Техніка

Якісне силосування забезпечує збереження поживних речовин у зелених кормах

Ущільнити й зберегти

Ущільнити й зберегти

Якісне силосування забезпечує збереження поживних речовин у зелених кормах упродовж усього періоду зберігання  

Силос — це головний соковитий корм на фермах, важливість якості якого важко переоцінити як узимку, так і протягом усього року, коли бракує зелених кормів. Технологія зберігання корму в силосних ямах за правильного закладання цілком доцільна для багатьох ферм, особливо для зберігання грубого корму — кукурудзяного силосу. Крім того, відносно невелика площа траншеї дозволяє зберігати велику кількість силосу, краще захищати його від промерзання та мінімізувати витрати на матеріали для укриття. 

Після збирання зелену масу потрібно відразу швидко та рівномірно закласти, підготувавши «поле діяльності» для спеціалізованої техніки. Це робиться для того, щоб пришвидшити молочнокисле бродіння, «вигнати» атмосферний кисень, запобігти процесам гниття та підвищити температуру всередині спресованої зелені. 

Статистика свідчить: в українських реаліях правильно ущільнюють зелені корми всього у 30% господарств. Решта «пожинають» результати порушення технології збирання кормової культури, підготовки до закладання і, звісно, консервування силосу. Це призводить до значних втрат поживних речовин, а в деяких випадках — до повного псування кормів, виникнення його дефіциту з подальшим зниженням надоїв і купою організаційних і фінансових труднощів. 

Після розрівнювання зелену масу потрібно ущільнити

Житомирський завод навісного обладнання «А.ТОМ» розробив лінійку спеціалізованих знарядь для заготівлі силосу: відвали, вила, розподільники, а також котки (трамбувальники). Останні покликані значно підвищити економічну ефективність традиційної технології трамбування силосу. 

Як це працює 

Зазвичай зелену масу трамбують колесами трактора, проте цей спосіб має кілька недоліків. Головний із них — нерівномірне ущільнення по площі. Навіть  трамбування тракторами важкого класу ущільнює зелену масу тільки смугами. Тобто повітря частково витискається із зеленої маси, а в певних зонах воно мігрує в менш ущільнені зони. 

Котки ж, на відміну від коліс, одночасно ущільнюють широку смугу й таким чином зростає якість і продуктивність роботи. Ефективне трамбування гарантує досягнення мінімально необхідної щільності у 242 кг/м. за короткий час і з мінімальними витратами пального й ресурсу техніки. Тому застосування котків є економічно виправданим рішенням із багатьох причин. 

Видалення повітря з рослинної маси є запорукою якісного зберігання

Компанія «А.ТОМ» пропонує два варіанти силосних котків: без зміщення та зі зміщенням. До того ж саме другий варіант має найбільший попит. Коток зі зміщенням уліво та вправо дозволяє трамбувати зелену масу впритул до стіни. Серед інших переваг компактора — такі: 

• високий питомий тиск із можливістю регулювання ваги трамбувальника завдяки наповненню водою, піском й іншими матеріалами. Таким чином, залежно від потужності та ваги трактора, з яким агрегатується знаряддя, можна обрати найоптимальніше притискне зусилля й оптимізувати роботу задля досягнення максимальної продуктивності; 

• робоча ширина захвату — 3 м, що дає змогу працювати в траншеях будь-яких розмірів і ущільнювати саме там, де це потрібно; 

• коток дозволяє підвищити ефективність трамбування, цим самим скорочується кількість проходів трактора, а отже, зменшуються витрати часу, економляться паливно-мастильні матеріали; 

• створення однорідного силосу з підвищеним показником щільності, що містить більше поживних речовин, сприяє покращенню умов зберігання протягом тривалого часу й водночас збільшує місткість траншей; 

• проста й надійна конструкція котка практично не потребує сервісу та додаткових витрат на можливість повноцінної експлуатації. Обладнання може слугувати протягом десятиліть і не втратить свої експлуатаційні характеристики; 

• можливість ефективного агрегатування з будь-якими тракторами потужністю від 200 к. с. Навіть за ширини колісної бази трактора понад 3 м система зміщення дозволяє дістатись країв траншеї та добре ущільнити силос у важкодоступних місцях. 

За потреби можна збільшити вагу силосного котка шляхом наповнення його водою

Трохи про небезпеку в цифрах: якщо в процесі закладання силосу утворюється популяція дріжджів кількістю 100 000/г, то вони можуть надзвичайно швидко активізуватися в момент відкривання силосної маси (безпосередньо під час відбору). І тут уже не врятує ані сучасна силосна фреза «А.ТОМ», ані «класичний» чи навіть удосконалений силосний різак. Отже, про забезпечення господарства навісним обладнанням варто потурбуватися заздалегідь. Період між збиранням урожаю та закладанням силосу має бути скорочений до мінімуму — це обмежить аеробне бродіння, у якому беруть участь гриби й аеробні бактерії. 

Компанія «А.ТОМ» пропонує повну лінійку техніки для силосування

Силосний трамбувальник нині став доступним завдяки активізації українських виробництв. Сьогодні ж його можна придбати ще вигідніше, якщо ви — сільськогосподарський товаровиробник. Коток для силосу «А.ТОМ» такому покупцеві обійдеться дешевше, адже це обладнання підпадає під програму державної компенсації сільгосптехніки. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ