Тваринництво

Дозволяє створити оптимальний мікроклімат у вашому пташнику

Вентиляція змішаного тунельного типу

Вентиляція змішаного тунельного типу

Вентиляція тунельного типу від Big Dutchman дозволяє створити оптимальний мікроклімат у вашому пташнику у будь-який момент часу та запобігти стресу птиці внаслідок холоду чи спеки.

Вентиляція в тунельному режимі допоможе запобігти тепловому стресу!

Тунельна вентиляція є найпростішою та найефективнішою системою вентиляції для забезпечення високої швидкості повітря на ділянці із поголів’ям. Вона дозволяє суттєво знизити рівень температури («ефект охолодження вітром»). Птахи можуть, незважаючи на високі температури та вологість повітря, виділяти зайве тепло  у навколишнє середовище. При подальшому зростанні температур підключається наша система охолодження RainMaker 2 (випарне охолодження), щоб охолодити свіже повітря до рівня, на якому можливий максимальний “ефект охолодження вітром”. Це дозволяє уникнути теплового стресу та підтримувати продуктивність поголів’я на рівномірно високому рівні на фоні оптимальної витрати корму та води.

Великі тунельні отвори з MultiVent M17 забезпечують значне надходження свіжого повітря

Витяжка

При тунельній вентиляції вентиляторам доводиться працювати при дуже високому протитиску. Значення протитиску залежить від довжини корпусу та швидкості повітряного потоку. Це означає, що потрібні високопродуктивні вентилятори з високою стійкістю до перепадів тиску, які могли б забезпечити необхідний повітрообмін.

Ми рекомендуємо використовувати стійкі до перепадів тиску та потужні економні вентилятори AirMaster Blue 170C, V140 та V130 (з конусом і без).

Приплив повітря

Припливне повітря виходить із великих тунельних отворів біля фронтону. Такими отворами можуть послужити тунельні заслінки, штори або заслінки (Shutter).

Ми рекомендуємо використовувати заслінки MultiVent. Вони відмінно піддаються регулюванню щодо повітряного потоку та його напрямів та відрізняються гарною продуктивністю.

Система охолодження

Якщо на додаток до всього використовується система охолодження, ми рекомендуємо застосовувати нашу систему випарного охолодження RainMaker 2 із пластмасовими випарними касетами. RainMaker 2 — це  системою відкритого типу, що забезпечує легкий контроль функціоналу та просте ТО. Важливо проводити регулярне чищення пластмасових касет апаратом для чищення під високим тиском, щоб запобігти у касетах скупчення мінералів. Це дозволить підтримувати протитиск для вентиляторів на постійно низькому рівні, а продуктивність повітрям – на високому.

Вентилятори AirMaster забезпечують необхідний обмін повітря

Вентиляція змішаного тунельного типу — дві системи вентиляції об’єднані в одне рішення для створення мікроклімату.

Вентиляція змішаного тунельного типу від Big Dutchman є дуже високоефективною системою, що зарекомендувала себе протягом багатьох років. На фермах усього світу вона забезпечує птиці у будь-який момент часу оптимальні умови мікроклімату, а вам надійність у виробництві.

Тунельний режим

При високих зовнішніх температурах працює тунельний режим вентиляції, котрий забезпечує хороший ефект охолодження на тлі низьких енерговитрат.

Напрямок повітря в боковому режимі

Бічний режим

При низьких зовнішніх температурах працює бічний режим вентиляції. Децентральний напрямок свіжого повітря дозволяє підтримувати рівномірність температур у всьому корпусі на дуже високому рівні.

Аргументи на користь продукції від Big Dutchman

Тунельна вентиляція.

  • посилення «ефекту охолодження вітром» означає більш високу швидкість повітря і, отже, більш високий протитиск для вентиляторів. Наріжним каменем тому є високопотужні вентилятори зі стабільністю до перепадів тиску та прийнятними енерговитратами;
  • великі отвори забезпечують велику подачу свіжого повітря. Наші заслінки MVT піддаються регулюванню у відношенні напрямку та швидкості повітря, та герметично закриваються при вентиляції у бічному режимі;
  • наші випарні касети системи RainMaker 2 добре справляються з низькою якістю води та піддаються регулярній очистці апаратом для чищення під високим тиском. Це знижує протитиск для вентиляторів та підвищує термін служби;
  • За рахунок ПІД-регулювання нашим комп’ютером мікроклімату ViperTouch, подачу води на випарні касети можна дозувати, таким чином можна забезпечити охолодження лише до необхідного рівня. Це заощаджує воду і при цьому приміщення залишається сухим.

Бічна вентиляція

  • наші стінні клапани CL 1200/CL 1911F створюють стабільне завихрення повітря до середини корпусу, заповнюючи таким чином все приміщення зсередини, що створює рівномірність температури;
  • прохолодне та вологе свіже повітря прямує вздовж стелі для повного змішування з теплим повітрям до того як надійде до ділянок з птицею.  Переваги: використання тепла, котре виділяється поголів’ям, низькі витрати на опалення,  сухі підстилки/послід;
  • наші витяжні каміни CL 600/CL 820 забезпечують відчутний просторовий поділ припливу та витяжки;
  • При відключенні електроживлення висхідний потік тепла за допомогою камінів забезпечує природну вентиляцію і тим самим збереження поголів’я;
  • за допомогою батареї керовані двигуном дросельні заслінки камінів при відключенні електроенергії можуть бути відкриті автоматично і навіть залежно від рівня температури.

Переваги вентиляції змішаного тунельного типу

  • забезпечення широкого діапазону температур ідеально для всіх кліматичних зон;
  • оптимальні температури у корпусі під час всього сезону здорове поголів’я, висока продуктивність, хороша кормоконверсія, низький падіж поголів’я;
  • при низьких зовнішніх температурах у бічному режимі вентиляції можна точно керувати низьким повітрообміном, що дасть створити дуже рівномірні температури у всьому приміщенні;
  • при високих зовнішніх температурах у тунельному режимі вентиляції можна працювати з високою швидкістю повітря на ділянках з птицею застосування “ефекту охолодження вітром”;
  • комп’ютер мікроклімату ViperTouch дозволяє здійснювати плавний перехід від бічного до тунельного режиму вентиляції та навпаки.

Вентилювання в бічному режимі – це ефективне використання тепла  

Бічна вентиляція є найбільш комфортною системою вентиляції для досягнення рівномірних  температур у всьому корпусі! Свіже повітря надходить одночасно по всій довжині корпусу в приміщення, при цьому повітряні потоки повинні заповнити, по можливості, весь корпус. Таким чином холодне та вологе свіже повітря ефективно прогрівається птахами і цим підсушується. Тільки за допомогою вентиляції можна повністю вивести водяну пару, що виділяється поголів’ям,  уникнути інтенсивних переміщень повітря на ділянках з птицею (вільна від протягів вентиляція).

Приплив повітря

Ключовим елементом бічної вентиляції є стельові та стінні клапани, через які повітря подається у корпус. Ми рекомендуємо використовувати ті, що  зарекомендували стінні клапани CL 1200/CL 1911 F. Їх потужні натяжні пружини дозволяють здійснювати дуже точне і рівномірне відкриття клапанів та їх герметичне закриття. Запатентований мультидиференційований механізм відкриття забезпечує широкий діапазон регулювання системи вентиляції.

Крім цього, наші стінні клапани відрізняються «оптимальною далекобійністю повітряного струменя»: 100 % свіжого повітря викидається вгору у бік стелі, де він оптимально прогрівається. Метою є досягнення стабільного повітряного завихрення з метою встановлення у всьому приміщенні рівномірного співвідношення температур для всього поголів’я.

Витяжка

Якщо потрібна установка централізованого відведення відпрацьованого повітря на ділянці заднього фронтону, то тунельні вентилятори використовуються також у бічному режимі. Негативний вплив іноді надає суттєва різниця у швидкості повітряних потоків, яка різко зростає при просуванні на задні ділянки. Тому температура, котру відчувають птахи у корпусі, також відрізняється, що негативно позначається на поголів’ї на майданчику дорощування та відгодівлі. У зв’язку з цим рекомендуємо встановити децентральне відведення відпрацьованого повітря по всій довжині корпусу, для перших 2-3 м3/год повітря/голову. Цим досягається рівномірна швидкість повітря і дуже рівномірна температура, котра відчувається птицею. У найпростіших випадках підходять наші стінні клапани AirMaster V 130. Для регулювання MultiStep рекомендуємо задіяти наш настінний камін CL 820. Ще зручнішими є наші каміни CL 600/CL 820,розподілені по даху.

Комп’ютер мікроклімату ViperTouch керує вентиляцією змішаного тунельного типу

ViperTouch з дисплеєм

Наш сучасний комп’ютер управління виробничими процесами та мікрокліматом ViperTouch забезпечує оптимальність температур у приміщенні будь-якої миті. Це можливо за рахунок перспективного ПЗ та точного виміру таких важливих параметрів у корпусі, як тиск повітря, температура, вологість повітря, вміст CO2 та NH3 за допомогою відповідних датчиків, які використовуються для вимірювання та контролю змін якості повітря в корпусі, утворюючи основу регулювання мікроклімату з урахуванням комп’ютерного управління.

Big Dutchman може запропонувати вам придатні для цього моделі датчиків.

Першорядними завданнями ViperTouch є:

  • запобігання тепловому стресу при охолодженні суворо до необхідного рівня;
  • сухий корпус (сухі послід/підстилка);
  • своєчасний перехід з тунельною на бічну вентиляцію для рівномірності температур в корпусі;
  • ПІД-регулювання підтримує потрібну температуру в кожній окремій точці;
  • це означає: оптимальна витрата корма, відсутність зайвого споживання води, висока продуктивність рівномірного розвитку стада.

Наглядний показ функції перемикання на дисплеї ViperTouch: коли та як перемикатися – вирішувати вам!

Перехід з одного режиму вентиляції на інший здійснюється з урахуванням особливостей корпусу. Залежно від поставлених цілей, цей перехід здійснюється раніше чи пізніше. Так, якщо важлива роль відводиться підсушування посліду або підстилки, вентиляція працює в бічному режимі якомога довше. Досить одного погляду, щоб зрозуміти, який режим вентиляції працює на даний момент і який рівень вентилювання.

Ідеальний мікроклімат у корпусі, здорове поголів’я та висока продуктивність поголів’я – такі вимоги на сьогодні та завтра. Необхідний асортимент продукції – починаючи від стінного клапана та високопродуктивних вентиляторів та закінчуючи ефективною системою охолодження – все це від Big Dutchman і в кращому якості. Детальну інформацію ви знайдете на веб-сайті www.bigdutchman.ua.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ