Техніка

Якісний обробіток за один прохід

Якісний обробіток за один прохід

Наразі в полях активно кипить робота, адже настала пора, коли аграріям треба одночасно виконувати дві надважливі операції: збирати пізні культури та готуватися до сівби озимих. І робити все треба максимально вчасно, бо в цій справі навіть затримка на день може негативно вплинути на врожай. Аби всі агрозаходи були виконані вчасно і головне — якісно, у своєму арсеналі господарству слід мати відповідний набір надійної техніки.

Фахівці компанії BEDNAR подбали про те, щоб фермери мали на озброєнні якісні агрегати для післяжнивного та передпосівного обробітку, які за один прохід можуть якісно виконувати кілька операцій.

Зокрема, лущильник SWIFTERDISC не лише якісно подрібнює пожнивні рештки та змішує їх із ґрунтом, а й лишає після себе вирівняне, підготовлене поле, тож за потреби після збирання попередника можна одразу ставати до сівби озимих. А компактор SWIFTER за один прохід здатен подрібнити грудки, вирівняти поле, підрізати бур’яни й наситити ґрунт киснем, формуючи ідеальне посівне ложе для отримання дружних сходів усіх культур, зокрема дрібнонасінних. До того ж фермери, які вже придбали згадані агрегати, наголошують на досить лояльній їх вартості з тим, що за якістю вони не поступаються набагато дорожчим аналогам, а то й випереджують їх.

Про свій досвід експлуатації агрегатів, придбаних в офіційного дилера техніки BEDNAR компанії «НФМ АГРО», розповідають аграрії з південних і центральних регіонів України.

«За один прохід компактор SWIFTER якісно виконує кілька операцій»

Віктор Іванов, голова ФГ «Вікторя Нова» (Кіровоградська обл.)

Компактор SWIFTER від BEDNAR ми придбали цього року і вже навесні підготували ним близько тисячі гектарів під сівбу соняшнику. Обрали саме цей агрегат за якістю й надійністю конструкції, що є його головною перевагою, як порівняти з нашим попереднім культиватором. Також зважали на зручність і простоту в експлуатації компактора.

Агрегатуємо SWIFTER із трактором John Deere 8R 340. Протягом робочого дня вдається зробити ним у середньому 50–60 гектарів за робочої швидкості 12 км/год. Працюємо в посушливому регіоні на важких чорноземах, утім, компактор дуже добре справляється зі своїми завданнями. Завдяки виконанню кількох операцій за один прохід економимо на кількості проходів техніки. Зокрема, передня планка вирівнює поле, передній планчатий коток формує оптимальну структуру ґрунту для сівби й отримання рівномірних сходів, крім того, компактор підрізає бур’яни, прикочує й зберігає вологу.

Працюємо ним після плуга або глибокорозпушувача, і, зважаючи на особливості наших важких ґрунтів, іноді доводиться проходити компактором двічі, щоб досягти ідеальної структури ґрунту для сівби.

Плануємо за допомогою SWIFTER готувати поля також під сівбу озимих, коли випаде дощ, адже нині в нас сильна ґрунтова посуха, тож про сівбу озимини поки що не йдеться.

«SWIFTER ідеально працює навіть на важких ґрунтах у посушливих умовах»

Марин Кулінський, агроном ТОВ «АгроТранс» (Одеська обл.)

Як працює компактор SWIFTER, ми побачили на полях колег, що господарюють неподалік, і вирішили придбати такий самий агрегат для свого господарства. По-перше, дуже сподобалась якість передпосівної підготовки ґрунту, а по-друге, аналоги на ринку були значно дорожчі. Раніше ми користувалися вітчизняним 6-метровим компактором, а SWIFTER придбали 10-метровий, тож підвищили не лише якість виконуваної роботи, а й продуктивність.

Купували його переважно для підготовки ґрунту під сівбу дрібнонасінних культур, зокрема ріпаку, адже він потребує дуже якісно підготовленого посівного ложа. Та в результаті готуємо цим компактором ґрунт під усі культури — пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу. Загалом ми обробляємо близько 2 тис. гектарів, а SWIFTER за 1,5 року експлуатації зробив у нас приблизно 3 тис. гектарів. За цей час після першої тисячі гектарів стерлися робочі органи — лапи. Та проблем із наявністю й доставкою запчастин не було, тож ми все швидко замінили самі, адже агрегат простий в експлуатації.

Агрегатуємо компактор із трактором John Deere R8 потужністю 370 к. с. За середньої робочої швидкості 12 км/год обробляємо до 200 гектарів на добу. Працюємо на змішаних типах ґрунтів — це переважно суглинки, глинисті чорноземи. Тобто ґрунти важкі, та, навіть зважаючи на те, що працюємо переважно в посушливих умовах, агрегат якісно виконує свої функції. Проходимо ним поля після різних типів основного обробітку — оранки, глибокого розпушування, і він вирівнює поле на відмінно. До того ж компактор тримає глибину обробітку на всій площі, навіть якщо це 2–3 см. За один прохід робить кілька операцій (вирівнює поле, подрібнює грудки, підрізає бур’яни), тож отримуємо ідеальне посівне ложе, а це один із найважливіших чинників отримання дружних сходів. Уважаю, що цей агрегат — один із найкращих на ринку у своїй категорії, але за оптимальну ціну.

«Завдяки якісному подрібненню пожнивних решток після лущильника SWIFTERDISC можна одразу сіяти наступну культуру»

Володимир Брагінець, голова ФГ «Галина» (Миколаївська обл.)

Дисковий лущильник SWIFTERDISC XO 5000F я придбав торік у компанії «НФМ АГРО». Почув позитивні відгуки про нього від знайомого і довго вивчав усю доступну інформацію. Головним критерієм у виборі було оптимальне співвідношення ціни та якості. А тепер уже з власного досвіду можу сказати, що агрегат якісно виконує свою функцію.

Ми обробили ним приблизно 1,5 тис. гектарів — лущили пожнивні рештки після збирання зернових і соняшнику. Раніше користувалися дискатором вітчизняного виробництва з меншою робочою шириною, і різниця у якості роботи й продуктивності дуже помітна.

Перевага лущильника SWIFTERDISC у тому, що завдяки інтегрованій транспортній осі він відмінно тримає поле, не «стрибає» навіть за досить високої робочої швидкості (15 км/год). Передні колеса повторюють рельєф поля. Глибину обробітку також легко регулювати. Завдяки агресивним дискам агрегат якісно подрібнює пожнивні рештки та змішує їх із ґрунтом, тож за потреби й коли дозволяють погодні умови та стан ґрунту, після проходу лущильника можна одразу сіяти без додаткових обробітків. А це дає змогу заощадити на кількості проходів техніки. Наприклад, торік ми задискували пожнивні рештки соняшнику й одразу посіяли озимі зернові. А інколи для кращого ефекту доводиться дискувати двічі й уже потім сіяти.

Коли ж після лущення стерні немає потреби або можливості сіяти наступну культуру, SWIFTERDISC забезпечує оптимальні умови для одночасного проростання бур’янів і падалиці, і таким чином із ними легше боротися. З цим також справляється лущильник за повторний прохід.

Агрегатуємо дискатор із трактором John Deere потужністю 200 к. с. За середньої робочій швидкості 15 км/год за зміну робимо 40–50 га. Після наробітку 1,5 тис. гектарів ще нічого не ремонтували й не замінювали. До того ж в обслуговуванні агрегат дуже простий.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ