Тваринництво

Як полегшити тепловий стрес

Як полегшити тепловий стрес

Застосування антистресового препарату на основі ефірних олій покращує стан птиці за виникнення теплового стресу.

 

У процесі катаболізму розщеплення деяких поживних речовин відбувається з виділенням енергії. Ця енергія використовується організмом для різних потреб, у тому числі для обігріву. Зниження температури зовнішнього середовища веде до перевитрат енергії організму на обігрів тіла, тоді як надмірне підвищення зовнішньої температури може викликати так званий тепловий стрес.

 

У птахівництві термін «тепловий стрес» описує реакцію птиці на надмірно високу температуру.

 

Симптоми теплового стресу:

 

  • Часте дихання як наслідок нестачі кисню, а також охолодження тіла за рахунок випаровування вологи зі слизових оболонок.
  • Зниження поїдання корму.
  • Спрага.
  • Підняті крила.

У бройлерів після теплового стресу спостерігається уповільнення росту, підвищення конверсії корму і висока смертність. У несучок, а також у племінної птиці наслідком перегріву може стати низька фертильність (яйценосність), зменшення розміру і ваги яйця.

 

Тепловий стрес може стати серйозною загрозою для підвищення продуктивності в птахівництві, враховуючи, що головним завданням виробників є збільшення приростів і покращення коефіцієнта конверсії корму.

 

Як запобігти тепловому стресу

 

У промислових умовах можна використовувати кілька методів для недопущення теплового стресу птиці. Серед них розрізняють технічні заходи, що включають покращення вентиляції, зменшення щільності поголів’я, а також медикаментозні, до яких належить застосування антистресових препаратів.

 

Недавно на ринку з’явився дієвий медикаментозний засіб на основі натуральних інгредієнтів, покликаний полегшити стан поголів’я за високих зовнішніх температур. До його складу входять ефірні олії м’яти та евкаліпту, а також  етанол. Ці речовини позитивно впливають на організм птиці, особливо в разі виникнення респіраторних проблем.

 

Вже багато років рослинні екстракти в чистому вигляді або у вигляді ефірних олій успішно використовуються як у гуманній, так і у ветеринарній медицині. Крім того, з кожним роком з’являються нові літературні джерела, що підтверджують факти позитивного впливу ефірних олій на параметри продуктивності тварин.

 

Компоненти антистресового препарату

 

Ключовим компонентом є ефірна олія м’яти (ментол), що створює охолоджувальний і жаропом’якшувальний ефект. Діючи на рівні центральної нервової системи, ментол забезпечує фізіологічне відчуття холоду. Ефірна олія м’яти входить до складу багатьох лікарських засобів, використовується як легкий місцевий анестетик та антисептик.

 

Евкаліпт має відхаркувальні й дезінфекційні властивості, розчиняє слиз у дихальних шляхах птиці.

 

Етанол (етиловий спирт) – летка, легкозаймиста безколірна рідина, яка виконує роль розчинника. Характеризується дезінфекційними властивостями. Наявність етанолу дає можливість мікродисперсного розпилення препарату.

 

Компоненти природного антистресового препарату проявляють щодо органів дихання спазмолітичну, відхаркувальну, протизапальну, судинозвужувальну, знеболювальну, антимікробну і м’яку дезінфікуючу дію. Завдяки цьому зменшується ексудація, поліпшується розчинення і виведення зайвого слизу, що сприяє покращенню повітряного обміну в дихальних шляхах. Це допомагає створити добрі умови для прийому корму і води. Крім цього, ефірні олії під час вдихання проявляють загальностимулюючу дію на організм, активізують роботу його захисних сил, покращують обмін речовин. Особлива цінність терапевтичної дії засобу полягає в тому, що він є чудовим імуномодулятором: стимулює фагоцитарну активність макрофагів, збільшує кількість Т- і В-лімфоцитів у крові вже на третій день після застосування (таблиця).

 

Таблиця. Застосування антистресового препарату

Метод

Доза і тривалість

Для випоювання

2 мл антистресового препарату на 10 л води, протягом 24 годин, курс 3–4 дні.

Аерозольне

розпилення

2% р-н антистресового препарату (200 мл препарату на 10 л води) із розрахунку 10 літрів робочого розчину на 20 000 бройлерів на одну обробку. Розпилювати 2–4 рази з інтервалом 24 години.

Туманоутворення

2% р-н антистресового препарату (200 мл препарату на 10 л води) із розрахунку 10 літрів робочого розчину на 20 000 бройлерів на одну обробку. Розпилювати 2–4 рази з інтервалом 24 години.

 

Завдяки охолоджувальному ефекту ментолу застосування антистресового препарату полегшує стан птиці у разі виникнення теплового стресу.

 

Можливе пероральне застосування антистресового препарату: ефірні олії подразнюють рецептори шлунково-кишкового тракту, підвищуючи секреторну та ферментативну діяльність, що призводить до збільшення апетиту, покращення процесів травлення та засвоєння корму.

 

 

За матеріалами компанії “ВетАгро”

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ