Агрономія

ФГ «Фльонц» купує насіння соняшнику та кукурудзи безпосередньо в торгового агента ТМ Pioneer

Урожай без перешкод

Урожай без перешкод
Василь Бурташ, агроном ФГ «Фльонц»

ФГ «Фльонц» купує насіння соняшнику та кукурудзи безпосередньо в торгового агента з продажу насіння ТМ Pioneer  

За прогнозами, у 2021 році насінням соняшнику та кукурудзи бренду Pioneer® в Україні буде засіяно понад 1,8 млн га. Підвищеному інтересу фермерів до генетики бренду з 95-річною історією сприяє не тільки якість гібридів, але й нова форма взаємодії Corteva Agriscience з українськими сільгоспвиробниками – нині насіння бренду Pioneer® вони можуть купити безпосередньо в компанії. Нещодавно ФГ «Фльонц» також скористалося такою можливістю. Про свої враження та про досвід співпраці з Corteva Agriscience розповів агроном господарства Василь Бурташ. 

– Пане Василю, чому господарство вирішило купувати насіння напряму у виробника? Чи вагалися, перш ніж зробити такий крок? 

– Усе нове здається незрозумілим, поки не вивчиш питання. Ми з брендом Pioneer® знайомі з 2008 року, вирощуємо гібриди соняшнику та кукурудзи. Насіння купували через дистриб’юторів, були впевнені в його якості, втім, не мали широкого вибору гібридів. Зараз же ситуація змінилася: співпрацюючи з Торговим агентом, в розпорядженні якого є вся лінійка, ми можемо придбати гібриди, потрібні нашому господарству. Крім того, Торговий агент порекомендує, який гібрид краще посіяти в конкретній ґрунтово-кліматичній зоні та навіть на конкретному полі, підбере кукурудзу з необхідним ФАО та іншими характеристиками під нашу технологію вирощування. До впровадження прямих продажів було так: якщо нам не могли привезти обраний гібрид, то пропонували заміну, однак для нас це було ризиковано, адже новий гібрид міг виявитися невідомим для нас. Тому головна перевага нового формату співпраці, на мою думку, полягає в тому, що тепер ми отримуємо насіння, яке обрали, крім того, привезуть його в обумовлений термін. Також ми на 100% упевнені в якості насіння. Тож наприкінці минулого року насіння кукурудзи та соняшнику ми придбали безпосередньо в Corteva Agriscience. Це гібриди соняшнику P62LL109, P64LL125, P63LL06 та кукурудзи P8816 (ФАО 300),P9175 (ФАО 330) та P9234 (ФАО320) лінійки Optimum® AQUAmax®. 

– Чи контролюєте ви якість отриманого насіння? 

– Звісно. Насіння нам доправили через тиждень після укладання угоди. Відразу отримали всі сертифікати на продукцію. Одержуючи замовлення, насамперед перевіряємо цілісність упаковки, відповідність голограм, серію та номер партії, масу тисячі насінин, рік випуску (бажано, щоб було свіже), обробку фунгіцидно-інсектицидним протруйником. Потім оглядаємо насіння: як воно відкаліброване, чи рівномірно оброблене протруйником. Усе було якісним, жодних запитань до виробника нема. Нині перевіряємо в лабораторії схожість та енергію проростання – це наша стандартна процедура.  

– Ви вже тривалий час співпрацюєте з брендом Pioneer®. Яка частка гібридів у структурі ваших посівів соняшнику та кукурудзи? 

– Як уже говорив, гібриди Pioneer® ми вирощуємо з 2008 року і вони ніколи нас не підводили. Врожаї соняшнику і кукурудзи завжди були гарними. Тому й віддаємо перевагу їхнім гібридам. Нині соняшник Pioneer® займає 65%, а кукурудза – 70% площ, відведених під ці культури. Працюємо за інтенсивними технологіями, загалом на 80% застосовуємо оригінальні препарати відомих виробників. 

– За яким принципом ви обираєте гібриди соняшнику та кукурудзи? 

– Головний принцип – урожайність та стійкість до хвороб, бо працюємо в зоні достатнього зволоження, високих температур, що створює сприятливі умови для розвитку шкодочинних організмів. Гібрид кукурудзи має бути стійким до стеблових гнилей і хвороб качанів, соняшнику – до фомозу, септоріозу, білої та сірої гнилей, альтернаріозу. 

Перш ніж обрати гібриди для товарних посівів, випробовуємо їх на демоділянках – компанія Corteva Agriscience надає насіння, раз на тиждень у господарство приїжджає Торговий агент, оглядає посіви, пропонує технологічні рішення. 

Кукурудзу висіваємо від ФАО 300 (P8816) до 330 (P9175 AQ) – таким чином створюємо на полі збиральний конвеєр. Всі гібриди вирізняються високою продуктивністю і стійкістю до хвороб. Високою стабільністю відзначається середньоранній зубовий гібрид P8816 (ФАО 300). Минулого року він забезпечив 15,8 т/га за збиральної вологості 25%. Посухостійкий, швидко віддає вологу в полі і під час досушування. P8816 (ФАО 300) стабільний і найбільш пластичний з-поміж усіх гібридів до ФАО 300. Тому цього року ми збільшили площі під цим гібридом. P9234 AQ (ФАО 320) – новий середньостиглий гібрид, який замінив P9175 AQ (ФАО 330). Я досліджував його на демоділянках, і він себе добре зарекомендував – показав урожайність 15,5 т/га за збиральної вологості 20%. Тож цього року будемо сіяти його в товарному посіві. 

Що стосується соняшнику, то, наприклад, гібрид соняшнику P62LL109, окрім урожайності, нам до вподоби тим, що має вегетаційний період 104 дні, тобто рано звільняє поле. Отже, після нього можна вчасно сіяти озимину. Крім того, під час збирання він має базову вологість, його не потрібно досушувати. P62LL109 стійкий до основних хвороб соняшнику, які я вже називав. А ще він не схильний до розвитку філодій – у минулому році були гібриди, на яких вони доволі активно розвивалися, на P62LL109 такого не було. Все сказане стосується й гібридів P64LL125 та P63LL06. Тому ми їх і обрали цього року. 

Зазначимо, що кількість таких господарств, як ФГ «Фльонц», що перейшли на нові вигідні умови співпраці з компанією Corteva Agriscience, на сьогодні зросла на 24% порівняно із першим сезоном дії нової моделі продажів. Напередодні посівної кампанії постачання продукції господарствам відбувається пришвидшеними темпами – з початку сезону вже відвантажено на 80% більше насіння порівняно з аналогічним періодом минулого року. У цьому неабияка заслуга й Торгових агентів з продажу насіння ТМ Pioneer, які проводять роз’яснювальну роботу щодо переваг нової моделі продажів та контролюють укладання угод та відвантаження насіння. Як це відбувається, розповів Віталій Гордієвич, Торговий агент Pioneer® в Терно пільській області:  

Віталій Гордієвич

Віталій Гордієвич, 

Торговий агент з продажу насіння ТМ Pioneer, Тернопільська область: 

– З ФГ «Фльонц» я співпрацюю з 2019 року, відколи став Торговим агентом з продажу насіння Pioneer® компанії Corteva Agriscience. У структурі посівів кукурудзи та соняшнику господарство завжди мало велику частку гібридів селекції Pioneer®. Перед запровадженням у виробничі посіви його агрономічна служба випробовує нові гібриди на своїх демоділянках, а також у виробничих умовах на одному полі з гібридами інших компаній – так добре видно переваги тих чи інших гібридів. Тож компанія залюбки надає новинки для випробувань. 

Наприкінці минулого року ФГ «Фльонц» уперше скористалося можливістю купити насіння бренду Pioneer® напряму в компанії Corteva Agriscience. З огляду на необхідність оперативного здійснення всіх операцій важливо було допомогти з вибором гібридів та визначити терміни доставки. Незабаром після цього було підписано договір, виставлено рахунок та сформовано замовлення. 

Переваги прямих продажів для сільгоспвиробників бачу у швидкому документообігу, контрактації без посередників, гнучких комерційних умовах, у можливості обирати строки доставки насіння. Втім, головне – це гарантія, що господарство отримає оригінальне і якісне насіння бренду Pioneer®. 

Для мене як Торгового агента з продажу насіння ТМ Pioneer компанії Corteva Agriscience переваги прямих продажів також очевидні: я розумію, які гібриди потрібні конкретному господарству, адже знаю його технологію вирощування і ґрунтово-кліматичні умови. Працювати напряму з господарством, без проміжної ланки, вигідно для обох сторін. Тепер усе чітко: про що домовилися, те й отримали.  

ДОВІДКА

ФГ «Фльонц» 

Місцерозташування – Тернопільська область. 

Площа оброблюваних земель – 1800 га. 

Структура посівних площ: пшениця озима – 400 га, ріпак озимий – 400 га, кукурудза – 400 га, соняшник – 300 га, ячмінь ярий – 200 га, овес, гречка, кінські боби – 100 га. 

Середня урожайність культур: пшениця озима – 6,5 –7 т/га, ріпак озимий – понад 3,5 т/га, кукурудза – 11 т/га, соняшник – 4 т/га, ячмінь ярий – понад 5 т/га. 

Більше на www.corteva.com.ua ™ ® Торгові марки Corteva Agriscience та її афілійованих структур. ©2021 Corteva 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ