Агромаркет

Визнання прогресу

Визнання прогресу

 

Компанія John Deere на виставці Agritechnica 2017 представила десятки нових розробок, три з яких отримали нагороди (одну золоту й дві срібні медалі).

  

Компанія John Deere робить великі інвестиції в інновації, завдяки яким користувач техніки може отримати додатковий прибуток. Нагороди виставки Agritechnica лише підтверджують це.

 

Золоту нагороду компанія John Deere отримала за розробку системи подрібнення кукурудзяної стерні після збирання цієї культури на силос під назвою StalkBuster. Потреба у цьому виникла через те, що саме в кукурудзяній стерні концентруються збудники фузаріозу, які можуть перезимувати й заразити наступного року пшеницю або іншу культуру, яка буде висіяна після кукурудзи. Саме тому стерню потрібно якомога швидше подрібнити, щоб забезпечити її повне заорювання в ґрунт. Подрібнювач StalkBuster являє собою ряд ротаційних ножів, що розташовані в нижній частині кукурудзяної жатки позаду основного різального барабана. Конструкція має невелику вагу, тому її використання не потребує додаткового баластування кормозбирального комбайна.

 

Система EZ Ballast Wheels отримала срібну нагороду за можливість швидкого монтажу/демонтажу колісних баластів. Їх можна встановити або зняти за 3–4 хв. На сьогодні доступними є баласти до двох «шайб» вагою по 250 кг на кожне заднє колесо та по одній «шайбі» вагою 250 кг — на передні колеса.

 

Ще одна «точна» інновація, яка була розроблена у співпраці з компанією Monosem (з 2015 року належить John Deere) й отримала срібну нагороду, — система підрулювання причіпними знаряддями для робіт у міжряддях AutoTrac Implement Guidance. Вона складається з двох GPS-приймачів, які встановлюються на тракторі та причіпному знарядді, а також камер, що відстежують розташування рослин у рядках. У разі зміщення знаряддя в бік (наприклад, під час роботи на схилах) система за допомогою гідроциліндрів повертає його у правильне положення. 

 

Фото 1. Золота нагорода Agritechnica 2017 — системи подрібнення кукурудзяної стерні StalkBuster
Фото 2. Срібна нагорода виставки Agritechnica 2017 — cистема швидкого монтажу/демонтажу колісних баластів EZ Ballast Wheels
Фото 3. Срібна нагорода виставки Agritechnica 2017 — система підрулювання AutoTrac Implement Guidance

Продовжуючи ряд «розумних» систем, представлених на виставці Agritechnica 2017, потрібно відзначити новий приймач StarFire 6000. Він дає можливість працювати з точністю до 3 см протягом дев’яти місяців без установлення додаткового обладнання, як за роботи із сигналом RTK. А також новий приймач одночасно підтримує зв’язок із трьома геостаціонарними супутниками, які надають сигнал корекції. Тобто якщо машина за якихось причин губить зв’язок з одним із них (заважають рельєф, дерева, будівлі або якісь інші причини впливають на зв’язок), точність не втрачатиметься. Це важливо для будь-якого господарства, оскільки точне керування заощаджує значну кількість ресурсів.

 

Для контролю й керування технікою та процесами John Deere удосконалив свій портал MyJohnDeere й Операційний Центр. Сюди збирається вся інформація про стан машини, власник може відстежувати витрату палива, оберти двигуна під час виконання технологічних операцій чи роботу техніки на своєму полі. За потреби система може самостійно сигналізувати власнику про певні негаразди (наприклад, про технічні проблеми або роботу на чужих полях). Ця система є безкоштовною, і що найголовніше, в програму можна додавати не лише машини John Deere, а й інших виробників, для зручності відстеження техніки.

 

У системі передбачена робота з полями: на загальній карті різними кольорами виділено поля залежно від того, яку останню операцію на них проводили, можна подивитися врожайність, історію культур, удобрень й обробок, коли проводили ці операції. Також можна порівнювати якість урожаїв у різні роки та по різних сортах, отримувати динаміку змін показників, визначати причини виникнення проблем і встановлювати норми внесення добрив й висіву насіння.

 

Користувачам техніки також пропонується більш сучасний і функціональний дисплей моделі 4640. Цей універсальний дисплей отримав покращену апаратну базу, розширений функціонал, а також нову операційну систему, яка приведена у відповідність до нових CommandCenter дисплеїв, установлених у підлокітниках усіх лінійок самохідної техніки виробництва компанії John Deere.

 

Зручний універсал 6М

 

Як розповів Віталій Курочкін, продактменеджер по тракторах малого та середнього класу, обприскувачах, сівалках точного висіву та розкидачах мінеральних добрив, в Україні цього року значний успіх мали трактори серії М потужністю від 110 до 195 к. с., причому найбільше енергоозброєна флагманська модель 6195 створила колосальну конкуренцію тракторам Case Puma 210 і New Holland T7060.

 

Популярність моделі легко пояснити її технічними характеристиками. Шестициліндровий двигун об’ємом 6,8 л номінальною потужністю 195 к. с. і максимальною 206 к. с. має запас крутного моменту 35% і запас постійної потужності 550 об./хв. Трансмісію пропонують у п’яти варіантах: PowerQuad Plus, AutoQuad Plus, AutoQuad Plus EcoShift і повністю автоматичні CommandQuad Plus і CommandQuad Plus EcoShift. Термін EcoShift означає трансмісію, що більше підходить тракторам, які виконують багато транспортних операцій. За досягнення швидкості 40 км/год оберти двигуна автоматично знижуються до 1600 об./хв для зменшення витрат палива.

 

У зчепленні збільшена кількість дисків, їхній діаметр і площа контакту також збільшилися. Таке зчеплення має практично необмежений термін експлуатації. Лита рама підготовлена до встановлення фронтального навантажувача. Її наявність позитивно впливає на розподіл ваги між переднім і заднім мостами, що також зменшує навантаження на двигун і трансмісію. Кабіна встановлюється преміумкласу, але для більшої зручності її можна доукомплектувати механічними амортизаторами. Також як опція пропонується передня підвіска Triple Link Suspesion, яка збільшує тягове зусилля на 10%. Маса флагманської моделі становить 7550 кг, а максимально допустима — 12 400 кг. Вантажність задньої триточкової навіски може сягати 8500 кг. Це дуже великий показник для такого класу тракторів.

 

Уся лінійка тракторів серії 6М підготовлена до встановлення автопілоту. Власнику потрібно лише придбати ресивер супутникового сигналу та код активації цієї функції, після чого автопілотом можна користуватися.

 

Фото 4. Прес-підбирач V451M зі змінною камерою

Фото 5. Висівний апарат John Deere Exact Emergy

Фото 6. Самохідний обприскувач John Deere R040i

 На вістрі енергоефективності: трактор 8R

 

У лінійці тракторів 8-ї серії є моделі від 270 до 370 к. с. Основна їх перевага — найкращий ККД, оскільки втрати потужності на шляху від двигуна до зчіпного пристрою не перевищують 7%. Тобто 93% потужності зберігається, і це найкращий тяговий показник у класі. Власник виграє в тому, що може використовувати знаряддя з більшою шириною захвату або збільшувати швидкість виконання технологічних операцій, що в результаті заощадить паливо й інші ресурси.

 

Така ефективність досягається застосуванням низки систем й агрегатів, що спроектовані саме з прицілом на мінімальне споживання енергії. Почнемо із системи охолодження варіативного типу, яка реагує безпосередньо на температуру охолоджувальної рідини. Відповідно, оберти вентилятора на підвищення температури двигуна реагують значно швидше, ніж це було б із віскомуфтою. Ця машина не перегріється в жодному разі, двигун постійно працюватиме в оптимальних температурних умовах, що гарантує використання всієї заявленої потужності в будь-який момент. Трансмісія Е23 має 23 передачі вперед і 11 назад. Оператору тут практично немає чого робити: поставив газ на максимум, обрав потрібну швидкість, а далі комп’ютер сам визначатиме, яку передачу вмикати та які оберти двигуна підтримувати, враховуючи навантаження на трактор за виконання роботи. Опційна незалежна підвіска ILS переднього моста також сприяє економії. В Україні робили порівняння продуктивності однакових тракторів із різними передніми мостами: один був із незалежною підвіскою ILS, а другий — із жорстким мостом. Виявилося, що продуктивність трактора з незалежною підвіскою краща майже на 30%.

 

Гідравліка має базову продуктивність 227 л/хв, але за потреби можна встановити більш продуктивні насоси з продуктивністю в 321 л/хв.

 

Прес-підбирачі V-серії

 

Цього року John Deere випустив нову серію прес-підбирачів на заміну 800-ї серії. Машина стала більш універсальною, оскільки на початковому етапі формування рулонів працюють три вальці замість одного. Також вона може працювати як із сіном і соломою, так і з сінажем, і за потреби її можна оснащувати подрібнювачем маси. Літера V в назві означає Variable — змінний, тобто камера пресування може мати різний об’єм і скручувати рулони діаметром від 1 до 1,85 м. Машина доволі проста в експлуатації, має всього чотири підсилених ланцюги. Централізована система забезпечує змащування ланцюгів і підшипників, які також мають поліпшені характеристики проти попередньої серії. Потреба в потужності — 90–100 к. с., тому трактора у 170–200 к. с. буде більш ніж достатньо.

 

Точний висів стає швидкісним

 

Нинішнього року John Deere відкриває продаж нового висівного апарата Exact Emerge, який установлюється на просапні сівалки точного висіву. Головна відмінність — робота на високих швидкостях, тоді як раніше швидкість не перевищувала 8–10 км/год з точністю до 95% на соняшнику. Сьогодні спостерігається тенденція до створення швидкісних сівалок, тож тут перед інженерами стояло подвійне завдання: забезпечити високу точність за вдвічі більшої швидкості, а також утримати насінини в точках падіння, щоб не постраждала рівномірність їх розподілу в рядку. Рослини, що розташовані надто близько одна від одної, конкурують за вологу, світло й поживні речовини, тож високого врожаю не варто чекати.

 

Новий висівний апарат забезпечує швидкість сівби до 20 км/год, точність по кукурудзі становить 98–99,5%, соняшнику — 97–98,5%. Крім того, він має найвищу точність розташування насінин у рядку. Все це досягається застосуванням електроприводів — по два на кожну секцію. Один працює з висівною чашею, що замінила традиційний диск (на великій швидкості обертання відцентрова сила іноді скидає насінини). Другий електропривод рухає щітковий транспортер, по якому насінина рухається до землі. До того ж насінина скидається не вниз, а практично назад у протилежному напрямку до руху сівалки. Таким чином, швидкість насінини відносно ґрунту гаситься майже до нуля, і це забезпечує рівномірне розкладання їх у рядку.

 

Система активного дотискання за допомогою датчиків постійно підтримує заданий тиск на кожен сошник, завдяки чому підтримує рівномірну глибину висіву. Крім того, працює система компенсації на поворотах, яка визначає рух по кривих і відповідно збільшує або зменшує швидкість обертання висівного апарата окремо в кожній секції.

 

Уже з наступного року в Україні доступними будуть моделі на 24 рядки, до яких як опція пропонується система внесення рідких і мінеральних добрив, ще через рік на ринок вийдуть 8-, 16- та 32-рядні моделі. Ціна сівалки в півтора раза дорожче за звичайну, але й працює вона вдвічі швидше. Це заощадить на ще одному тракторі, операторі та супутніх витратах.

 

Фото 7. Кормозбиральний комбайн John Deere серії 8000

Фото 8. Однороторний зернозбиральний комбайн S700

 

Новий рівень: обприскувачі R4040І та R4050І

 

Цей клас обприскувачів можна назвати «молодшим» лише за кліренсом, який становить 1,1 м, та менш потужним двигуном (6,8 л, 245 к. с.). Хоча встановлення саме цього мотора має на меті виключно зменшення витрат палива. Проте за функціоналом ці машини є взірцем обладнання для догляду за рослинами. Фермерам пропонують дві моделі з баком на 4000 та 5000 л. Інноваційна карбонова штанга має в 5,5 раза меншу вагу, ніж сталева, й значно краще витримує динамічні навантаження, що виникають під час роботи на швидкості 20–30 км/год. Ходова система має індивідуальний привід на кожне колесо, індивідуальну підвіску й управління. Ширина колії змінюється за допомогою гідроприводу в межах 187–287 см. На обприскувачі встановлено два насоси: один працює виключно на обприскування та перемішування (1000 л/хв), а другий, відцентровий — включно на заправлення (1200 л/хв, самовсмоктувальний, може працювати без рідини). На заправлення 5-кубового бака витрачається менше ніж 5 хв що скорочує непродуктивні витрати часу. Нові моделі обприскувачів оснащують повним комплектом систем керування штангою та процесом обробки. Є система підтримання рівня над ґрунтом або рослинами, відімкнення секцій і форсунок. Єдиним обмеженням в експлуатації може стати невеликий кліренс у 110 см. Всю нижню поверхню закрито гладким металевим листом, тож можна безпечно працювати з рослинами заввишки до 130–150 см, що задовольняє левову частку потреб аграріїв.

 

Продуктивна заготівля

 

З виходом нових кормозбиральних комбайнів серії 8000 компанія John Deere забезпечила потребу тваринницьких господарств у потужній і продуктивній техніці для заготівлі зелених кормів. Нову серію розробляли 7 років, і за цей час було проведено безліч тестів й експлуатаційних випробувань. Усі аспекти роботи були ретельно вивчені й оцінені. Результатом стала ідеальна машина, яка може практично все, що на сьогодні придумало людство в заготівлі зелених кормів.

 

Велика увага була приділена рівномірному розподілу ваги: різальний барабан діаметром 670 мм максимально близько розмістили до переднього моста, тоді як двигун і бак із консервантами винесено за задній міст. Мінімальна потреба в додатковому баласті, а також використання деталей з алюмінію (корпуси редукторів) зробили цю машину найлегшою в класі, що у свою чергу зменшує втрати потужності на пересування.

 

Керування технологічним процесом містить зміну довжини різання й автоматичну синхронізацію швидкостей усіх компонентів пропускного тракту. Це дає змогу збільшити пропускну здатність, не допускати забивання й оптимізувати витрати палива.

 

Усі ножі в базовій комплектації завтовшки 9 мм з наплавленням із карбіду вольфраму в нижній частині, чим досягається ефект самозаточування. Як опцію в пропускний такт можна встановити компоненти DuraLine, які також мають зносостійке покриття з пониженим коефіцієнтом тертя. Їх строк експлуатації в 5 разів більший, ніж у стандартних, що виготовлені зі сталі Hardox. Опція підійде для господарств із великими обсягами роботи, де через комбайн може проходити по 300 т/год. На комбайні є механізм швидкого переведення від збирання силосу до збирання трав, механізм переведення зернопроцесора з робочого положення у пасивне, а також електролебідка для швидкого демонтажу зернопроцесора. Оператор може виконати цю роботу за 5–10 хв.

 

Зернозбиральні технології

 

У класичних багатобарабанних комбайнах серії Т головною перевагою є їх молотильно-сепарувальна система. Оскільки продуктивність комбайна залежить від площі активної сепарації, потужності двигуна й площі системи очищення, конструктори зробили все можливе для збільшення кожної системи. Так, у моделях Т660 і Т670 площа активної сепарації, де зерно відділяється від маси відцентровою силою, дорівнює 4 м2 (найбільша в індустрії). Її особливістю є плавний потік рослинної маси, який рухається поверх проміжного бітера, що призводить до зменшення травмування зерна. Великий решітний стан площею 6,3 м2 дає змогу пропускати більше зерна за одиницю часу, що збільшує діапазон налаштувань машини. Соломотряс має амплітуду 150 мм і рухається зі швидкістю 150 об./хв: так маса довше залишається на соломотрясі й краще відбувається процес сепарації.

 

Однороторний комбайн S700 замінив шестисоту серію, і тепер в ньому поєднуються максимальна продуктивність і найвища якість зерна. Тут обмолот здійснюється тертям маси об масу. Серія була запущена ще у 2011 році, і за цей час багато чого змінилося. На сьогодні новинками є цифрові й інтелектуальні системи, які пропонуються як опції. Перша з них — система Integrated Combine Adjustment 2 (ICA2), що отримала срібну нагороду два роки тому. Вона складається з двох камер, одна з яких розташована на зерновому елеваторі й визначає наявність дроблення та незернової частини, друга — на колосовому, визначає якісний склад матеріалу, що поступає на домолот. Коли комбайн налаштовує досвідчений оператор (наприклад, дроблення — 0,3%, втрати — 0,5%, сміттєві домішки — 0,5%), то можна на комп’ютері запам’ятати ці показники як базові. Протягом робочої зміни машина самостійно буде підлаштовувати робочі параметри (оберти ротора, вентилятора, зазори підбарабання та решіт) таким чином, щоб витримати завдані показники якості. Система збільшує продуктивність на 5%, оскільки умови збирання постійно змінюються, і система також постійно змінює налаштування.

 

Для точніших показань датчика врожайності застосовується система Active Yield, яка забезпечує точність в межах ±3%. Керування всіма процесами здійснюється за допомогою комп’ютера Command Centre четвертого покоління. Він підтримує всі IMS-системи, що випускає компанія John Deere: навігацію, картування та бездротову передачу даних у центр керування.

 

 

Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, грудень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ