Агромаркет

В Україні запрацював проєкт із переробки порожньої тари з-під пестицидів

Утилізувати небезпечне

Утилізувати небезпечне

В Україні запрацював проєкт із переробки порожньої тари з-під пестицидів  

Протягом десятиліть в Україні не було системного підходу до питання відповідального поводження з тарою з-під ЗЗР. Така тара відповідно до чинного законодавства є небезпечним відходом і потребує спеціального ставлення. На превеликий жаль, у більшості випадків її або просто викидали, або ж застосовували «у господарстві», або навіть продавали для виробництва фальсифікату. Виправити ситуацію взялися у Європейській Бізнес Асоціації, запустивши 2021 року проєкт «Агро Варта», який приніс системність, прозорість і зручність у питанні поводження з тарою. 

Учасниками проєкту «Агро Варта» стали вісім світових виробників засобів захисту рослин: ТОВ «Адама Україна», ТОВ «Байєр», ТОВ «БАСФ Т.О.В», ТОВ «Нуфарм Україна», ТОВ «Самміт-агро Юкрейн», ТОВ «Сингента», ТОВ «ФМС Україна», ТОВ «ЮПЛ Україна», які переймаються питаннями сталого розвитку сільського господарства та декарбонізацією. Вони вирішили не чекати запровадження нового європейського законодавства про відходи в Україні, а об’єдналися на базі Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації та почали створювати сервіс, завдяки якому тара з-під ЗЗР буде зібрана «з полів» й утилізована відповідно до європейських і світових практик. У рамках проєкту також працюють дві компанії-переробники ТОВ «Утільвторпром» і ТОВ «НВК „Укрекопром”», що покривають територію усієї країни та мають достатні виробничі потужності для збору та переробки порожньої тари з-під пестицидів. 

Протягом 2020–2021 рр. учасники проєкту працювали над створенням єдиних вимог до ринку утилізації тари з-під ЗЗР, розробили зручний онлайнсервіс для безплатного збору тари на утилізацію та розпочали збирати тару в господарствах і належно її утилізувати з дотриманням усіх екологічних вимог. 

Переваги «Агро Варта» 

Перед запуском проєкту було визначено коло проблемних питань, які турбують фермера. У ході дослідження дізнались, що для користувачів ЗЗР, зокрема для фермера, є важливою репутація соціально-відповідального господарства і не лише на папері, а й по факту. Фермер готовий утилізувати тару за умови забезпечення просто го, зручного та безплатного процесу, бо нагромаджування порожньої тари впродовж тривалого часу тягне за собою додаткові витрати на пошуки приміщень, складів, які б відповідали вимогам безпечного зберігання такої тари. Окрім того, процес підготовки тари, організація її зберігання та вивезення, а також документального оформлення потребує залучення додаткових працівників. 

Використана тара є небезпечним відходом, а отже, поводження з нею має відповідати всім законодавчим вимогам у сфері екологічної безпеки, охорони праці тощо. Ми впевнені, що «Агро Варта» розв’язує переважну більшість проблем, на які натрапляє фермер, намагаючись організувати її перероблення. Адже збирання, перевезення та перероблення тари здійснюється за кошти виробника препарату. 

Збирання та переробляння здійснюється згідно з технологією, що відповідає європейським вимогам у сфері екологічної безпеки. Компанії-переробники мають ліцензії й документи дозвільного характеру, що передбачено законодавством. 

У проєкті «Агро Варта» ми оптимізуємо логістичні маршрути перевезення тари і віддаленим господарствам — не потрібно довго зберігати тару і чекати, коли до них доїдуть переробники і з рештою її вивезуть. 

Доля переробленого пластику 

У рамках проєкту «Агро Варта» ми контролюємо весь ланцюг поводження з тарою. Це значить, що перероблений пластик у жодному разі не буде використовуватися для виробництва видів продукції/товарів широкого вжитку, дитячих іграшок, медичних приладів, харчової упаковки, контейнерів, посуду, будівельних матеріалів для внутрішніх робіт у житлових приміщеннях і виробничих приміщеннях, де працюють люди, для виготовлення матеріалів, продукції тощо, що використовується у тваринництві та рибних, водних господарствах, для труб водопостачання, для виробництва меблів і фурнітури тощо. 

Компанія-переробник несе юридичну відповідальність за подальшу реалізацію переробленої сировини й має суворі зобов’язання щодо її використання. 

З боку компаній — виробників ЗЗР, а також Європейської Бізнес Асоціації, здійснюється контроль за технологічними процесами на підприємствах — переробниках тари, на періодичній основні проводяться їх аудити, а також відбувається постійна комунікація з користувачами ЗЗР з метою покращення надання послуг із переробки тари. 

Підприємства-переробники для підтвердження прозорості та ефективності процесів переробки запровадили безперебійну відеофіксацію на власних промислових майданчиках усіх технологічних процесів у режимі онлайн, що дає змогу здійснювати безперервний моніторинг усіх дій переробників. 

Як долучитися до проєкту 

Кожен фермер, який користується ЗЗР зазначених вище виробників, має два варіанти для оформлення заявки на вивезення тари. Перший варіант простіший і зручніший — можливість скористатися онлайн платформою «Агро Варта» http://agrovarta.org/. Щоб оформити заявку, потрібно через мобільний телефон авторизуватися в системі, створити заявку, зазначивши орієнтовні обсяги тари та місце її локації, а також ввести дані користувача. І… очікувати на дзвінок компанії-переробника, який погодить дату та час забирання тари, а також підготує необхідні документи. 

Можна також створити розширену заявку, бо платформа містить каталоги виробників ЗЗР — учасників проєкту із зазначенням препарату, виду тари й обсягу фасування. Замість точної адреси місця розташування тари можна скористатися геолокацією — система віднайде її на мапі, вказавши точку вивезення тари. 

Компанія-переробник, яка працює в рамках проєкту, зобов’язана вивезти тару протягом місяця, що суворо контролюють засновники проєкту. У цьому є головна перевага платформи. 

Онлайн-платформа зручна для користувачів ще й тим, що формує бланк акта приймання-передання наданих послуг на основні даних про зазначену тару. 

Другий варіант оформлення заявки на вивезення тари — напряму звернутися до компанії-переробника (в телефонному режимі або через e-mail) для оформлення заявки на вивезення тари — з ТОВ «Утільвторпром» або ТОВ «НВК „Укрекопром”» (прямі контакти є на сайті проєкту). 

Перші результати 

За дев’ять місяців реалізації проєкту користувачі ЗЗР з 18 областей України скористалися послугами проєкту «Агро Варта». Близько 500 фермерських господарств вже здали порожню тару на переробляння, з них близько 70 користувачів скористалися послугами онлайн-платформи. А це — сотні тонн тари. 

Проєкт «Агро Варта» підтримали державні органи влади, зокрема Міністерство захисту довкілля України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів і захисту прав споживачів. 

У квітні 2022 року завершиться перший рік практичного функціонування проєкту, і ми сподіваємось, що «Агро Варта» досягне мети — ефективність перероблення тари у 30% обсягів проданої тари у 2021 році. З метою залучення до проєкту ще більшої кількості користувачів ЗЗР ми готуємо широкомасштабну інформаційну кампанію, яка сприятиме в налагодженні комунікації з фермерськими господарствами. 

Дуже сподіваємося, що з розвитком проєкту «Агро Варта» рівень споживацької відповідальності користувачів ЗЗР підвищиться, побоювання щодо недобросовісного партнерства розвіються, і ми спільно зробимо вклад у чисте і безпечне довкілля. 

Учасники проєкту докладатимуть максимальних зусиль, щоб процес збору та перероблення використаної тари був ще простішим і зручнішим для користувачів. А Європейська Бізнес Асоціація запрошує й інші компанії долучатись до ініціативи, щоб маленькими кроками разом покращувати стан довкілля в країні. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ