Техніка

Як відзначали перший ювілей технології MZURI Pro-Til на українських теренах

Зірка на ім’я MZURI

Зірка на ім’я MZURI

Святкову імпрезу з нагоди першого ювілею вдосконаленої смугової технології Pro-Til на українських теренах іменинники поєднали з поглибленням знань про цінності й новації MZURI 

Ґрунтообробно-посівна техніка MZURI Pro-Til, що вдосконалила технологію смугового землеробства, за порівняно короткий час завоювала прихильників по всьому світу. В українському агросекторі навколо задекларованої брендом світоглядної концепції теж формується потужне ядро однодумців-практиків. А нещодавно всі ті, хто вже має практичний досвід роботи з MZURI Pro-Til, зібралися на фахову конференцію, присвячену п’ятиріччю офіційного представництва MZURI в Україні.  

Із 2016 року цей європейський бренд на українських теренах репрезентує B.T.A. Group, що об’єднує кілька напрямів діяльності — продаж техніки, її сервіс та реалізацію запчастин. Експертиза фахівців Групи стала запорукою багатьох перемог у польових баталіях за врожай. Власне, і святкову імпрезу іменинники поєднали з поглибленням знань про цінності й новації MZURI. У конференції, присвяченій агротехнології ощадного господарювання, взяли участь сільгоспвиробники із 18 областей України. 

Власник компанії MZURI — успішний бізнесмен і фермер у п’ятому поколінні доктор Марек Ружняк — розповів про себе і про свій шлях у пошуках ідеальної технології землеробства, про знайомство з британським інженером Мартіном Лоле, котрий, спираючись на власний фермерський досвід, сконструював цю сівалку, про свої помилки і здобутки за 10 років практичного застосування MZURI Pro-Til. Дізналися учасники конференції й про сьогодення технології — із усебічними науковими дослідженнями кліматично ефективних рішень для кожної сільськогосподарської культури у дослідницькому Центрі MZURI. Розповідаючи про стратегічні плани MZURI, пан Ружняк зауважив, що аграрний світ сьогодні активно цікавиться технологією MZURI Pro-Til, бо вона ідеально відповідає засадам європейського «Зеленого» курсу (Green Deal) — дає змогу мінімізувати вуглецевий слід. 

На відміну від закордонних фермерів, українці не мають дотацій, які в ЄС видаватимуть за впровадження відповідних кліматоорієнтованих технологій. І все ж, покладаючись на здоровий глузд і власні сили, землероби переймаються тим, що вважають справжньою цінністю. Як зауважив хтось з учасників конференції в кулуарах, у «вищій математиці» твоєї справи завжди знаходиться ніша для інноваційного пошуку, коли її фінансовий баланс залежить ще й від балансу екосистеми. 

Важливим досягненням MZURI, за словами керівника B.T.A. Group Олександра Ярошенка, є участь українських господарств, що обробляють свої поля за вдосконаленою смуговою технологією, у пілотній програмі з декарбонізації, запровадженої одною з компаній-постачальників. Таким чином бренд уже сьогодні робить свій внесок у скорочення кількості вуглецевих викидів в атмосферу та в колаборації з іншими кліматично відповідальними бізнесами сприяє своїм клієнтам відроджувати екосистему. 

А про досвід успішного керування ґрунтово-кліматичними ризиками на Вінниччині розповів заступник директора Bartsos Group, доктор біологічних наук Іван Кривенко. За його спостереженнями, технологія дала змогу суттєво поліпшити параметри природної родючості ґрунту. Зокрема, на полях, де працювали агрегати MZURI, ріст, розвиток і формування всіх структурних елементів врожаю відбувалися без зупинки із найменшими стресовими затратами енергії рослин на всі перепади в живленні. Втім, основна перевага інноваційної технології не тільки і не стільки в кількості, як у сталості отриманого результату. 

«Ми бачимо перспективу розвитку MZURI Pro-Til на національному рівні. Ця технологія повністю відповідає задекларованому ЄС „Зеленому” курсу (Green Deal), тож, на моє переконання, її застосування на конкретному полі й у конкретному господарстві — це лише питання часу», — підкреслив очільник B.T.A. Group Олександр Ярошенко. Він нагадав аграріям, що MZURI поєднує у своїх агрегатах найсучасніші інженерні розробки й знаннями про довкілля. 

П’ять років дилерства MZURI — це довгий шлях удосконалення та пристосування техніки до наших важких і родючих земель. І з кожним поколінням посівні комплекси ще більше адаптовані до роботи на українських ґрунтах. 

Головний інженер заводу MZURI Міхал Копидловський детально розповів про конструктивні вдосконалення, яких за п’ять років зазнала ця техніка. У нових моделях MZURI — зміцнена рама шасі й рама висіву, посилена потужність турбіни. У найновіших — збільшена місткість бункера й удосконалена гідравлічна система. Крім того, машини оснастили системою автоматичного мащення рухомих елементів. Сучасні агрегати мають кольорові монітори й нові датчики висіву насіння. Модуль управління посівним комплексом дає змогу під’єднувати його до системи ISOBUS, а замість радара наступні покоління техніки комплектують модулем GPS. «Інженери й конструктори MZURI і надалі удосконалюватимуть машину в тісному партнерстві з практиками», — запевнив голов ний інженер заводу. 

І нехай які складнощі теоретично можуть виникнути в процесі діяльності, всі ці роки національна команда MZURI працює на випередження. Як мовиться, на те він і сервіс, аби в найкоротші терміни прийти на допомогу, забезпечити запчастинами і за потреби здійснити їх заміну. Щоправда, наступний рік у компанії планують присвятити ще й просвітницькій діяльності — щоб максимально запобігти впливу людського чинника під час експлуатації техніки та досягнути максимально точного досягнення усіх елементів технології. 

Фахівці B.T.A. Group переконані: життєпис MZURI в Україні формує кожен, хто працює з цією технологією, — ті, хто її репрезентує, і ті, хто її застосовує. Завдяки усвідомленню спільної цінності й народжується успішна взаємодія та успішний досвід. Саме тому дедалі більше українських сільгоспвиробників щороку звертає увагу на інновації дбайливого господарювання. А з технологією MZURI Pro-Til, як свідчить досвід, можна на 30–50% скоротити внесення мінеральних добрив, досягнути 7-кратної економії часу та 3-кратної економії пального. Втім, ідеться не тільки про можливості заощадити й зберегти маржинальність агровиробництва. Мова про зовсім інший підхід до землеробства. Та ще й пліч-о-пліч з однодумцями, колегами й партнерами. 

Застосування технології MZURI Pro-Til може стати реальним двигуном змін сільського господарства майбутнього. З нагоди першого п’ятиліття офіційного представництва бренду в Україні іменинники влаштували учасникам конференції незабутню гостину в мальовничій оазі Черкащини. Були й конкурси, й розіграш подарунків, й феєричний рок-концерт, репрезентований того святкового вечора легендарним гуртом «Харків». А на небі тепер сяятиме зірка на ім’я MZURI, подарована B.T.A.Group власникові бренду Марекові Ружняку. 

Команда AgroTimes долучається до привітань! Нехай усе буде MZURI! 

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ