Натуральні продукти допомагають уникнути негативних наслідків стресів тварин і поліпшити якість м’яса
Вплив стресів на якість м'яса
Натуральні продукти допомагають уникнути негативних наслідків стресів тварин і поліпшити якість м’яса.
Нині свинина має найбільший після курятини попит у загальному обсязі продажів, тому вона має відповідати вимогам ринку, щоб подобатися покупцеві за якістю і смаком.
На якість свинини впливають кілька основних чинників:
• загальнофізіологічні та технологічні: генетика, годівля (склад раціонів і вид годівлі), умови утримання свиней;
• стресові: підготовка до відвантаження свиней на забій, транспортування свиней, умови передзабійного утримання, забій, своєчасне охолодження туш, а також технологія обвалювання напівтуш і мікробне обсіменіння на пунктах забою й обвалу туш.
Існує чимало доказів, що склад поживних речовин раціону годівлі здатний нейтралізувати негативну спадковість та/або вплив неправильного утримання свиней на якість м’яса й фактично посилити генетичні характеристики, що відповідають за якість м’яса у свиней із добрим генотипом та правильними умовами утримання, а також прибрати всі стреси, що впливають на якість м’яса. Одним із таких компонентів у раціоні може бути добавка Sangrovit®.
Як оцінювати якість свинини
Якість м’яса можна оцінювати органолептичними методами (товарний вигляд, смак, запах, колір, консистенція, соковитість), сенсорними високоінструментальними методами (колір, запах), гістологічними (мікроструктурними), фізико-хімічними (масові частки білка, жиру, рН, ніжність, вологоутримувальна здатність).
Активна кислотність (рН) показує перебіг післязабійних процесів у туші. З цим показником тісно пов’язано: колір, вологомісткість, ніжність та інші якісні показники м’яса. Відхилення рН м’яса у тушах від норми веде до економічних втрат.
Ніжність м’яса виявляється у швидкості перерізу площі м’язового пучка волокон за певний час.
Вологоутримувальна здатність впливає на вихід готових продуктів і тісно пов’язана із соковитістю й іншими кулінарними властивостями. У м’ясі частина води міцно пов’язана з білковою субстанцією («пов’язана вода»), а частина її механічно утримується капілярними силами у протоках, що утворюються в разі сильного розпушування м’язової структури («вільна вода»). «Пов’язана вода» у м’ясі має великий вплив на якість готових м’ясопродуктів.
Якість свинини до та після забою
Сучасна вимога забою свиней — відсутність стресу як людини, так і тварини. Стресовий стан перед забоєм спричиняє значні втрати адреналіну, що є причиною пришвидшеного гліколізу. Зважаючи на те, що у свиней легко збудлива нервова система, налякані та стомлені перед забоєм тварини витрачають більшу частину резерву глікогену на компенсацію своїх нервових і фізичних витрат. Усе це часто призводить до одержання свинини з високим кінцевим рН м’яса. У разі «білом’язової хвороби» процес гліколізу здебільшого перебігає в анаеробних умовах, тому ще за життя тварини починає утворюватися молочна кислота у підвищеній кількості. Величина рН у м’яса забитих у цьому стані тварин відразу після забою завжди нижча. Критичне поєднання низької величини рН (<6,0) і високої температури (понад +35°С) спричиняє сильну конформацію та денатурацію саркоплазматичних і міофібрилярних білків, що зумовлює зниження водозв’язувальної здатності м’яса, що різко знижує його якість.
Надходження кисню в м’язову тканину припиняється, коли в туші в результаті знекровлення не лишається крові, тому в м’язовій тканині метаболізм змінюється: з аеробного метаболізму ліпідів він перетворюється на анаеробний метаболізм глікогенових резервів.
Кінцевий продукт анаеробного метаболізму м’язової тканини — це накопичення молочної кислоти, яка, своєю чергою, призводить до зниження pH м’яса від 7,1–7,3 до 5,4–5,7. Через різке зниження рівня pH після забою виникають такі дефекти якості м’яса:
• жорстка, суха і за кольором темна свинина;
• водяниста блідого кольору м’яка, пухка свинина;
• м’яка, водяниста свинина червоного кольору.
Однією з головних причин появи ексудативності та клейкого темного м’яса є вирощування тварин в умовах промислової інтенсивної відгодівлі з дефіцитом руху. Це призводить до психічної нестійкості тварин і підвищеної схильності до стресу.
Унаслідок тривалого стресу спостерігається загальна дегенерація м’язів замість їх зростання. Уникнути негативних наслідків стресів допомагають натуральні продукти лінійки Sangrovit®.
Як нівелювати наслідки стресу
В Україні поставили досліди в різних господарствах, у результаті яких підтвердилася ефективність кормової добавки Sangrovit® як блокатора каскадної реакції NF kB, що запускається в організмі тварини під час стресу.
Позитивного ефекту було досягнуто після випоювання Sangrovit® за 10 днів до забою в дозі 60–100 г на тонну води, або 60–80 г на тонну комбікорму.
Розглянемо конкретний приклад із практики.
Одне з господарств України, де проводили випробування продукту Sangrovit®WS, мало проблему з текучістю м’яса після обвалювання. У деяких партіях втрата вологи сягала 4%. Sangrovit®WS давали тваринам 10 днів у дозі 0,06 кг на тонну води, після чого втрати рідини зменшилися до 0,3%. Тобто на кожні 100 кг м’яса 3,7 кг рідини лишились у м’ясі! Завдяки застосуванню продукту Sangrovit®WS відбулося підвищення водозв’язувальної здатності м’яса, що позитивно впливає на його якість. Як це відбилося на економіці?
У цьому господарстві середня забійна вага свині — 116 кг, вихід туші — 72,5%, на виході м’яса з туші — 69%, то отримуємо 58 кг м’яса з однієї туші. З них 3,7% — це 2,15 кг недоотриманого м’яса з туші, якби у господарстві не застосовували Sangrovit®WS. Це підприємство здає на тиждень 2500 голів на забій. Тільки подумайте: могло б бути 5,4 т недоотриманої свинини на тиждень! Але завдяки унікальному продукту Sangrovit®WS господарство суттєво збільшило свій прибуток.
Ефективне рішення
Sangrovit® — кормова добавка виробництва німецької компанії Phytobiotics, що складається зі спеціальних активних компонентів рослинного екстракту, таких як ізохінолінові алкалоїди, а також висушених, подрібнених та гранульованих інгредієнтів рослин сімейства макових (Papaveraceae) та їх натуральних екстрактів. Усі рослини вирощують під контролем та в природних умовах. Містить щонайменше 1,5% сангвінаріну (Sanguinarine).
Ефективність Sangrovit® доведено вели кою кількістю масштабних випробувань у провідних науково-дослідних центрах. Додавання Sangrovit® до раціону свиней збільшує водоутримувальну здатність і покращує колір свіжої свинини, а також смак приготованого м’яса, зокрема, внаслідок зниження стресів.
Дія Sangrovit®
Гіркі речовини, що містяться в Sangrovit ®, підвищують апетит свиней, збільшують споживання корму, покращують роботу ШКТ. Здоров’я тварин покращується завдяки унікальній властивості продукту — зупиняти каскадну запальну реакцію.
Запалення в кишківнику починається з активації PRR, такі як сигнальні рецептори (TLR), що в епітеліальних клітинах кишківника, та імунні клітини lamina propria (мукоза).
Після запуску PRR запускається сигнальний каскад, що сприяє напрямку лейкоцитів у пошкоджену або інфіковану ділянку. Сигнальний каскад призводить до виробництва та вивільнення деяких цитокінів, хемокінів та стимулювальних молекул, що відіграють важливу роль у судинній системі для збільшення кровотоку й проникності кровоносних судин, а також для забезпечення адгезії та міграції запальних клітин до вогнища запалення й подальшої їх активації. Активовані лейкоцити, включно з дендритними клітинами, макрофагами та нейтрофілами, усувають причину пошкодження й відновлюють тканини. Крім того, ці активовані лейкоцити виробляють прозапальні та протизапальні цитокіни для посилення та регулювання запальної реакції й активують адаптивну імунну відповідь. Sangrovit® стабілізує окисно-відновний гомеостаз, наслідком чого є припинення в організмі каскадного ланцюжка реакції на запалення.
Добавка сприяє підвищенню продуктивності тварин, підтриманню здоров’я та хорошого функціонування організму. Застосування Sangrovit® мінімізує використання антибіотиків, підвищує прибутковість господарства внаслідок зниження витрат на утримання тварин і реалізації м’яса найкращої якості.
Дозування — 60–100 г на тонну води протягом 10 днів перед забоєм, або на 1 тонну корму — протягом 20 днів перед забоєм. Продукт Sangrovit® представлено на ринку у двох варіантах: Sangrovit® Екстра та Sangrovit®WS. Перший продукт додають у корм, а другий, відповідно — у воду. Така варіативність лінійки продуктів Sangrovit® — суттєва зручність застосування.
Стаття підготовлена спеціалістами компанії «АгроПлюсІнвест»