Техніка

Причіпні обприскувачі та аплікатори українського виробництва набувають дедалі більшої популярності серед агровиробників

Вітчизняний захист

Вітчизняний захист

 Причіпні обприскувачі та аплікатори українського виробництва набувають дедалі більшої популярності серед агровиробників. 

Ще не так давно кожен український фермер, заробивши щось у полі, прагнув придбати техніку обов’язково західного виробництва. Головною причиною цього була певна недовіра до вітчизняного виробництва, яке асоціювалося передусім із неоковирними машинами й агрегатами ще радянських зразків. 

Однак за останнє десятиліття ситуація на ринку істотно змінилася, і чимало вітчизняних виробників сільгосптехніки нині пропонують дуже навіть конкурентоспроможну продукцію. Її створено за найкращими світовими зразками із застосуванням якісних імпортних складників. І головне — така техніка відмінно працює, пропонуючи оптимальне співвідношення ціни та якості. 

Серед найбільш показових прикладів слід назвати лінійку обприскувачів і підживлювачів компанії BOGUSLAV, що сьогодні не просто упевнено почувається на ринку України, а й сміливо пропонує свої машини іноземним покупцям. 

Зміни кліматичних умов призвели до скорочення строків по всіх весняно-польових роботах. А це означає, що фермер має мінімум часу для виконання максимуму планів. Тобто всі процеси мають бути автоматизовані й проведені з максимальною швидкістю й точністю. 

— Наші менеджери отримували від клієнтів багато запитів на дооснащення наших базових моделей причіпних обприскувачів більш технологічними рішеннями. Саме тому на численні прохання аграріїв ми вирішили внести корективи у їх комплектування, і тепер всі моделі причіпних обприскувачів уже в базовій комплектації будуть оснащені системами комп’ютерного керування, — розповідає начальник відділу продажу ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» Олександр Бабиленко. 

І це дуже важливе рішення, бо використання автоматизованих систем керування дозволяє значно пришвидшити обробку полів і зменшити вплив людського чинника. Такі автоматизовані системи дозволяють економити витрати робочої речовини, зменшують витрати пального та значно покращують умови праці оператора. 

Окрім того, всі обприскувачі обладнано системою примусового заправляння, що дозволяє швидко заправити бак готовим робочим розчином за допомогою насоса заправника без ризику для оператора. 

Важлива також і наявність в обприскувачі системи промивання бака чистою водою, яка дозволяє швидко видалити залишки хімічних речовин з основного бака обприскувача. 

Також важлива деталь — наявність у кожному обприскувачі комплекту захисних крил, що не дозволяють бруду з коліс потрапляти на важливі системи функціонування техніки. 

І ще одна додаткова зручна функція — регульована опора, яка дозволяє під’єднувати обприскувач до будь-якого трактора, адже епоха МТЗ уже закінчується. 

Варто звернути увагу на лінійку причіпних обприскувачів із цікавими античними назвами. Це моделі Одіссей, Кронос, Титан й Атлант. Їх місткість бака, залежно від моделі, може становити 2000, 2500, 3000, 3200 та 4200, а довжина штанги — від 18 до 36 м. Відповідно, кожне вітчизняне господарство може собі підібрати сучасну модель причіпного обприскувача BOGUSLAV із підхожими технічними характеристиками. 

Це стосується як найменшої моделі Одіссей-2000 із 18-метровою штангою, так і потужного Атлант-4200 із робочою шириною 36 м. Навіть обравши невеличкий Одіссей, власник отримує гідравлічне регулювання штанги на висоту від 0,7 до 1,85 м та складання, безступеневе регулювання колії від 1,4 до 2,1 м, сучасні механізми гасіння коливань і розумне керування обприскуванням. 

Те саме стосується і середніх моделей Титан і Кронос, оснащених додатковими сучасними технологіями, що базуються на складниках відомих європейських виробників. Це італійські насоси й автоматика, німецькі розпилювачі тощо. 

Уже згадувані Атланти з 4200-літровим баком і міцною штангою на 28 чи 36 м — це потужні високопродуктивні обприскувачі, розраховані на безперебійну якісну роботу на тисячах гектарів полів. Тут є все, щоб цілковито закрити питання своєчасної якісної обробки посівів: електроніка, гідравліка, різні механічні рішення, виконані на базі італійських та німецьких комплектуючих і провідних світових технологій. 

На окрему увагу заслуговують ін’єкційні та дискові аплікатори BOGUSLAV, а також підживлювачі провідного вітчизняного виробника, розраховані на внесення в ґрунт різноманітних рідких добрив, включно з КАС, аміачною водою та РКД. Цей напрям взагалі сьогодні є вкрай важливим для українських фермерів, бо рідкі добрива є найефективнішим та найбільш економним способом мінерального живлення рослин. Тому інженери BOGUSLAV своєчасно взялися за розроблення такого обладнання, запропонувавши дуже цікаві рішення. 

Варто звернути увагу на ін’єкційні аплікатори ПЖУ-30008,4 та ПЖУ-5000-12. За робочої швидкості від 5 до 8 км/год ПЖУ-5000 із 12-метровою штангою здатен вносити рідкі добрива з продуктивністю 8,8 га/год. Глибина внесення становить до 7 см, а норма витрати може варіюватися від 100 до 800 л/га. Причому для роботи із потужною машиною з баком на 5000 л достатньо 130-сильного трактора. 

Внесення рідких добрив здійснюється за допомогою ін’єкційного робочого органа, що складається з колеса з ін’єкційними дозаторами-голками. В конструкції цієї машини також установлено комплектуючі найкращих світових виробників, зокрема, американські насоси. За допомогою такої техніки можна водночас істотно підвищити врожайність сільгоспкультур і заощадити чималі кошти завдяки точності та вищій ефективності внесення. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ