Техніка

Для отримання стабільних урожаїв слід застосовувати правильні технології обробітку ґрунту

Успішна технологія

Успішна технологія

Для отримання стабільних урожаїв і підтримання ґрунту «здоровим» слід застосовувати правильні технології обробітку ґрунту

Сьогодні у сільському господарстві відбуваються зміни технології обробітку ґрунту, бо сучасні методи не гарантують отримання очікуваного врожаю. Наприклад, цієї зими випало багато снігу, що обіцяє достатню кількість продуктивної вологи у весняний період. Але якщо проаналізувати десятирічний період, 8 років були незадовільними щодо забезпечення вологою, і тільки 2 роки виправдали очікування аграріїв. От і виходить, що забезпечити стабільність у рослинництві можна лише за допомогою правильного підходу до обробітку ґрунту. 

Марек Ружняк, власник компанії MZURI

Компанія MZURI має власний дослідницький центр, де протягом 8 років досліджує методи отримання гарантованих урожаїв. Порівнюються різні системи обробітку ґрунту — від оранки до no-till і pro-til від MZURI. У цих дослідженнях беруть участь профільні польські університети. 

Компанія MZURI пропагує технологію смугового обробітку, яка дає змогу отримувати найстабільніші й найбільш прогнозовані результати. Смуговий обробіток дає головну перевагу — зберігає вологу в ґрунті. За допомогою комплексного агрегата за один прохід розпушується вузька смуга ґрунту, до якої вносять добрива і висівають насіння. Коренева система має можливість нормально розвиватись і діставати вологу й поживні речовини з різних горизонтів. У той самий час між рядками ґрунт лишається недоторканим. його закривають рослинні рештки, що добре захищають від сонячного проміння й вітру, і таким чином перешкоджають випаровуванню вологи. Також не порушується структура ґрунту, що дозволяє краще нагромаджувати вологу. 

До переваг цієї технології слід залічити запобігання ерозійним процесам. Сьогодні в Україні часто спостерігається вітрова і водна ерозії, у результаті якої верхній родючий шар ґрунту змивається й забруднює водойми. Порушення структури суттєво зменшує здатність ґрунту утримувати вологу, і після рясних опадів більша частина дорогоцінної вологи стікає у яри. До того ж на поверхні утворюється кірка, що заважає молодим рослинам «пробитись» наверх. Утворення плужної підошви теж є наслідком втрати структури ґрунту через неправильний вибір технології. 

Дослідження, що проводить компанія MZURI, показують, що на сьогодні основним питанням є зменшення втрат вологи. Це можна забезпечити завдяки зменшенню випаровування та збільшенню здатності утримувати вологу, що досягається зниженням температури поверхневих шарів, акумуляцією органічної речовини біля поверхні та підтриманням біологічного життя у ґрунті. 

Під час порівняння strip-till, звичайної оранки та безвідвальної технології ущільнення ґрунту за чотири роки зменшується саме за технології strip-till. Те саме відбувається із умістом гумусу — він збільшується на 10% початкового значення. 

Упродовж випробувань вологість ґрунту контролювалась на всіх етапів вегетації. Найвологішим ґрунт був за технології strip-till, тому що рослинні рештки на поверхні захищали ґрунт від нагрівання й інтенсивного випаровування. Дослід із сівбою ріпаку за смуговою технологією довів, що за три тижні після завершення сівби вологість ґрунту була вдвічі вищою, ніж за оранки. 

Важливою є біологія ґрунту. Весь набір мікро- і макроорганізмів допомагає нагромаджувати й утримувати вологу, покращує умови для розвитку кореневої системи, запобігає утворенню ущільнення. Впливає все: бактерії, черв’яки, гриби й інші організми. За чотири роки кількість біоти була найбільшою за технології strip-till: утричі більше, ніж у ґрунті, що обробили плугом. У цьому разі ніщо не заважає нормальному існуванню корисного життя в ґрунті, тоді як за традиційних способів обробітку механічний вплив і перемішування ґрунту стає причиною загибелі більшої частини біоти. 

З бур’янами ситуація теж із часом покращується. Усі чомусь думають, що плуг заорює насіння бур’янів, і ті ніколи більше не зійде. Насправді це не так: через 2–3 роки після наступної оранки це насіння повертається ближче до поверхні, потрапляє в сприятливі умови й проростає. За смугової технології всі бур’яни лежать зверху, одразу проростають, і з ними можна боротись значно ефективніше. Багаторічні досліди показали, що за смугової технології з часом кількість бур’янів суттєво зменшується.  

Говорить експерт

Олександр Ярошенко

Олександр Ярошенко, керівник групи компаній B.T.A Group, офіційного дилера MZURI в Україні  

— На сьогодні практично в кожній області України закладено демонстраційні ділянки, на яких демонструється технологія MZURI ProTil, або є господарства, що успішно її застосовують. 

Технологія передбачає роботу двох агрегатів — штригельної борони, що готує поле до сівби, і посівного комплексу, який за один прохід готує смугу ґрунту, вносить добрива і висіває насіння. Порівняльні посіви вже в перший рік демонструють різницю в урожайності на посушливих ділянках (наприклад, на краях поля та пагорбах). У наступні роки переваги тільки зростають: відновлюється структура ґрунту, зменшується ущільнення, покращується здатність утримувати вологу, зростає вміст органічної речовини. 

MZURI демонструє власну технологію Pro-Til практично на всіх демонстраційних полігонах компаній BASF і Bayer, де є посіви пшениці, ячменю, ріпаку й інших культур. Це дає змогу оцінити переваги технології та самостійно побачити різницю в розвитку рослин і врожайності. 

Наприклад, у 2020 році в селі Знаменівка Дніпропетровської області 5 серпня сіяли ріпак за технологією MZURI Pro-Til. Одразу зійшло близько 20% рослин, а вже у жовтні цей показник зріс до 90%. І це на фоні катастрофічного браку вологи! Сівба за традиційними технологіями показала значно менший відсоток сходів. 

У Полтавській області під час сівби ріпаку порівняли економічні показники. За традиційної технології було виконано шість операцій, тоді як агрегат MZURI усі необхідні операції виконав за один прохід. Було зменшено норму висіву (сіяли 450 тис. на гектар, а за традиційною технологією — 600 тис. на гектар). Незважаючи на меншу кількість рослин, отримали приріст урожайності 50 кг/га і заощадили близько 3000 грн/га. 

У Черкаській області спостереження за сходами продемонструвало різницю в застосуванні різних технологій. За технологією MZURI Pro-Til вдалось отримати нормальні сходи й пристойний урожай, тоді як традиційна технологія не забезпечила економічно прийнятних сходів, і поле врешті-решт пересівали. 

Ще один приклад — успішна сівба ріпаку в Харківській області у 2018 році. За традиційною технологією місцеві фермери навіть не намагаються вирощувати ріпак, бо через брак вологи отримати сходи практично не вдається. Однак технологія MZURI Pro-Til дає змогу успішно вирощувати цю культуру навіть у несприятливих умовах. Це доводить і сівба озимого ячменю в Дніпропетровській області в сухий ґрунт. Після сівби випало 16 мм опадів, чого було достатньо для отримання нормальних сходів і подальшого розвитку рослин. 

Порівнюються не лише сходи, а й стан рослин і розвиток кореневої системи. Тут також видно переваги технології MZURI ProTil: розпушування смуги ґрунту і внесення добрив сприяють розвитку коренів, що в результаті додає близько тонни врожайності внаслідок кращого доступу до вологи та поживних речовин. 

У Полтавській області на одному з полів порівняли посіви за різними технологіями. Незадовго до демонстрації задощило: протягом тижня щодня випадало від 25 до 65 мм опадів. На ділянках із традиційною технологією обробітку спостерігалось вилягання культури, а за технології MZURI Pro-Til такого не було, що суттєво вплинуло на врожайність. 

Ще один цікавий приклад отримали в Хмельницький області: там зменшили норму висіву з 215 до 150 кг/га і побачили, що рослини розвиваються значно краще, мають три продуктивних стебла замість одного за норми 215 кг/га. 

Адаптер для точного висіву XZACT від MZURI

Компанія MZURI вже 3 роки впроваджує адаптер XZACT для висіву просапних культур. Торік його було запущено в серійне виробництво, і в різних регіонах України зробили випробувальні посіви. Результати отримали більш ніж позитивні. Наприклад, у Черкаські області отримали вдвічі більший урожай кукурудзи, ніж за традиційною технологією (9 і 4,5 т відповідно). 

Соняшник сіяли у Запорізькій області з міжряддям 36 см, що дало відмінний результат. За практично повної відсутності опадів протягом вегетаційного сезону було важливо зберегти наявну в ґрунті вологу. За висоти 50 см рослини повністю зімкнули ряди й закрили поверхню ґрунту від прямого потрапляння сонячного проміння. Бур’яни не отримали можливості обігнати культурні рослини, вітер також не зміг додатково висушувати землю. Такі самі результати отримали й на тестових ділянках у Херсонській області. 

Марек Ружняк, власник компанії MZURI
Співавтор: Олександр Ярошенко, керівник групи компаній B.T.A Group, офіційного дилера MZURI в Україні

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ