Техніка

Компанія Raven продовжила удосконалювати свою систему ведення по рядках за допомогою стереокамери

Урожайність буде вищою

Урожайність буде вищою
Камера відстежує положення шести рядків одночасно

Нові технології можуть гарантовано зменшити витоптування полів самохідними обприскувачами й скоротити втрати врожаю

Компанія Raven продовжила удосконалювати свою систему ведення по рядках за допомогою стереокамери. Камера відстежує положення шести рядків одночасно, комп’ютер визначає розташування міжрядь і спрямовує колеса техніки точно посередині міжряддя. Поки що система працює лише із самохідними обприскувачами, але вже у сезоні 2021 року її тестуватимуть на міжрядних культиваторах з активним управлінням. Наразі було отримано обладнання для активного управління від нідерландської компанії SBG (нещодавно перейшла у власність Raven), тож компанія готова розширювати сферу застосування цієї системи.

Радарні датчики відстежують положення рядків, коли рослини повністю закривають поверхню поля

Окрім камери систему оснащено двома радарними датчиками, які визначають розташування рядків у випадках, коли рослини повністю закривають поверхню поля. Кожен датчик одночасно фіксує розташування кількох рядків, тож помилку унеможливлено. Встановлюють датчики на підвісці передніх коліс, причому самі колеса їх захищають від механічного пошкодження рослинами.

Проблема витоптування культурних рослин обприскувачами давно відома, і багато виробників техніки намагалися її розв’язати. Однак навіть якщо поле засівають із застосуванням RTK-сигнала, все одно бувають зсуви через рельєф та інші чинники. Трактор може їхати рівно, але сівалка не завжди точно повторює його траєкторію. І коли в поле заходить обприскувач і починає працювати за тими ж самими лініями, у місцях сходів сівалки два рядки будуть витоптуватися. Через те навіть деякі великі агрохолдинги виконують обприскування по діагоналі й свідомо втрачають до 2–4% майбутнього врожаю.

Випробування, що проводили цьогоріч у США й Україні, показали, що оператор може вести обприскувач по міжряддях вручну, але не швидше 14–15 км/год. За кілька годин такої роботи він перестає реагувати на дрібні неточності. Ще через кілька годин обприскувач лише приблизно дотримується потрібної траєкторії. Отже, загальна якість ведення все одно не буде ідеальною, а обмежена швидкість збільшує необхідний час для виконання обприскування. З камерою вдається збільшувати швидкість обприскування до 21 км/год. Нічну роботу поки що офіційно не дозволено, але під час тестувань одну з фар нахиляли в зону, з якої камера отримує зображення, і система працювала так само, як і вдень.

Однією з компаній, де проводили випробування, була «Кусто Агро». Під час спроби працювати з радарними датчиками після змикання рядів результат перевершив найсміливіші очікування. І коли прийшов час повертати обладнання, компанія «Кусто Агро» сплатила повну його вартість і залишила весь комплект собі — невдовзі треба було робити десикацію, і втрачати частину врожаю напередодні збирання аж ніяк не хотілося.

Таким чином, камера і радарні датчики створюють комплексне рішення для водіння по рядках. Система працює за висоти рослини від 5 см і більше. Її можна встановлювати на будь-який самохідний обприскувач, що обладнано автопілотом Raven і монітором Viper 4. На сьогодні інші виробники пропонують механічні системи контролю рядка, де використовують «вуса», що б’ють по стеблах рослин, і таким чином визначають положення міжряддя. Однак на початкових фазах вегетації, коли стебла рослин недостатньо міцні, такий пристрій може їх пошкоджувати. Тому система ведення від Raven є зручнішим і точнішим рішенням.

Строк окупності системи залежить від площ, на яких її застосовують. Порахувати легко: можна узяти 3% від урожайності на тих площах, де застосовують систему, — це буде додатковий прибуток, який створюється через відсутність витоптувань. Також можна враховувати кращу продуктивність обприскувача (працює на 20% швидше) і меншу втомлюваність оператора.

Андрій Гулько, керівник представництва Raven в Україні

Raven AppliedTechnology
+380504111526
[email protected]

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ