
Результатом застосування технології просушування сіна люцерни теплим повітрям буде найкращий корм для корів
Як зберегти листочок люцерни

Результатом застосування технології просушування сіна люцерни теплим повітрям буде найкращий корм для корів.
У раціонах молочних корів грубі корми відіграють вирішальну роль для підтримання оптимальної ферментації та здоров’я рубця. З цього боку якісна люцерна задовольняє потреби в годівлі молочних корів краще, ніж будь-який інший корм. Адже має нижчий уміст клітковини, ніж трави, відтак засвоюваність її клітковини також знижується повільніше, а це означає, що корова споживатиме більше корму.
Люцерна — джерело повноцінного за амінокислотним складом протеїну, каротину. У сіні люцерни, зібраному у фазу бутонізації, білка міститься до 10%, а у висушеному листі — до 20%. Також у складі люцерни багато вітамінів, фосфору й кальцію.
Попри значні переваги люцерни процес її заготівлі має певні ускладнення: оскільки рослина бідна на цукри, відповідно її важко консервувати, тож в Україні віддають перевагу способу сінажування з унесенням консерванту. Натомість є інший чудовий спосіб заготівлі люцерни — сушіння. Втім, неодночасне висихання листочків і стебла рослини призводить до довгого перебування люцерни під сонцем і до великих втрат листочків під час підбирання, перегортання, згрібання й тюкування. А саме в листочках і міститься основний протеїн. Відповідно, його кількість у сіні є меншою, ніж на живій рослині. Це й стримує тваринників заготовляти сіно з люцерни.
Метод просушування
Проте розв’язання цієї проблеми є — технол огія заготівлі сіна методом просушування теплим повітрям. Вона дає змогу підбирати на полі рослини з вологістю 25–30%, коли листочок ще тримається на стеблі, тюкувати й активно вентилювати теплим повітрям тюки в установках для просушування сіна.
Така технологія має низку переваг. Так, після швидкого видалення вологи з тюка припиняються всі негативні процеси — утворення плісняви, розкладання поживних речовин, і таким чином зберігається енергетична цінність люцерни. Отриманий продукт може зберігатися кілька років, не потребує спеціальної техніки для обробки перед роздаванням тваринам — подрібнювачів чи нарізачів. На якість примусово просушеного сіна не впливають погодні умови чи поламка техніки в полі — завжди якість сіна буде високою. Незважаючи на те, що заготівля сіна зазвичай розтягується на кілька днів, вона потребує менше техніки та людей.

У результаті маємо якісний ідеально структурований корм для рубця корови, у якому зберігається на 40–45% більше перетравного протеїну, якщо порівняти із сіном, висушеним на полі під сонцем, чи сінажем. Споживання такого корму додає корові здоров’я й подовжує період лактації. Така корова продукує більше молока, з більшим умістом жиру. Водночас збережений у люцерні протеїн на рівні 23–24% гарантує зменшення використання шротів. До того ж заготівля люцерни на корм і його приготування є простішим й потребує меншої кількості техніки, як порівняти з нарізанням сінажу.
Рішення з повітря
Для сушіння сіна наша компанія пропонує дві системи, що працюють методом примусового вентилювання підігрітим повітрям: італійську установку Clim.Air.50 т а вітчизняну модульну сушарку від компанії «БЕЛМАР».
Сушарка Clim.Air.50 — великомодульна система, що одночасно вміщує до 50 тюків сіна. Процес досушування дуже простий: пресований корм обробляють подвійним потоком теплого повітря, яке нагнітає вентиляційна камера через теплообмінник. Нема потреби перевертати тюк, постійно наглядати за роботою сушарки. Увесь процес, залежно від укосу, триває 6–12 год. Після закінчення сушіння сушарка вентилює всі тюки тільки холодним повітрям, що знижує температуру й дозволяє швидше закласти їх на зберігання у сховище. Для обслуговування сушарки потрібна мінімальна кількість працівників.
Така сушарка стане в пригоді господарствам, яким треба висушувати великі обсяги сіна одночасно. Для нагрівання потоку повітря можна використовувати різні типи палива — дизель, газ, біогаз, пелети тощо.
Вітчизняні сушарки спроєктовано за модульним типом для почергового висушування одного тюка сіна теплим повітрям протягом 20–30 хв. Установлений у модуль сушіння тюк спершу з двох боків проколюють перфоровані стрижні, а потім через них під тиском подається тепле повітря. Після висушування першого тюка механізм подачі подає у камеру сушіння другий тюк, а вже висушений тюк подається на стіл для охолодження. Відповідно, у цьому процесі постійно працює один працівник.
Українська й італійська сушарки фактично мають однакову продуктивність, от тільки вітчизняна менш енергозатратна, оскільки менш потужна й дешевша. З цього погляду розробка вітчизняних інженерів цікавіша господарствам, які потребують досушування невеликих обсягів кормів (наприклад, для поголів’я ВРХ до 1000 голів). Зменшити витрати на електроенергію можна, застосовуючи вдень сонячні електростанції, а вночі використовуючи для нагрівання повітря в камері тверде паливо.
Завдяки простій конструкції та високоякісним матеріалам системами досушування сіна працюють багато років без складного технічного обслуговування.
