Тваринництво

У боротьбі проти сальмонели

У боротьбі проти сальмонели

Додавання активного концентрату МОС в раціони птиці є ефективним методом зниження кількості умовно-патогенної мікрофлори в кишківнику птиці, зокрема й сальмонели.

 

Через десятки мільйонів випадків захворювання людей щороку Всесвітня організація охорони здоров’я вважає сальмонельоз одним із найпоширеніших харчових інфекцій у світі.

 

Із 1 травня 2016 року по 24 лютого 2017 року 14 країн ЄС повідомили про 218 підтверджених випадків виявлення S. Enteritidis. Про випадки спалаху захворювання повідомили Бельгія, Хорватія, Данія, Фінляндія, Франція, Греція, Угорщина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Словенія, Швеція та Велика Британія. Хорватія й Угорщина повідомили про смертельні випадки. Спалах досяг піку в кінці вересня 2016 року незадовго до того, як було виявлено засіб інфікування та були запроваджені контрольні заходи (EFSA, 2017).

 

У 2015 році в Україні було зареєстровано 8350 випадків сальмонельозу. За 2014 рік на території України зареєстровано й розслідувано держсанепідемслужбою 8412 випадків сальмонельозу, що сталися в організованих колективах і побуті. Тому поліпшення безпеки харчових продуктів стає пріоритетом для галузі.

 

Передача інфекції

 

До 80% зараження сальмонелою може відбуватися вертикальним шляхом від батьківського стада.

 

Потенційні зовнішні джерела зараження сальмонелою:

 

• дика птиця/шкідники (жуки, мухи, гризуни);

• вода;

• відвідувачі птахофабрики;

• низький рівень гігієни персоналу.

 

Зараження сальмонелою серед батьківського поголів’я відбувається через воду, корми, недотримання вимог біо-безпеки. Контаміновані яйця надходять на інкубацію, після чого вже контаміновані курчата з інкубаторів надходять на ферму. Далі контаміновані бройлери надходять на переробний завод, а заражене м’ясо — до споживачів.

 

Контроль інфекції на виробництві

 

Очищення та гігієна 

 

Залишки від попереднього стада часто є причиною розповсюдження інфекції. Ефективне очищення приміщень між посадкою птиці значно знижує кількість сальмонели в стадах. Дотримання принципів біо-безпеки та контроль гризунів також дуже важливі пункти в запобіганні контамінації.

 

Корми

 

Контамінація зерна та кормових інгредієнтів може підвищити ризик появи сальмонели в готовому кормі. Краще застосовувати гранульовані корми, що виготовлялися за високої температури, а також корми, вироблені на заводах, де дотримуються високих стандартів і принципів HAACP.

 

Вода

 

Контроль якості води — важлива частина програми контролю сальмонели, тому що вода може бути середовищем для передачі бактерій від птиці до птиці. Хлорування води й додавання органічних кислот сприяє зниженню рівня сальмонели в стаді.

 

Пил

 

Пил також може бути джерелом розповсюдження сальмонели. Система вентиляції, що підтримує рівень пилу нижчий від 3 мг/м³ — є важливою ланкою в запобіганні захворюванню.

 

Послід

 

Послід птиці з високими рівнями вологи та рН дозволяє сальмонелі нормально розмножуватися. Тому ефективний контроль за рівнем вологи та рН посліду є ефективним способом профілактики захворювання.

 

Менеджмент мікрофлори кишківника

 

Розвиток і підтримання життєдіяльності корисної мікрофлори кишківника як найраніше після виводу є дуже важливим у профілактиці колонізації кишківника птиці сальмонелою.

 

Програми із застосуванням пробіотиків, органічних кислот, клітинної стінки дріжджів, ферментів підтримують мікрофлору кишківника. Застосування пребіотиків у програмі підтримання здоров’я кишківника необхідно для формування основи високої продуктивності тварин і прибутку виробництва.

 

Кокцидіоз

 

Проблеми з кишківником у птиці, спричинені порушенням його цілісності, впливають на рівень розповсюдження сальмонели в стаді. Ефективна програма запобігання кокцидіозу має бути частиною програми запобігання сальмонельозу.

 

Вакцинація

 

Застосування вакцин, особливо для батьківського стада, знижує кількість сальмонели у добових курчат.

   

Рис. 1. Вплив активного концентрату МОС на  популяцію бактерій у  сліпих кишках курчат, інфікованих Salmonella Enteritidis

Рис. 2. Вплив активного концентрату МОС на реізоляцію сальмонели в курчат, інфікованих Salmonella pullorum-gallinarum

 

Здоров’я кишківника та кормові стратегії профілактики

 

Існує три етапи підтримки здоров’я кишківника від виводу до фінішу:

 

1. Правильний старт. Додавання корисних бактерій на старті гарантує підтримку розвитку кишківника.

 

2. Отримання максимуму з корму. Корисні бактерії забезпечують максимальні утилізацію корму й ефективність годівлі, приріст птиці.

 

3. Створення імунітету — утворення природного захисту, цілісності шлунково-кишкового тракту. Професор Чак Хофареріз Центру досліджень захворювань птахівництва в Університеті Джорджії (2015) дослідив різноманітні кормові добавки для несучок у комерційних умовах і їх вплив на колонізацію кишківника та яєчників птиці Salmonellaenteritidis. Установив, що додавання манановихолігосахаридів (МОС) призвелодо значного зниження рівня колонізації Salmonellaenteritidis у кишківнику та яєчниках, тому може вважатися важливою частиною програми контролю сальмонели в комерційних стадах.

 

У наших дослідженнях вивчали вплив активного концентрату МОС (Актігену) на кількість бактерій у кишківнику птиці в разі зараження сальмонелою двох штамів. Бактерії мали фимбрії типу І (Salmonellaenteritidis і Salmonellapullorum-gallmarum) й один штам, який не мав фимбрій типу І (S. typhimurium). У кожному експерименті було дві контрольних і дві дослідних групи, по 10 голів у кожній. В одній дослідній групі курчата отримували активний концентрат МОС із кормом у концентрації 400 г/т. На третій день досліду кожне курча отримало приблизно 104 одиниці зазначених мікроорганізмів. Через 7 діб після зараження в сліпих кишках курчат визначали концентрацію введених бактерій, кишкової палички, лактобацил, сумарну концентрацію анаеробних бактерій, концентрацію молочної кислоти та рН середовища.

 

Під час реізоляції S. pullorum-gallinarum було встановлено, що відсоток ізоляції був нижчим у курчат, у раціон яких додавали активний концентрат МОС (рис. 2).

 

Таким чином, додавання МОС й активного концентрату МОС в раціони птиці можна вважати одним із методів зниження кількості умовно-патогенної мікрофлори в кишківнику, зокрема й сальмонели.

 

Ефективне застосування всього комплексу заходів запобігання сальмонельозу на виробництві, підтримка здоров’я кишківника та кормові стратегії допоможуть у профілактиці розповсюдження сальмонели.

 

 

Юлія Дворська, канд. вет. наук, доцент

Сумський національний аграрний університет

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ