Тваринництво

Збереження води

Збереження води

Більш ретельні підходи до звичних витрат води допоможуть заощадити цей цінний ресурс та гроші, що витрачаються на нього.

 

Птахівництво як велика індустрія постійно нагадує фермерам про потребу підвищення ефективності. Але в гонитві за економічними показниками часто забувають про вичерпність ресурсів і, що не менш важливо, про грошові витрати на них, які тягарем лягають на плечі власників бізнесу.

 

Через свою високу продуктивність птахівництво є не лише провідною індустрією у світі з постачання тваринницького протеїну, тобто м’яса і яєць, а й прикладом того, як, не втрачаючи інтенсивності, можна краще економити витратні ресурси, зокрема водні. Так, воду на птахофабриках можна зберегти принаймні кількома шляхами.

 

Інфраструктура

 

Виробничий ланцюг на будь-якому птахівничому підприємстві (зокрема в забійному цеху) починається з води, яка використовується для миття тушок, обладнання тощо. Устаткування для цих процесів має бути підібране так, щоб мінімізувати обсяги споживаної води та її втрати.

 

Звичайно, щоденне функціонування процесів на підприємстві далеко не завжди є ідеальним. Але це легко виправити – достатньо послуговуватися досвідом інших та докласти трохи більше зусиль.

 

Так, наприклад, обладнання, котре використовується для ошпарювання, общипування та потрошіння, може бути обладнане звичайними домашніми душовими шлангами з лійками. Результатом їх застосування є значна економія води: завдяки регуляції напору та більшій робочій площі. Ті самі душові лійки можуть використовуватися в цехах потрошіння птиці замість звичних труб діаметром 1,5 см. Якщо використовувати майже безперервно останні, то про економію води не варто говорити.

 

Операційні фактори

 

 

На деяких птахофабриках із початком робочої зміни підвісні конвеєри, зони ошпарення птиці, общипувачі та зони патрання працюють фактично безупинно, а на проходження однієї тушки лише по зоні очистки витрачається близько 8 хвилин. Це означає додаткові щоденні втрати води на підприємстві.

 

Перевитрати води спричиняють переповнення ємностей, де власне відбувається ошпарення. Коли обладнання працює, вода може вихлюпуватися із них. Так, наприклад, на занурення однієї курки витрачатиметься до 1 літра води більше, ніж за умови нормального рівня води в ошпарювачах.

 

У деяких цехах обладнання налаштоване так, що зона патрання починає працювати одразу, як тільки птиця починає проходження технологічного процесу. Проблема полягає в тому, що клапани, які контролюють обприскувачі та шайби каркасу, одразу відкриваються. Отже, вода починає литися ще перед тим, як курка потрапляє в зону патрання, тобто від самого початку технологічного процесу. Наслідок: витрати і енергії, і води зростають у рази.

 

На деяких технологічних ділянках, де розміщені два або більше робочих місць, водні клапани контролювати ще важче, адже вони не здатні працювати відокремлено. Шкода, але запровадити економні рішення у таких випадках майже неможливо.

 

Подібна ситуація виникає під час потрошіння птиці, коли рівень води є набагато більшим за потрібний. На деяких заводах додатково використовують лід, котрий, танучи, збільшує рівень води у ємностях з ним. До того ж, коли обладнання чи кондиціонери починають працювати, це створює додаткову турбулентність, а отже, вода вихлюпується. Прислів`я «викидати гроші на вітер» у цьому разі набуває прямого сенсу. Тут, як і в ошпарювачах, треба ретельно відслідковувати рівень води та не допускати її надмірних втрат.

 

Ще однією причиною надвитрат води на заводах та в цехах є маленькі дірочки в трубах, якими вона тече. Через це вода, ще не дійшовши до місця призначення, починає губитися, однак за цей ресурс все одно треба платити. Постійне крапання води через несправне устаткування може призвести до кількаразового збільшення її щоденних витрат.

 

Заміна або зняття клапанів, що регулюють тиск води у місцях для миття птиці та на інших операційних ділянках, також може значно допомогти не витрачати воду даремно. Проте директори заводів воліють цього не помічати. Аби підлаштувати тиск води під свої потреби, працівники мають використовувати власні пальці, проте, насправді, проблему це не вирішує – вона системно продовжується.

 

Скорочення витрат води

 

Практика підприємств свідчить, що робота має виконуватися швидко і з мінімумом втрат. Зокрема, йдеться про усунення проблем із лійками та дірками в трубах, якими надходить вода. Іншим завданням для керівництва цехів та заводів буде відлагодження технологічних процесів так, щоб вони були максимально точними та відбувалися один за одним, адже кожна технологічна прогалина призводить до перевитрат. Потрібен контроль на кожному етапі та чіткі інструкції щодо обсягу води, яка має витрачатися. Крім зменшення використання води, це також відіб`ється на витратах електроенергії: їх можна буде значно скоротити.

 

Правильні розбризкувачі

 

Флейтоподібні розбризкувачі треба використовувати під час патрання птиці: відділення голови, нутрощів, серця, печінки, другого шлунку. Ці процеси мають бути обладнані водними пістолетами, які подають менші обсяги води під тиском. Також в усіх ємностях має відбуватися постійний (бажано автоматичний) контроль рівня води в них. Не можна допускати вихлюпування води із чанів. Крім того, обробка рук мильними та дезінфікуючими засобами під час миття має здійснюватися винятково при виключеному крані.

 

Повторне використання та дощова вода

 

 

Зменшення перевитрат води може також полягати у повторному її використанні (після очищення), наприклад, для миття супутніх приміщень, камер охолодження та туалетів для персоналу.

 

На деяких підприємствах для цього використовують дощову воду, якщо її якість відповідає нормам для технічних цілей та промислового використання. Кругообіг очищеної та використання дощової води може знизити споживання свіжої води на 6 літрів на птицю. Зрозуміло, що великі обсяги виробництва та постійне заощадження допоможуть значно скоротити операційні витрати птахофабрики.

 

 

Едуардо Сервантес Лопес, міжнародний консультант із птахівництва (Колумбія)

Переклад: Ірина Глотова

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ