Овочі-Ягоди-Сад

Як за допомогою цифрових технологій збільшити продуктивність господарства

Коли мета — маржинальність

Коли мета — маржинальність
Відбирання зразків ґрунту
Микола Панчук

Як за допомогою цифрових технологій збільшити продуктивність господарства і його ефективність у грошовому еквіваленті, розповідає керівник напряму Digital компанії YARA Ukraine Микола Панчук.  

Ще не так давно більшість українських агрономів послуговувалася у своїй роботі лише традиційними технологіями. Сьогодні ж вони мають набагато більше можливостей завдяки використанню цифрових продуктів, доступних через сучасні гаджети. До прикладу, в арсеналі міжнародної компанії YARA, давно відомої своїми добривами, наразі налічується ще й понад 20 digital-продуктів для аграріїв. Від Yara CheckІT — мобільного додатку для простого і швидкого виявлення можливого дефіциту елементів живлення — до повних і динамічних рекомендацій щодо покращення системи внесення добрив. Саме на процесі живлення рослин переважно сфокусовані цифрові сервіси YARA Ukraine. 

Зі слів Миколи Панчука, існує суттєва різниця між використанням digital-продуктів в аграрній сфері європейських країн і в Україні. У Європі, скажімо, їх уже давно використовують для створення карт диференційного внесення добрив, з метою досягнення агрономічної ефективності. В Україні ж, де аграрні господарства набагато більші, цифрові продукти застосовують переважно для організації бізнес-процесів. Щоправда, останнім часом вітчизняні аграрії теж дедалі частіше почали вдаватися до європейських методик для покращення саме агрономічної ефективності. 

— Багато українських фермерів та агрономів досі складають план живлення, не беручи до уваги дані аналізу ґрунту, — говорить Микола Панчук. — Найчастіше беруть стандартні, підручникові розрахунки щодо внесення добрив і якусь одну формулу, орієнтуючись на культуру. Натомість у Європі інший підхід: там орієнтуються передусім не на культуру, а на поле. Європейці можуть собі дозволити під кожне окреме поле підбирати окрему формулу, окреме добриво. Українцям, по-перше, бракує ресурсів та часу для опрацювання такої кількості матеріалу. По-друге, взяти одну чи дві формули під культуру (чи під усі свої культури) для них економічно вигідніше. 

Микола Панчук виділяє найпоширеніші помилки, яких припускаються фермери в організації процесу живлення: 

1) застосування лише NPK (комплексних азотно-фосфорно-калійних добрив); 

2) нехтування тестуванням ґрунту і, що вкрай важливо, — тестуванням рослин. Таке тестування слід проводити упродовж сезону, щоб знати, як можна вплинути на майбутній урожай; 

3) внесення необґрунтованої кількості добрив (забагато або замало); 

4) невчасне внесення добрив (зарано або запізно). Уникнути таких помилок допомагають digital-продукти від Yara. Ідеальний варіант — коли фермер застосовує їх комплексно. 

ПОЧИНАЄМО З АНАЛІЗУ ҐРУНТУ 

Чому аналізувати стан ґрунту так важливо? Якщо знову звернутися до європейської практики, то там фермери обов’язково роблять основний аналіз ґрунту (на фосфор, калій магній, рH) як мінімум один, а частіше кілька разів за сезон. Робиться це для того, щоб зрозуміти динаміку змін у ґрунті: для європейських фермерів важливо, щоб ґрунт був здоровим. Крім того, вони роблять раз на три роки розгорнутий аналіз ґрунту, що дозволяє відслідкувати зміни в ньому в розрізі років. Відповідно, накопичені в базі даних показники дають змогу приймати ефективні агрономічні рішення. В Україні поки що широкого застосування такої практики не спостерігається. 

Хоча українські фермери дедалі частіше роблять аналіз ґрунту в українських лабораторіях, на жаль, не завжди можна говорити про належну якість цих аналізів, зазначає Микола Панчук. 

— Наша команда часто розробляє рекомендації за результатами ґрунтових досліджень, які наші клієнти отримують у місцевих лабораторіях. На жаль, доволі часто ми спостерігали однотипність всіх результатів або їх невідповідність реаліям. Саме тому компанією Yara було запущено сервіс власної лабораторії. Наша лабораторія, яка знаходиться в м. Поклінгтон, у Великій Британії, пропонує великий спектр аналізів (українські фермери найчастіше замовляють аналізи ґрунту і листову діагностику). Розробляючи рекомендації для аграріїв, ми спираємося на отримані в лабораторії результати. Лабораторія сертифікована за міжнародними вимогами, проходить щорічну сертифікацію і має високий контроль якості. Навіть якщо станеться дрібна помилка, вона обов’язково буде швидко виявлена. Лабораторія робить від 6 до 10 млн аналізів на рік. До речі, ми зробили все, щоб проведення аналізів у нашій лабораторії було доступним: їхня вартість навіть нижча, ніж у середньому в Україні. Ціна одного аналізу становить від 400 грн (ціна варіює залежно від виду аналізу), і це з урахуванням усіх митних платежів і вартості доставки. Ми намагалися зробити послуги нашої британської лабораторії фінансово доступними. 

ЦИФРОВІ ПОМІЧНИКИ ВІД YARA 

Які основні digital-продукти від YARA доступні сьогодні українським аграріям? Розпочнемо з CheckІT. Це додаток для смартфонів для простого і швидкого виявлення можливого дефіциту елементів в культурах. Додаток повністю безкоштовний. Завантаживши його, користувачі можуть переглядати якісні світлини із зображеннями різних культур, аналізувати завдяки цьому стан своїх рослин за симптомами, вірогідними причинами таких симптомів тощо. CheckІT надає інформацію щодо дефіциту елементів живлення, якщо такий дефіцит наявний. До слова, CheckІT було спеціально створено для роботи в сільській місцевості з низьким рівнем мобільного зв’язку. 

Зі слів Миколи Панчука, цей цифровий продукт підходить для діагностики як зернових, так і овочевих чи ягідних культур. На запитання про те, чи не ризикує фермер поставити неправильний діагноз рослинам щодо браку елементів живлення, орієнтуючись лише на світлини і рекомендації від CheckІT, керівник напряму Digital компанії YARA Ukraine відповідає, що це малоймовірно. 

— Для фахівця працювати з додатком — дуже просто і дуже наглядно, — стверджує Микола Панчук. — Будь-яка нестача елементів живлення рослин по-своєму відрізняється від іншої. Але ж слід пам’ятати про те, що виявлений дефіцит азоту в рослині не завжди означає, що цього елемента бракує в ґрунті. Можливо, азот недостатньо засвоюється рослиною через певні причини, наприклад, через погодні умови, нестачу інших елементів. Тому найточнішими будуть лабораторні дослідження. 

YaraIrix

YaraIrix — тестер нового покоління, що працює через мобільний додаток. Він дозволяє визначити потребу в азоті для багатьох культур на різних етапах росту, аналізуючи вміст хлорофілу в рослині. Зробивши фото культури за допомогою мобільного телефону, фермер отримує миттєвий звіт і точну рекомендацію, скільки азоту треба внести. Попередньою версією YaraIrix можна вважати N-Tester — прилад, призначений для оперативного визначення рівня поглинання азоту культурою. Він вимірює вміст хлорофілу в листі й підходить для діагностики всіх типів рослин. Наразі функціонал YaraIrix мігрував до AtFarm, де користувач може використати фотоаналіз або аналіз тестером. 

AtFarm — інструмент для моніторингу стану посівів, який допомагає створити карту диференційного внесення добрив на основі супутникових знімків. Щоб стати користувачем цього мобільного додатка та отримати бажану рекомендацію, треба спочатку замовити та сплатити за доступ до нього у партнерів компанії Yara — офіційних дистриб’юторів; зареєструватися та активувати профіль користувача. Користувач може послуговуватися сервісом на сайті або мобільною версією у смартфоні. У програму вносяться дані про поле, зазначається потрібна культура, далі фермер вибирає добрива, які буде використовувати. І в результаті отримує відповідні рекомендації щодо живлення. 

AtFarm показує, коли і як краще вносити живлення: через обприскувач або через розкидач, а також дає рекомендації, коли можна й коли не варто це робити. Адже в програму інтегровано ще й модуль погоди, який визначає оптимальний варіант внесення добрив. AtFarm наразі призначений для роботи з польовими культурами. Для ягідних чи овочевих він поки що не є доцільним, адже це інструмент для створення карт диференційного внесення добрива, а для овочевих культур і на ягідниках часто застосовується крапельне зрошення. Живлення відбувається за іншою технологією, тому немає сенсу створювати карту диференційного внесення добрив. Для крапельного зрошення використовуються карти, кратні вузлам змішування. 

З огляду на те, що додаток дозволяє визначати неоднорідність поля, він показує, де слід відбирати зразки ґрунту для аналізу. 

AYRA. Цей інноваційний сервіс допомагає точно змоделювати оптимальну систему живлення для культур, враховуючи різні чинники: результати аналізу ґрунту, площу поля, його потенціал і бажану врожайність, погодні умови. До того ж можна розробити кілька моделей живлення для одного поля під різні культури. Або — кілька варіантів технології живлення для однієї культури. Це дозволяє оптимізувати витрати й збільшити маржинальність вирощування: як зернових, так і овочів чи ягід. 

— AYRA як свій цифровий продукт ми вивели на ринок тому, що запитів від аграріїв з приводу рекомендацій ставало дедалі більше, — каже Микола Панчук. — Адаптували і налаштували його під українські умови, під український клімат. AYRA дозволяє за мінімальний час зробити набагато більше рекомендацій, ніж раніше. Зараз, завантажуючи результати аналізів у систему AYRA, ми буквально за 10 секунд отримуємо рекомендації за запитом. Сьогодні цей продукт використовують наші дистриб’ютори, але ідентичний функціонал має вже восени з’явитися у продукті AtFarm, призначеному для кінцевих користувачів: агрономів та фермерів. Тоді ним зможуть користуватися також фермери, які вирощують овочі чи ягоди. 

ДИНАМІЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ 

Як усі ці сервіси працюють у комплексі? І як фермеру отримати динамічні рекомендації, що допоможуть удосконалити систему живлення рослин у його господарстві? 

Микола Панчук радить завжди починати з аналізу ґрунту. Отже, щоб отримати повноцінну, якісну динамічну рекомендацію від YARA, насамперед треба зробити саме цей аналіз. Варто робити його перед сезоном (як-то кажуть, гарний господар готує сани влітку), і тоді фермер отримає актуальну рекомендацію щодо технології вирощування рослин з погляду живлення, де розписано, коли і що з добрив варто вносити. Ця рекомендація може змінюватися впродовж сезону: на основі інших аналізів, наприклад, аналізу листя, який проводять кілька разів на сезон, або на основі зміни погодних умов. 

До речі, щодо відбору проб ґрунту для аналізу. Для садів та ягідників з крапельним поливом передбачається відбір не за гектарами, а за вузлами змішування (чеками) поливу. Кратність зразків дорівнює кратності вузлових станцій. Треба брати саме ці квадрати: не більше й не менше. Зробити такий відбір допоможуть фахівці від YARA. 

Наступним кроком може бути використання CheckІT. Потім обов’язково потрібно провести (й не раз) листову діагностику. Це дає змогу зрозуміти, чи рослина має вдосталь речовин для свого розвитку. Адже алгоритм живлення часто закладається аграріями наперед. І все начебто може бути враховано, але співвідношення елементів у рослині — дуже хитке і змінне. Є елементи, які з часом посилюють дію інших, або ж, навпаки, послаблюють. Тобто ідеального їх співвідношення важко досягти. Тож скоригувати ситуацію на певних етапах допомагає листове живлення: відповідно до рекомендації, отриманої після листової діагностики. 

Слід додати, що рекомендації базуються на виборі найоптимальнішої стратегії вирощування для кожного нового сезону і майже ніколи не обмежуються суто продуктами (добривами) компанії Yara. Найчастіше це змішані портфоліо продуктів. 

Для виробника важливо орієнтуватися не стільки на врожайність, скільки на економічну доцільність своєї діяльності. Тому аграрії обирають шлях оптимізації витрат і збільшення прибутковості бізнесу. Рекомендації від Yara якраз і націлені на досягнення найкращої маржинальності. «Не найкращої врожайності, а саме — найкращого прибутку для фермера», — підкреслює Микола Панчук.  

Говорить експерт

Руслан Василенко, головний агроном ФГ «ФУДЗІ»: 

— Наше фермерське господарство займається вирощуванням суниць садових: під цю культуру відведено приблизно 130 га земельної площі. Для забезпечення системи живлення рослин використовуємо добрива виробництва компанії Yarа, з якою «ФУДЗІ» співпрацює понад 10 років. Фахівці Yarа ще кілька років тому розробили для нас технологічні карти диференційного внесення добрив і здійснюють агрономічний супровід: час від часу приїздять на поля, оцінюють стан рослин, проводять моніторинг на вміст азоту. Відповідно, ми отримуємо динамічні рекомендації для корегування технологічних карт живлення. 

Вдячні консультантам Yarа і за те, що вони допомогли нам домогтися високої продуктивності доволі складного у вирощуванні сорту Вайбрант. Завдяки їхнім рекомендаціям, розробленим на основі лабораторного аналізу ґрунту, ми вивели цей сорт на урожайність 36 т/га. Тоді як за європейськими стандартами задовільною вважається його врожайність в межах 20–30 т/га. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ