало потужний синергійний ефект.

Особисто я до приходу у фінтех понад 15 років працював у провідних банках. Займаючись кредитуванням корпоративних клієнтів, часто бачив яким довгим є процес отримання коштів, особливо, новими клієнтами. Тим часом, далеко не всі аграрії вміють завчасно планувати свої фінансові потоки. І коли виникає якась термінова потреба, отримання позики може стати проблемою. Таких історій – у кожній галузі вистачає. Втім, коли йдеться про сільське господарство, часом навіть день зволікання може бути фатальним для врожаю.

Саме тому ми разом із партнерами вирішили створити сервіс, який би надавав потенційному позичальнику та його постачальникам швидкий доступ до всіх основних банків. Оперативно розробили прототип, інтегрували платформу з відкритими в Україні держреєстрами і запустили чат-бот для заявників. Фермерам усі послуги безкоштовні – це наша принципова позиція. А план монетизації AgroApp спрямований на банки, які платять проекту невелику комісію за отриманий трафік.  Якщо раніше ми виходили на ринок через партнерів – постачальників ресурсів для агросектору, то тепер уже самостійно пропонуємо фермерові цілий арсенал перспективних рішень: кредити «5-7-9%», лізинг, авалювання векселів, пряме фінансування на дуже цікавих умовах від великих агрохолдингів. Наступний наш крок – разом із банками здійснити переворот у фінансуванні агровиробників: максимально скоротити час (до 2-3 днів) від отримання ними попереднього рішення до оформлення кредиту. Ми активно ведемо про це перемовини з усіма великими банками з першої двадцятки, Ми розуміємо, що це дуже нешвидкий процес. Утім, усі ключові гравці ринку сьогодні покладають великі надії на високотехнологічні цифрові рішення. Тож крок за кроком,  AgroApp напрацьовує свій репутаційний капітал, закладаючи базис економіки майбутнього.

Пітер Майклс: «У месенджері ми – наче у великому офісі»

Сервіс AgroApp вже більше року є важливим проектом для нашої команди. Він базується на моїй технології з графічним інструментом програмування. Я розробляв архітектуру проекту та його веб-частину. Також ми використали власний алгоритм збору даних і чат-бот, що були розроблені моїм партнером. Утім, удосконаленням у такому грандіозному проекті немає меж. Отримуючи зворотній зв’язок від користувачів, що послуговуються сервісом, ми намагаємося глибоко вникати у всі нюанси, враховуємо всі побажання й постійно вдосконалюємо AgroApp. На початках навіть повністю переробляли вже готову систему – аби вона максимально відповідала очікуванням наших користувачів.

Нині група розробників стала більшою. У кожного своя кваліфікація, свої навички. В нас з’явились тестувальники, штатний дизайнер та молоді розробники, що займаються фронтендом. А я передусім фокусуюся на функціональності сервісу. Тож ми один одного доповнюємо. Для мене важливо, що всі – з вогнем в очах і кайфують від своєї роботи. І, власне, не має жодної різниці, хто звідки працює – з Броварів, Кропивницького чи Брісбена (я з сім’єю мешкаю в Австралії). У месенджері ми – наче у великому офісі – з регулярними нарадами по понеділках.

Ми в команді постійно на зв’язку, щоб невідкладно вирішувати кожне питання. Ось, наприклад, якось партнери репрезентували наш сервіс, а в клієнтів виникли складнощі. Скерували нам – і ми оперативно розібрали ситуацію. Щоб виявити проблему знадобилося моє професійне відчуття. Виявилося, що застарілий браузер в одному з офісів взагалі не хотів працювати з AgroApp, хоча такий самий браузер у нас усе запускав. Але нам вистачило десяти хвилин та відео від клієнта, щоб локалізувати проблему, і наш сервіс установили. Тепер із задоволенням ним користуються.

Я дуже вдячний керівникам проекту, що в мене є можливість навіть на іншому краю світу брати участь у розвитку такого потрібного сервісу для українського бізнесу. AgroApp створює інноваційну можливість для аграріїв, банків та їх партнерів перейти на сучасний рівень взаємодії, домовляючись один з одним завдяки інтернет-технологіям, таким як чат-боти й веб.

Наразі локдаун стимулював суспільство розвивати цифрові продукти і цифрові комунікації. І це неабиякий шанс для таких інноваційних сервісів. Утім, коли карантин звершиться, я дуже хочу прилетіти в Київ, зібративсю команду разом і ще ефективніше працювати.

Влад Бочаров: «Із кожним завданням ми дедалі ближче до мети»

Суть cервісу AgroApp у тому, що охочий отримати банківський кредит, скажімо на купівлю насіння чи ЗЗР, залишає заявку щодо бажаної суми, а розроблений нами алгоритм сам збирає його дані з відкритих реєстрів в один файл і на їх основі підраховує важливі для банкірів коефіцієнти. Таким чином фермер може буквально за день (!) отримати попереднє рішення від 10-ти банків.

Відтоді, як ми розробили і запровадили публічну форму заявки, виникла потреба системної комунікації з заявниками. Нині цим у команді займається окремий фахівець. І, власне, обсяг роботи у нього  чималений – цьогоріч надійшло вже понад 400 заявок. А група розробників сервісу працює над подальшими удосконаленнями сервісу – аби потенційні позичальники відстежували статуси своїх заявок і через свої особисті кабінети на сайті AgroAрр могли б напряму комунікувати з банками. В ідеалі, все має відбуватися онлайн: від подачі заявки, до підписання договорів і зарахування грошей на рахунок фермера чи відвантаження продукції від постачальників. Це наша стратегічна мета.

З розширенням команди я більше почав займатися менеджментом і розподілом функціоналу, взаємодіяти з потенційними клієнтами і користувачами сервісу. А потенціал цільової аудиторії нашого стартапу величезний. Зокрема, є чимало банків, що мають відповідний ресурс, і дуже багатьом аграріям потрібні гроші на операційну діяльність – але взаємозв’язок між ними ще доволі складний і не налагоджений. Удосконалити його може AgroAрр. Уся команда стартапу з першого дня працює дистанційно. Втім, це не заважає вибудовувати спільну візію. Всі ми усвідомлюємо, що зараз, попри всі зовнішні і внутрішні проблеми, дуже хороший час для розвитку. Тому треба сфокусуватися на своїй справі і рухатися вперед. Із кожним кроком і завданням ми дедалі ближче до мети. Це дуже надихає.

Цифрові технології реально здатні дати раду багатьом викликам, що постали перед українською економікою. Зокрема, в агросекторі дуже багато чого можна покращити. І наш стартап – маленький, але впевнений крок до цієї глобальної системності. Завдяки AgroApp – я просто переконаний у цьому – проблему аграріїв щодо доступу до фінансування буде вирішено. Дуже хотілося б, аби вони переконалися, що ключовою цінністю сервісу є його простота і надійність.

Катерина Авраменко: «Вважатиму за честь взаємодіяти з тими, хто повірить у силу AgroApp”

Команда AgroApp працює дистанційно: запроваджує для фермерів нові привабливі пропозиції, вдосконалює інтерфейс, залучає нових партнерів. Моя відповідальність  – розповісти про це щонайширшій аудиторії, використовуючи всі можливі канали комунікації.

Коли я тільки починала допомогати команді AgroApp, навіть не могла собі уявити, як згодом горітиму цим. Найбільше надихає те, що з кожним днем я дізнаюся від колег про щось нове зі світу диджитал і можу поділитися з тими, хто, як і я донедавна, поки не в курсі. Отримую задоволення, споглядаючи і розповідаючи, як змінюється і вдосконалюється агросектор в Україні – адже і наш стартап має стосунок до його цифрових реалій. Пам‘ятаю момент, коли тільки приєдналася до команди і занурювалася в деталі проєкту. Ми тільки розпочинали співпрацювати з медіа й про AgroApp написали кілька новин. Увечері ділюся гарними новинами з командою, а мені кажуть, що нам одразу надійшло ТРИ заявки! Нині таких заявок в десятки разів більше. Але тоді для мене це було свого роду сигналом, що наша робота людям дуже потрібна.

Так, весь світ діджиталізується і, рано чи пізно, цифрові рішення мали прийти в агросектор. Але в умовах локдауну й карантину потреба пошуку нових можливостей постала особливо гостро. Як мовиться, в потрібному місці й у потрібний час. Одним із викликів, як на мене, є те, що не кожна людина одразу сприймає та приймає новації. Хтось, приміром, ще й досі користується кнопковим телефоном, хоча всі мобільні додатки можна завантажити лише на смартфон. Інший не розуміє, навіщо йому телеграм, якщо дотепер він спілкувався лише у вайбері. Ще комусь навіть страшно уявити, як із отої сили-силенної відкритих даних програма вибирає інформацію саме про нього… Найбільше мені хотілося б, аби страх перемагала цікавість – і лави наших однодумців поповнювали працьовиті, розумні, досвідчені люди різних поколінь.

Із розвитком самого проєкту розвиваємося й ми. Кожен із нас реалізує те, що вважає важливим. Особисто я хочу найближчим часом приєднатися до суппорт-команди. Вважатиму за честь взаємодіяти з тими, хто повірить у силу AgroApp.

Для довідки: стаття стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця стаття відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) дивіться на сторінці https://www.facebook.com/usaid.agro/, https://agroapp.com.ua/uk та https://t.me/agroappbot

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ