Агрономія

Як заощадити кошти та зберегти врожайність з малооб’ємним внесенням ЗЗР: результати досліджень

Як заощадити кошти та зберегти врожайність з малооб’ємним внесенням ЗЗР: результати досліджень

Для високої ефективності пестициду треба максимально покрити поверхню активною речовиною. При наземному внесенні використовують норми виливу 150-300 літрів на гектар поля. Альтернативою обробці наземною технікою є малооб’ємне внесення ЗЗР безпілотниками, так витрати рідини, залежно від класу пестициду, становлять від 6,5 л/га (фунгіциди) до 15 л/га (грунтові гербіциди). Чи достатньо цих об’ємів? Чи дійсно внесення пестицидів за допомогою БПЛА не поступається наземному внесенню? Дослідження свідчать — так.

У 2021 році компанія QUADRO.ua провела масштабне дослідження ефективності внесення ЗЗР за допомогою коптерів. Майданчиками для експерименту стали «Байєр АгроАрена Захід» у Тернопільській області, «Байєр АгроАрена Південь» у Миколаївській області й технологічна платформа LNZ Hub 4.0 у Шполі Черкаської області. Додатково у тестуванні способу малооб’ємного внесення ЗЗР взяли участь 40 господарств в різних регіонах України.

Експерти порівняли урожайність соняшнику, озимого ячменю, озимої пшениці та кукурудзи після внесення ЗЗР наземною технікою та БПЛА. У дослідженні задіяли фунгіциди, інсектициди, гербіциди в комбінаціях із прилипачами, об’єм рідини під час кожного контрольного внесення становив 10 л/га коптером і 240 л/га оприскувачем.

Періоди внесення ЗЗР:

  • на соняшник у 12-18, у 16-18 фазах ВВСН — гербіциди; у 16-18, 50-59 фазах ВВСН — фунгіциди; інсектицид – 10-12 листиків
  • на озимий ячмінь у 32 та 39 фазах ВВСН — фунгіциди
  • на озиму пшеницю у 32 та 39 фазах ВВСН — фунгіциди, інсектициди та гербіциди; у 39 та 63-65 фазах ВВСН — фунгіциди та інсектициди.
  • на кукурудзу у 67-69 фазах ВВСН — інсектициди.

Показники врожайності:

Озимий ячмінь (збір у червні)

Озима пшениця (збір у червні)

Кукурудза (збір у жовтні)

Соняшник (збір на початку вересня)

Соняшник – дані (збір на початку вересня)

Соняшник (збір на початку вересня)

При співвідношенні внесеної рідини 10 л/га коптером і 240 л/га наземним оприскувачем, максимальне перевищення показників урожайності після внесення ЗЗР наземною технікою становило 3,7 ц/га (9,25%). Водночас у 12 із 17 дослідів на всіх тестових полігонах перевага внесення ЗЗР наземною технікою — на рівні статистичної похибки (менше 1 ц/га). Внесення інсектицидів із прилипачем на кукурудзу в Тернопільській області та внесення фунгіцидів на озиму пшеницю у Тернопільській області показали перевагу БПЛА у порівнянні з наземним внесенням.  

У підсумковому підрахунку врожайності варто враховувати, що близько 5% урожайності за умови внесення ЗЗР наземною технікою втрачається через витоптуваність посівів.

Результативність застосування пестицидів досягається не кількістю розчину, а високою щільністю та рівномірністю покриття поверхні рідиною. Хмара крапель розміром 130-150 мкм при внесенні коптером забезпечує потрібні показники рівномірності й щільності.

Переваги малооб’ємного внесення ЗЗР за допомогою коптерів вже оцінили сотні аграрних господарств, своєю чергою кваліфіковані експерти DJI | QUADRO.ua завжди готові надати фермерам інформаційну і технічну підтримку у впровадженні безпілотних рішень. 

Компанія QUADRO.ua − офіційний партнер, імпортер, дистриб’ютор, інтегратор рішень DJI, DJI Agriculture, DJI Enterprise, DJI Education в Україні з 2013 року.

DJI | QUADRO.ua здійснює постачання техніки, навчання персоналу замовників та допомагає налаштувати бізнес-процеси з використанням безпілотних рішень. Сервісний центр DJI | QUADRO.service авторизований DJI для виконання ремонту й технічного обслуговування всього спектру обладнання DJI, зокрема корпоративних та сільськогосподарських моделей.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ