Агрономія

Кукурудза та соняшник у ПП «Люшнювате» завжди показують стабільні результати

Завжди бути першим

Завжди бути першим

Упродовж багатьох років кукурудза та соняшник у ПП «Люшнювате» показують стабільні результати. 

Сприятливі погодні умови, перевірена технологія і, безперечно, продуктивні гібриди – це все, що потрібно для отримання високого врожаю просапних культур. Адже, як кажуть у народі, що посієш, те й пожнеш. У ПП «Люшнювате», що в Кіровоградській області, давно обрали гібриди кукурудзи та соняшнику й жодного разу не пошкодували про свій вибір. 

Про те, як завдяки продуктивним гібридам бренду Pioneer® у господарстві досягають високих врожаїв, розповів головний агроном Микола Щедров. 

Микола Щедров, головний агроном ПП «Люшнювате»

– Пане Миколо, ви працюєте в зоні ризикованого землеробства, тому, щоб отримати добрий урожай, мусите докласти чимало зусиль. Які технології застосовуєте? 

– Почну з того, що в ПП «Люшнювате» я працюю сьомий рік, а загалом у сільському господарстві – 20 років. Практикуємо класичну технологію, обробіток ґрунту комбінований: 50% – чизелювання, 50% – оранка. Після ріпаку і гороху поле під озиму пшеницю раз чи двічі дискуємо, все залежить від вологості ґрунту. Щоправда, під час осінньої посівної дуже часто бракує вологи, тож цього року 60 га озимого ріпаку ми посіяли за нульовою технологією. Решту поля – за традиційною технологією. Побачимо, яким буде результат, можливо, щось змінимо в технології. 

Кукурудзою щороку засіваємо 300– 350 га, соняшником – 750 га залежно від структури посівних площ. Соняшник вирощуємо класичний, проводимо міжрядні обробітки. Під час сівби вносимо 150 кг\га амофосу, такі ж норми і для кукурудзи. Крім того, в міжряддя даємо 200 кг\га аміачної селітри. Після збирання кукурудзи по пожнивних рештках вносимо 200 кг\ га КАС у фізичній вазі, дискуємо і приорюємо, бо кукурудзу вирощуємо по кукурудзі. Тож з азотом проблем немає. Що два – три роки проводимо хімічний аналіз ґрунту: результат залишається незмінним з огляду на внесену кількість добрив і винесену разом з урожаєм. 

Урожаї соняшнику та кукурудзи отримуємо високі, принаймні для нашої зони. Так, кукурудза дає по 9,5–11 т\ га, а соняшнику менш як 3 т\га ніколи не збирали. Для нашої зони це рекорди. Це на заході можна отримувати 15–18 т\га кукурудзи і 5 т\га соняшнику, а в нас є один важливий ліміт – волога. 

– Окрім вологи, важливим чинником є продуктивність гібрида. Як ви підбираєте гібриди? Якій селекції віддаєте перевагу? 

– Найкращий спосіб підібрати гібрид – перевірити його на демоділянці. Протягом трьох років ми висіваємо на демоділянках гібриди кукурудзи різної селекції: одного року висіяли 83 гібриди і досліджували в однакових умовах. Найкращі результати показали гібриди бренду Pioneer®, зокрема P9241 (ФАО 360). Це гібрид лінійки Optimum® AQUAmax®, який і в умовах посухи, і за сприятливих погодних умов має високі показники врожайності. Про це подбали селекціонери компанії Corteva Agriscience. У наших умовах P9241 стабільно забезпечує по 9,5 т\га, і це в сухому залишку. Крім того, цей гібрид придатний до вирощування в монокультурі, а ми, як я вже казав, сіємо кукурудзу по кукурудзі. Тому для нас важлива стійкість гібрида до хвороб, які можуть потрапляти у ґрунт через пожнивні рештки. Позаминулого року демоділянку ми засіяли гібридами Pioneer®, і там гарні результати показав гібрид лінійки Optimum® AQUAmax® P9415 (ФАО370) – на рівні з P9241. Тож цього сезону всю площу під кукурудзою займають ці два гібриди. 

Ще один важливий показник – вологовіддача. За цим показником гібриди бренду Pioneer® також найкращі: якщо інші збираємо з вологістю зерна 20–22%, то Pioneer® – 16–18%. І це за однакового ФАО. А для нас вологість зерна має неабияке значення, адже це економія на досушуванні. І дуже відчутна. Отже, впродовж кількох років ми порівнювали гібриди різної селекції на одному полі й пересвідчилися, що в нашій зоні Pioneer® найкращий за всіма показниками. 

Що ж до соняшнику, то ситуація майже ідентична. Половину площ під соняшником ми засіваємо гібридами P64LL125 і P64LL129. Щороку вони дають по 3,2–3,5 т\га. Тобто головне в цих гібридах – стабільність. Як я вже сказав, я понад 20 років у сільському господарстві і весь цей час працюю з гібридами Pioneer®. Вони нас ніколи не підводили, ми довіряємо цьому бренду. 

– Чи є якісь особливості вирощування цих гібридів порівняно з гібридами іншої селекції? 

– Майже немає. Про систему живлення я вже розповів. Що стосується технології сівби, то перед сівбою ми аналізуємо рівень ґрунтової вологи і відповідно до нього обираємо норми висіву. Нині ми їх зменшили: якщо раніше, зокрема торік, сіяли кукурудзу в нормі 68 тис. насінин\га (а рік видався дуже посушливим), то цього року – 62 тис. насінин\га. Сіяли у другій декаді квітня. Також зменшили й густоту соняшнику – з 68 тис. до 58 тис. насінин/га. 

Хоча одну особливість технологія вирощування все-таки має: ми не проводимо фунгіцидних обробок ні на соняшнику, ні на кукурудзі. Ми купуємо насіння, оброблене за преміальною технологією LumiGEN™, що включає інсектицидний, фунгіцидний захист і біостимулятор, цього в наших умовах цілком достатньо. Ми навіть провели дослідження: висіяли насіння соняшнику, оброблене за технологією LumiGEN™, і половину поля обробляли фунгіцидами (раз чи двічі) з додаванням різних мікроелементів, а половину не обробляли нічим. Різниці ні у врожайності, ні в ураженості хворобами не помітили. І вегетація на обох ділянках відбувалася синхронно: гібриди одночасно проходили кожну фазу й одночасно достигали. На збиранні врожаю були присутні представники хімічних компаній, які говорили, що це унікальний рік і наступного сезону ситуація може погіршитися. Та ми не побачили погіршення. 

Тому скажу так: ми формуємо потужну рослину, даємо достатньо добрив, дбаємо про захист, тому потреби в хімічних обробках немає. 

– Два роки тому компанія Corteva Agriscience перейшла на пряме постачання продукції бренду Pioneer®. Як ви оцінюєте ці новації? 

– Для нас це дуже вигідно. Довіра до компанії беззастережна: ми знаємо, звідки насіння надходить, впевнені, що воно прибуде вчасно і буде якісним. Досі жодного разу поставок нам не затримали. Для посівної-2021 насіння було в господарстві ще до Нового року. 

Ми постійно на зв’язку з Торговим агентом компанії Сергієм Тараненком. Протягом сезону він регулярно приїздить у господарство, разом оглядаємо посіви. Якщо виникають запитання, наприклад, щодо технології, представники компанії завжди консультують. 

– Невдовзі розпочнеться збір просапних. У якому стані нині посіви? 

– Цей рік видався сприятливим, тож нині посіви в ідеальному стані – і кукурудза , і соняшник. На кукурудзі маємо два повноцінні качани, а кошики соняшнику повністю виповнені. У минулі роки соняшник ми збирали 22–25 серпня, а цього року, мабуть, почнемо 10–15 вересня: вегетація досі триває, бо вологи достатньо. Можливо, доведеться проводити десикацію, хоча зазвичай цього не робимо. Таких сприятливих років було небагато. Втім, без якісного гібрида такого результату не мали б. Тому вдячні компанії Corteva Agriescience.   

КОМЕНТАР

Сергій Тараненко, Торговий агент з продажу насіння Pioneer®: 

– ПП «Люшнювате» – господарство інтенсивного типу, з високою культурою землеробства. Керуючись фундаментальними науковими засадами, його керівники намагаються дотримуватися сівозміни, всі технологічні заходи проводять вчасно, ретельно планують систему захисту та живлення. Велику роль у цьому відіграють результати польових досліджень, які тут проводять постійно. 

Підприємство у сівозміні давно використовує гібриди бренду Pioneer® – соняшник, кукурудзу. Наша співпраця полягає у спільному підборі гібридів, визначенні густоти та строків сівби, оптимізації системи живлення залежно від умов року. Микола Щедров – досвідчений агроном, тому з ним легко працювати. Моє завдання – відкоригувати технологію, щоб наші гібриди показали якнайкращі результати. 

З переходом компанії Corteva Agriscience на прямі продажі насіння бренду Pioneer® наша співпраця стала ще вигіднішою. З уведенням системи прямих продажів господарства не тільки отримують замовлені гібриди, але й за потреби можуть замінити їх на інші: в моєму арсеналі наявні всі гібриди бренду. Додаткова перевага прямих продажів – неможливість підробок, а також вчасна доставка в господарства. Такі нюанси дуже важливі для виробничників, бо на них ґрунтується довіра до компанії. 

ДОВІДКА

ПП «Люшнювате»

Місце розташування: Кіровоградська область.

Спеціалізація: рослинництво

Земельний банк: 3300 га

Вирощувані культури та середня

врожайність: пшениця (5-7 т/га), ячмінь (5-7 т/га), кукурудза (9-10 т/га), соняшник (3- 3,5 т/га), ріпак (3 т/га), горох (3-5 т/га)

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ