Агрономія

Посилений захист колоса зернових має бути обов’язковим елементом виробничої технології

Завершальний акорд

Завершальний акорд

Посилений захист колоса зернових має бути обов’язковим елементом виробничої технології

Торік у Західному і Центральному Лісостепу фузаріоз колоса був чи не найголовнішою хворобою зернових. Щоб її здолати, у деяких господарствах аграрії змушені були проводити по дві й навіть по три фунгіцидних обробки. Їхні дії цілком виправдані, адже фузаріоз колоса не лише призводить до втрат урожайності — до 0,1–0,5 т/га, але, що не менш важливо, суттєво знижує якість зерна. У будь-якому разі це зменшує рівень прибутку. Адже хворе зерно проблематично реалізувати не лише на зовнішньому, а й на внутрішньому ринку.

Нагадаємо, що з червня 2019 року в Україні діє новий стандарт ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови», яким, зокрема, підвищено показники хлібопекарної якості зерна — натури, сили борошна, вмісту домішок, фузаріозних зерен, ушкодження зерна клопом-черепашкою тощо. Зокрема, віднині фузаріозне зерно віднесено до зіпсованого. Згідно з пунктом 3.2.4, зіпсоване зерно — це зерно, уражене грибами роду фузаріум, білувате, крейдяне з повною втратою блиску, іноді з плямами оранжево-рожевого кольору, зморщене, нежиттєздатне. Погодьтеся, такий продукт складно реалізувати, й донедавна трейдерам-експортерам доводилося йти на певні хитрощі, щоб це зробити, підлаштовувати не дуже якісну українську пшеницю під світові стандарти, змішувати її на портових елеваторах із зерном вищого класу, аби отримати бажану якість. Тож для самого виробника нові чіткі правила, розуміння, яким експортним показникам відповідає його пшениця, відкривають можливості для експорту, що особливо важливо для невеликого виробника, адже це створює додаткову ліквідність його товару. Але для цього треба виростити зерно якісним.

Не забуваймо, що зерно, уражене фузаріозом, призводить до нагромадження мікотоксинів у виробленій із нього продукції, зокрема, в комбікормах. Відповідно, таке зерно непросто реалізувати й для потреб тваринницької галузі. Водночас навіть незначна наявність мікотоксинів у партії зерна робить його абсолютно непридатним для використання в харчових цілях. Окрім того, таке зерно є джерелом ураження інфекцією іншого насіння під час зберігання. А за висіву насіння з прихованою інфекцією можлива загибель сходів або ослаблення рослин, які надалі матимуть підвищену чутливість до ґрунтової інфекції. Звідси висновок — посилений захист колоса зернових має бути обов’язковим остаточним етапом виробничої технології.

Вибір фунгіциду для захисту колоса для агронома може видатися складним завданням, адже асортимент дозволених в Україні відповідних препаратів широкий. З 2016 року компанія «Сингента» пропонує до використання новий фунгіцид Магнелло®. Чому варто зупинитися саме на ньому? Бо завдяки поєднанню двох діючих речовин — дифеноконазолу та тебуконазолу Магнелло® здатний контролювати абсолютно всі хвороби, які можуть розвиватися на колосі, в  тому числі й найнебезпечніший фузаріоз.

Тебуконазол — системний фунгіцид широкого спектра дії, що має захисну, лікувальну й профілактичну дії, швидко проникає в рослину. Він неперевершений у контролі фузаріозу колоса.

Застосувавши Магнелло®, можна отримати ще й додатковий бонус — тривалий і надійний захист верхніх листків проти піренофорозу й іржі. Адже листковому апарату ще треба працювати на врожай до 30 діб, тож треба тримати його в здоровому робочому стані.

Оптимальний строк обробітку посівів зернових для захисту колоса — початок цвітіння. Утім, у регіонах із високим ризиком поширення фузаріозу фахівці «Сингента» радять застосовувати фунгіцид двічі половинними нормами: на початку цвітіння й через 7–10 діб. Дослідження щодо внесення Магнелло® у два заходи по 0,5 л/га на початку цвітіння та через 10 діб показало вищу ефективність на 3–7% проти фузаріозу та неабияк збільшило ефективність проти пліснявіння колоса й чорного зародку.

Фунгіцид Магнелло® для захисту колоса нині широко застосовують аграрії в різних зонах вирощування зернових. Ось кілька відгуків про цей досвід.

Леонід Кирута

Леонід Кирута, директор СФГ «КоЛоСок» (Київська обл.)

— Захист рослин від хвороб — це той елемент виробництва зерна, на якому не можна економити. Тому дотримуємося двох принципів у роботі: працювати на упередження й обирати якісні фунгіциди. Бо ринок таких ЗЗР дуже насичений, зокрема й дешевими, але сумнівного виробництва фунгіцидами.

Наша система захисту пшениці від хвороб складається з трьох фунгіцидних обробок. Остання  — по колосу, для захисту зерна від фузаріозу й септоріозу. Вже два роки для цього застосовуємо фунгіцид Магнелло®, і результати, які отримуємо, повністю нас задовольняють — маємо здорове стебло, захист колоса до збирання та якісне зерно. Тобто максимальний захист. У  результаті торік отримали врожай 7,3 т/га другого класу. Препарат вносимо на всю площу посівів — 800 га. Цього року вже замовили його в компанії «Сингента» також на всі посіви пшениці.

Олександр Діденко

Олександр Діденко, головний агроном ТОВ «Агросинергія Плюс» (Запорізька обл.)

— Зернові ми вирощуємо переважно на зрошенні, тому основними хворобами в посівах здебільшого є іржа та фузаріоз. Раніше на полях, де проводили дві фунгіцидні обробки, втрачали якість зерна. На врожайності це не дуже позначалося, а на якість зерна впливало — пшениця в основному була третього, а інколи й четвертого класу. Тому останнім часом практикуємо три фунгіцидних обробки зернових, переважно препаратами компанії «Сингента».

Дві тисячі дев’ятнадцятого року вперше застосували фунгіцид Магнелло® на 200 га пшениці та ячменю. У результаті зберегли прапорцевий листок, був ідеально чистим колос. На всіх полях, де обробляли пшеницю Магнелло®, зерно було другого класу, решта пшениці пішла третім класом. Тобто Магнелло® значно покращив якість зерна. Наступного року вже обробили Магнелло® 800 га.

Відтоді перших дві фунгіцидних обробки проводимо Амістар® Екстра, третя, у фазу виходу колоса — початок цвітіння — Магнелло®. Таким чином третьою обробкою ми захищаємо колос і частково прапорцевий листок. У бакову суміш додаємо також інсектицид і залежно від ситуації та погодних умов — добрива. Одночасно проводимо останній полив пшениці.

Іван Подолян

Іван Подолян, головний агроном ТОВ «Прогрес» (Волинська обл.)

— Ми працюємо в зоні надмірного зволоження, то для нас хвороби колоса дуже велика проблема, через яку врожай може повністю втратити якість. А це відповідним чином позначиться на його ціні. З фузаріозом ми боротися навчилися за допомогою препаратів на основі тебуконазолу. З альтернарією все набагато складніше. Загалом проводимо три фунгіцидних обробки, здебільшого препаратами компанії «Сингента» — у кінці кущення (Тілт® Турбо), у фазу виходу прапорцевого листка (Елатус® Ріа), по колосу — Магнелло®.

Фунгіцидом Магнелло® будемо користуватися другий рік. Перший рік спробували його на площі 200 га пшениці. Вносили у фазу цвітіння колоса. Мені сподобалося, що він прибирає не лише фузаріоз, а й альтернаріоз — завдяки другій діючій речовині. Раніше ми також намагалися захистити колос від альтернаріозу, але у вологий рік це не дуже вдавалося. Альтернарія розвивається ближче до фази дозрівання пшениці, до повної стиглості колоса. Кілька років тому, коли сильно цей грибок розвивався, інший препарат не допрацював, тож треба було ще раз обробляти поля. А для Магнелло® достатньо було одного разу. Він має пролонговану дію за рахунок діючої речовини дифеноконазол. У результаті вся пшениця була другого класу, з високим умістом білка та клейковини. Раніше, коли користувалися іншими препаратами, якість зерна була на межі — між другим і третім класом. Тож здали пшеницю без проблем, продали за добру ціну, задоволені.

Будемо з Магнелло® працювати й надалі. Цього року вже застосовуватимемо його на всій площі пшениці 900 га.

Сергій Чищенко

Сергій Чищенко, головний агроном ТОВ «Дніпро-Білогір’я» (Херсонська обл.)

— З компанією «Сингента» ми співпрацюємо з 2010 року, на 80–90% користуємося їхніми препаратами захисту. Дуже допомагають у роботі їхні консультації.

До захисту колосових від хвороб підходимо відповідально, користуємося тільки оригінальними препаратами. У нашій зоні дуже жорсткі умови для вегетації культур — спека, брак вологи, тому ми у виробництві зернових на більшій частині використовуємо зрошення, практикуємо три фунгіцидні обробки (Тілт® Турбо, Елатус® Ріа, Магнелло®), вносимо максимально допустимі норми препаратів. У результаті отримуємо 7–9 т/га пшениці. На богарі кількість фунгіцидних обробок зменшуємо до однієї-двох (Тілт® Турбо та Альто® Супер).

Фунгіцид Магнелло® вперше спробували на поливних землях 2017 року — для захисту колоса від фузаріозу, септоріозу та піренофорозу прапорцевого листка. Застосували в рекомендованій виробником нормі 1 л/га. Препарат дуже якісний, дуже добре контролює основні хвороби колоса — септоріоз і фузаріоз. Тож маємо зерно другого класу. Я б рекомендував усім, хто хоче мати добрий урожай, застосовувати цей препарат.

Людмила Степанчук

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ