Тваринництво

Якісні вентиляція й теплоізоляція забезпечують комфортне утримання тварин на свинокомплексі

Здоровий мікроклімат

Здоровий мікроклімат

Якісні вентиляція й теплоізоляція забезпечують комфортне утримання тварин на свинокомплексі 

Мікроклімат у свинарських приміщеннях залежить від двох основних чинників: вентиляції та теплоізоляції. Щоб підтримувати оптимальний клімат усередині приміщення, незалежно від синоптичних показників, ці чинники потрібно враховувати вже на етапі проєктування будівель. Також слід брати до уваги факт, що характеристики будівельних матеріалів і технологічні рішення можуть кардинально відрізнятися між собою, залежно від кліматичних умов розташування об’єкта. Наприклад, якщо за наявності однакових чинників (розмір приміщення, кількість голів, вік тварин) система відгодівлі на «фермі А» в Данії може бути така сама, як і на «фермі Б» в Україні, то із системою вентиляції все набагато складніше. 

Важливо розуміти, до якої кліматичної зони належить місцевість, де розташовано ваш свинокомплекс і яка температура переважає у вашій зоні в різні пори року. Тому система вентиляції має бути спроєктована так, щоб ураховувати й впоратися з погодними умовами протягом усіх 12 місяців. 

Головні показники мікроклімату 

На які ж показники мікроклімату першочергово слід зауважити? насамперед — на дотримання заданих параметрів температурного режиму. Звісно, досягти цього непросто, адже кожна статевовікова група свиней має різні фізіологічні потреби щодо температури повітря в приміщеннях, де її утримують. Так, рекомендовані норми температурного режиму в приміщеннях для свиней на відгодівлі такі: 

• на початку періоду відгодівлі (до 60 кг) — 16…22 °С (мінімум 14 °С); 

• у другій відгодівельній фазі (жива маса свиней — 60–90 кг) — 14…20 °С (мінімум 12 °С); 

• для свиней масою понад 90 кг — 12…16 °С (мінімум 13 °С). 

Слід урахувати, що оптимальна швидкість руху повітря — 0,15–0,3 м/с, а влітку за температури повітря понад 26 °С — понад 0,5 м/с. 

Особливу увагу слід приділити показникам відносної вологості повітря, бо вона впливає на величину оптимальної температури (температура на рівні 20 °С і відносна вологість 75–80% забезпечують сприятливі умови для нормального перебігу фізіологічних процесів тварини). Особливо шкідливою вважають ситуацію, коли у тваринницькому приміщенні висока вологість за низької температури. Отже, відносна вологість повітря має бути в межах 60–80%, а гранично допустима — 85%. 

Також слід ураховувати швидкість руху повітря, концентрацію шкідливих газів, запиленість і мікробну забрудненість повітря. 

Ґрунтуючись на результатах численних досліджень, фахівці рекомендують дотримуватися таких параметрів мікроклімату для свиней на відгодівлі: 

• температура повітря — 16…20 °С (мінімальна 14 °С), 

• оптимальна вологість — 40–75%, 

• швидкість руху повітря — 0,3–0,7 м/с, 

• допустимий уміст у повітрі аміаку — 0,02 мг/л, 

• вуглекислого газу — 0,2%, 

• сірководню — 0,015 мг/л, 

• мікробів — 500 тис. м3. 

Мінімальна вентиляція 

Залежно від пори року вентиляцію умовно поділяють на три види: максимальна, помірна та мінімальна. У холодну пору року застосовують мінімальну вентиляцію. Головне її завдання — забезпечувати наявність свіжого повітря, вільного від шкідливих газів, але зменшувати вихід тепла з приміщення. Особливо на опоросі та дорощуванні навіть у разі налаштування вентиляції на мінімальний рівень з приміщення виводиться більше тепла, ніж його виділяють свині. Тому для підтримання правильної температури потрібно мати додаткове джерело тепла для поросят. Таким може бути або попереднє обігрівання приміщення, у якому перебувають поросята, або обігрівання поросят лампами обігрівання чи килимками. 

Попереднє нагрівання повітря 

Система попереднього нагрівання повітря передбачає проєктування будівлі з увімкненням або навісної стелі, або коридору. За наявності навісної стелі холодне повітря з вулиці спочатку потрапляє на горище, а не безпосередньо в приміщення з тваринами. З горища повітря надходить у приміщення через припливні стельові клапани, змішуючись з теплим повітрям, яке збирається під стелею. Таким чином, відбувається часткова рекуперація теплого повітря і рециркуляція його вниз, на рівень тварин. 

Навісна стеля дає змогу скоротити витрати на обігрівання приміщення взимку за належного повітрообміну

Така система вентиляції чудово підходить для всіх стадій вирощування свиней. Так само, слід зазначити, що система вентиляції з використанням навісної стелі не лише створює комфортніші умови для тварин, а й економить енергоресурси. Дослідження показали, що на обігрівання приміщення без навісної стелі потрібно на 193 м. природного газу більше, ніж без неї. 

Правильне налаштування припливних клапанів 

За мінімальної вентиляції вентилятори працюють, коли повітря розріджене до 12 Па. З тим повітря з припливних клапанів має рухатися зі швидкістю 4 м/с. 

Якщо розрідженість повітря падає (клапани відкриваються занадто широко або їх занадто багато), швидкість руху повітря теж знижується, в результаті чого холодне повітря рухається не належною траєкторією, а одразу «падає» на тварин. На ділянці опоросу це призводить до охолодження поросят, а на ділянці дорощування — до мокрої підлоги та бруду. 

Тож, як повинні відчинятися стельові припливні клапани, щоб зберегти швидкість руху повітря 4 м/с? Для прикладу, візьмемо кімнату для опоросу на 24 станки. Рекомендований обсяг вентиляції на одну свиноматку з приплодом становить 34–42 м./год. За обсягу повітря 42 м./год . 24 станки отримуємо 1008 м./год на кімнату. 

Якщо ми хочемо, щоб повітря з припливних клапанів рухалося зі швидкістю 4 м/с, тоді загалом площа відчинення клапанів має бути близько 0,07 м. (1008 м./год . 14400 м/год (еквівалент 4 м/с). 0,07 м. — це площа, трохи більша, ніж аркуш паперу А4. У цю площу входять не лише отвори припливних клапанів, а й будь-які інші отвори в кімнаті (щілини в стінах, під дверима, погана герметичність кімнати). 

Тепер подивімось на приміщення для дорощування на 1200 голів. За рекомендованого мінімального обсягу повітря 3,40 м./год на голову, або 4078 м./ год на приміщення, загальна сума розміру отворів для вхідного повітря в приміщенні має бути 0,28 м.. Це зовсім небагато, враховуючи, що через один вентилятор із незакритими жалюзі повітря може просочуватися в обсязі від 0,11 до 0,28 м./год. Для цього фахівці з вентиляції рекомендують закривати деякі клапани під час мінімальної вентиляції. Якщо закрити 50% клапанів, створюються умови, за яких повітря входить через відкриті клапани, надходить у приміщення з належної траєкторії та змішується з теплим повітрям, перш ніж опуститься до рівня тварин. 

Можна оцінити належну швидкість руху повітря через припливні клапани без вимірювальних приладів. Наприклад, якщо ваш зріст 1,70 м і ви стоїте в приміщенні з навісною стелею, висота якої приблизно 2,3 м, перебуваючи на відстані 4,5 м від стельового припливного клапана, ви повинні відчути «подих» повітря на вашому чолі/ обличчі. Такий подув повітря має відчуватися однаково від усіх припливних клапанів. 

Злагоджена робота 

Для ефективної роботи всього свинарника потрібно, щоб контролери вентиляції скоординовано були пов’язані із системою обігрівання, аби забезпечувати запуск цієї системи тільки за мінімального функціонування вентиляції. Вибір якісних контролерів є запорукою злагодженої роботи всієї системи. Якщо системи обігрівання та вентиляції працюють нескоординовано, це може призвести до значних втрат енергоресурсів. 

Вибір якісних контролерів є запорукою злагодженої роботи всієї системи

Також слід мати на увазі: якщо будівля недостатньо добре герметизована, немає сенсу витрачати гроші на складне обладнання контролю вентиляції. Якщо є витік повітря через стінні панелі, з’єднання між стіною й підлогою або стелею, дверима тощо, контроль швидкості повітря і траєкторії руху повітря в приміщенні буде неможливий навіть за якісних багатофункціональних контролерів. 

Майк Брамм, професор тваринництва, консультант зі свинарського виробництва
Співавтор: Юст Костер, експерт із вентиляції компанії TPI Polytechniek BV (Нідерланди)

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ