Тваринництво

Коли НПС нестрашні

Коли НПС нестрашні

Новий ферментний препарат поліпшує розчинність клітинної стінки, конверсію корму, а також відіграє чималу роль у забезпеченні здоров’я кишківника птиці.

 

Целюлоза — найпоширеніший біополімер на Землі. Рослини виробляють близько 180 більйонів тонн целюлози щорічно. Клітинна стінка складається на 35–50% із целюлози, 25–30% — геміцелюлози, 10–25% — лігніну в сухій речовині. Целюлоза за хімічним складом є водонерозчинним бета-глюканом. Водорозчинні бета-глюкани, наприклад, зернових складаються зі з’єднань 1–4, 1–3 бета-D-глюканів. Де 1–3 глікозидний зв’язок порушує однорідну структуру молекули й забезпечує розчинність у воді.

 

Ксилан — головний компонент геміцелюлози. Це другий після целюлози за поширеністю біополімер у природі. Він становить 30–35% клітинної стінки однорічних рослин (трав і злакових), 15–30% — листяних дерев, 7–10% хвойних. Клітинна стінка зерна й насіння складається з некрохмалистих полісахаридів (НПС): арабін-ксиланів, бета-глюканів, целюлози, пектину, лігніну, а також фенолів і білка. Арабін-ксилан переважає в пшениці й житі. Змішані 1,3:1,4 бета-глюкани — у вівсі та ячмені переважають як і в клітинній стінці ендосперму, так і в алейроновому шарі. β-глюкани, виділені з вівса, розділяються за характером глікозидного зв’язку на 30% 1–3 і 70% на 1–4 пентозани. Співвідношення пентозанів: арабін-ксиланів до бета-глюканів у зернових варіюється від 1:3 у ячмені, до 10:1 — у пшениці або тритикале.

 

НПС-ферменти

 

Розчинність клітинної стінки зерна змінюється від урожаю до врожаю. У поєднанні з молекулярною вагою водорозчинної фракції НПС, вона є важливим чинником у годівлі птиці, що зумовлює в’язкість кормів. Компанія Danisco Animal Nutrition (частина компанії DuPont) проводить щорічний моніторинг зразків зернових, зібраних у різних географічних умовах, надаючи своїм клієнтам лабораторний сервіс з визначення в’язкості, поряд із класичним визначенням поживності. Отримані дані дозволяють підібрати обґрунтовано оптимальне дозування НПС-ферментів, скоригувати раціон за амінокислотною, енергетичною цінністю. Починаючи з 2007 року вже було досліджено близько 5 тис. зразків пшениці та ячменю. НПС-ферменти традиційно належать до групи глікозитгідролаз (згідно з Європейською номенклатурою), ендоферментів «зрізувальними» в середині ланцюга. Тільки частковий гідроліз і зменшення в’язкості (на відміну від повного розкладання на цукри) застосовується в годівлі тварин і птиці. Можна виділити такі негативні наслідки НПС у кормах:

 

• НПС — водорозчинні арабін-ксилан і β-глюкан, що мають низьку молекулярну вагу, підвищують в’язкість хімусу, збільшують час проходження/утримання хімусу в шлунково-кишковому тракті, знижують швидкість і ефективність засвоєння поживних речовин, підвищують активність мікрофлори;

 

• НПС — нерозчинні, мають високу молекулярну вагу, зменшують доступність поживних речовин для дії травних ферментів (наприклад, інкапсульовані гранули крохмалю). Загалом збільшують власну секрецію ферментів, на які організм витрачає енергію і запасні речовини.

 

Завдяки сучасним досягненням генетики й селекції у птиці сформувалися такі особливості шлунково-кишкового травлення: тип секреції — безперервний (тобто навіть у період голодування в птиці виділяється шлунковий сік). У птиці відбувається антиперистальтичне закидання кишкового вмісту назад у м’язовий шлунок, у поєднанні з високою активністю шлункового соку від 2 до 4 pH.

 

Час проходження хімусу через шлунково-кишковий тракт різний у бройлерів, несучок й інших. Для бройлерів залежно від типу годівлі характерно 6–8 год проходження хімусу через шлунково-кишковий тракт, а pH ШКТ варіюється від сильнокислотної в м’язовому шлунку до слабокислотної в тонкому й товстому відділах кишківника. Ферментне перетравлення крохмалю у птиці відбувається на 63% у 12-палій, 19 — тонкій, 12% — клубовій кишках. Тоді як абсорбція глюкози відбувається, виходячи з даних експресії глюкозного котранспортера 1 (SGLT1), в основному в тонкій — 100%, 77 — 12-палій, 65% — клубовій. Ферментне перетравлення протеїну ж відбувається по висхідній від 63% у 12-палій, 85 — тонкій, до 93 — клубовій кишках. Однак абсорбція амінокислот відбувається в основному в тонкій і клубовій кишках, що доведено даними експресії Н + пептидного транспортера-1 (PepT1).

 

Фізіологічні особливості травлення птиці спільно з технічними умовами приготування/доставки корму дають чітке обґрунтування параметрів і характеристик ендогенних НПС-ферментів, застосовуваних у годівлі птиці. Такі якості, як термостабільність, відновлення активності після грануляції, резистентність до екзоферментів птиці, стабільність за низьких значень pH, висока активність у діапазоні pH і температур кишкового травлення тощо безпосередньо впливатимуть на показники вирощування птиці.

 

Новий ферментний препарат

 

Новий ферментний препарат Axtra XB 201 TPT містить у своєму складі НКП-ферменти 1,4-β ксиланазу й β-глюканазу. Через відсутність єдиної міжнародної системної одиниці активності для НКП-ферментів (оскільки кожний виробник має свою методику визначення), проводяться постійні порівняльні випробування інших препаратів. Для тестів використовуються всереднені комерційні дозування. В останніх лабораторних дослідженнях in vitro, у яких вимірювали активності 1,4-β-ксиланази і β-глюканази, новий ферментний препарат, що містить у своєму складі НКП-ферменти 1,4-β-ксиланазу і β-глюканазу демонструє найвищий результат у рамках фізіологічного діапазону

 

тонко-кишкового травлення птиці (від 4 до 6,5 pH). Дані in vitro з вивільнення пентоз — арабінози, ксилози на концентрованому субстраті з кукурудзяної післяспиртової барди, використовуючи багаторазово збільшені комерційні дози, показують перевагу нового ферментного препарату, що містить у складі НКП-ферменти 1,4-β-ксиланазу і β-глюканазу. Описаний показник поряд із ферментною активністю за різних pH набуває все більшого значення, оскільки наочно демонструє вивільнення субстрату для життєдіяльності корисної мікрофлори шлунково-кишкового тракту, що відіграє чималу роль у забезпеченні здоров’я кишківника птиці.

 

У незалежному дослідницькому центрі Roslin Nutrition, Scotland проводили порівняльні випробування з можливості комерційної дози виробника кожного ферменту вивільняти 11,5 Ккал/100 г на відгодівлі індиків кросу B.U.T. Використовували однаковий пшенично-ячмінний раціон для позитивного контролю, збалансований згідно з нормативом кросу, і негативний контроль, де норма по енергії була зменшена на 11,5 Ккал/100 г. До кожного негативного контролю додавали порівнюваний ферментний препарат у комерційній дозі. Дослідні групи складалися зі 120 голів (10 боксів по 12 голів). Згодовували корм, гранульований за температури +65…+70 °С, птицю зважували у 4, 8, 12, 16 тижнів. Згідно з отриманими даними з приросту ваги та у цьому прикладі по конверсії корму застосування ферментів конкурентних виробників не показали поліпшення ефективності використання корму — проти негативного контролю — 2,23 пункту за 16 тижнів відгодівлі. Тоді як новий ферментний препарат, що містить у складі НКП-ферменти 1,4-β-ксиланазу і β-глюканазу за введення 100 г/т поліпшив конверсію корму до 2,15 відповідно.

 

Правильний вибір продукту

 

Сьогодні ринок пропонує широкий вибір НКП-ферментів починаючи від моноферментів і закінчуючи ферментними композиціями, що містять мінімум дві-три основних активності. Постає закономірне запитання: як знайти справді ефективний і якісний продукт? На що варто спиратися у виборі ферменту? Для цього можна порадити такі критерії:

 

• науково обґрунтована і практично підтверджена база даних по продукту;

• проведення випробувань в незалежних ліцензованих лабораторіях in vivo;

• наявність матричних значень на дозування, підтверджених множинними балансовими дослідами на різних видах тварин і птиці;

• інноваційність продукту, здатність виробника модернізувати продукт;

• практика тривалого застосування продукту кінцевим споживачем;

• репутація й позитивний досвід інших споживачів

 

 

Костянтин Борисенко,

технічний спеціаліст компанії DuPont

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ