Агрономія

Як підвищити врожайність у стресових умовах сходу України: ефективні рішення «Тімак Агро»

Кліматичні умови східної частини України, а саме Донецької, Луганської, Запорізької областей і більшої частини Харківщини, характеризуються зоною ризикованого землеробства. Дуже високі температури в літні місяці і дуже низькі в зимові сильно впливають на розвиток будь-яких польових культур.

Особливо гостро питання наявності вологи у ґрунті стоїть під час весняних польових робіт. Майже кожен рік сільгоспвиробники східної України зустрічаються з великою проблемою, коли через різке підвищення температури і сильних вітрів верхні шари ґрунту висихають неймовірно швидко.

У таких непростих умовах агровиробники повинні максимально ефективно використати той короткий проміжок часу, коли волога ще є у ґрунті. Такої ефективності можна досягти завдяки якісним, легкорозчинним і збалансованим за своїм складом добривам.

За словами регіонального директора східного регіону компанії «Тімак Агро Україна» Артема Капрана, сьогодні науковці виділяють три основних макроблоки, які відповідають за ефективне живлення і розвиток рослин.

По-перше, це збалансоване живлення, тобто наявність у складі добрив макро-, мезо- і мікроелементів. По-друге, це кондиція ґрунту. Мається на увазі рівень pH ґрунту, який особливо сильно впливає на рівень доступності найважливішого для формування кореневої системи рослини елементу – фосфору. По-третє, це біостимуляція. Наявність біостимуляторів у складі гранули сприяє активному розвитку кореневої системи, зокрема кореневих волосків. Добрива компанії «Тімак Агро» поєднують у собі всі ці складові.

Як зауважує головний агроном ТОВ «Лощанське» Олексій Замощанський, добрива «Тімак Агро» дають збалансоване живлення, а гранули добре розчиняються у ґрунті навіть за мінімальної кількості вологи.

Агропідприємство «Лощанське» успішно співпрацює з компанією «Тімак Агро» з 2013 року і використовує її добрива на всій площі вирощування сільгоспкультур. Зокрема, господарство використовує добрива Дуофертіл 30 на посівах пшениці, Дуофертіл 36 – на цукрових буряках і Дуофертіл 30 – на соняшнику. Крім того, цього року компанія вперше посіяла пшеницю разом з добривом Євросеріал 34.

«Представники компанії «Тімак Агро» підбирають добрива в залежності від кислотності ґрунту, що для нас є дуже актуальним. Крім того, продукцію доставляють одразу додому і це дуже зручно», – підкреслює Олексій Замощанський.

Важливість підбору добрив у залежності від кислотності ґрунту підкреслює і продакт-менеджер компанії «Тімак Агро» Євген Лебеденко. За його словами, компанія «Тімак Агро» пішла таким шляхом, що розробила два продукти для різної кислотності ґрунту. У виробника є лінійка Єврофертіл і Дуофертіл. Єврофертіл працює на кислих ґрунтах – від 4 pH до 6 pH, Дуофертіл – від 6 pH і вище.

«Кислотність ґрунту суттєво впливає на врожайність сільгоспкультур. Компанія «Тімак Агро» може допомогти вам вирішити цю проблему завдяки своїм добривам», – зауважує Євген Лебеденко.

«Думаю, якщо добрива компанії «Тімак Агро» так добре показали себе в стресових умовах Донецької області, то в інших регіонах це буде незамінним інструментом для підняття врожайності», – додає  головний агроном ТОВ «Лощанське» Олексій Замощанський.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ