Техніка

До святкування свого 70-річного ювілею компанія Valtra представила п’яте покоління тракторів серії A

Трактор, що знає потреби фермера

Трактор, що знає потреби фермера
Трактори Valtra серії A пьятого покоління можуть виконувати найрізноманітніші завдання

До святкування свого 70-річного ювілею компанія Valtra представила п’яте покоління тракторів серії A, які дадуть можливість аграріям бути ще ефективнішими

Переваги досвіду 

У 2021 році бренду Valtra виповнюється 70 років, і за цей час в аграрному світі відбулося багато змін. Сімдесят років тому основну увагу приділяли механізації сільського господарства, пізніше акценти змістились у бік безпеки праці, розвитку фермерських господарств. Весь цей час технології Valtra відповідали потребам клієнтів. Однак саме за останні 10 років було зроблено найбільше кроків назустріч потребам аграріям. Найближчим часом Valtra очікує відчутні зміни у цифровізації агровиробництва і впровадженні систем точного землеробства, що істотно змінить сільське господарство. 

— Завдяки наполегливій роботі з розробки продукції наші трактори вже досягли 5-го покоління. Тепер наші клієнти очікують від Valtra інтелектуальних рішень. Ми робимо великі інвестиції в наш завод у Суолахті (Фінляндія). Нещодавно було введено в експлуатацію новий логістичний центр, а цього літа почнеться будівництво нової фарбувальної лінії», — каже Ярі Раут’ярві, керуючий директор Valtra. 

Орієнтація на клієнта тепер і в майбутньому 

Свою діяльність у 1951 році компанія розпочинала під назвою Valmet: тоді у фінському місті Ювяскюля було започатковано виробництво тракторів Valmet 15 потужністю 15 к. с. Ці трактори повинні були замінити коней на невеликих фермах. Із самого початку вивчили потреби клієнтів і запропонували конструктивні рішення, якими Valtra досі відома. Наприклад, дорожній просвіт був достатнім для роботи в лісі, й, крім того, трактор ідеально підходив для робіт із утримання доріг. З часом було удосконалено ергономіку і безпеку кабіни, а також збільшено місце оператора, що дозволило працювати довше з меншим навантаженням. 

Робоче місце оператора стало зручнішим

Компанія Valtra завжди відрізнялась тісною співпрацею з клієнтами. На початку 1990-х років було впроваджено систему замовлень, і відтоді на складі заводу не зберігалося жодного трактора. Замість цього кожен трактор будували під конкретного клієнта. Завдяки цій новаторській системі клієнтського замовлення тракторний завод завжди мав точну інформацію про потреби фермерів. Клієнтоорієнтованість була і є на сьогодні відправною точкою для розробки нових продуктів. Саме аграрії були невіддільною частиною розробки тракторів 4-го покоління, а також відзначеного нагородами підлокітника SmartTouch. Сьогодні про увагу до клієнтів із боку Valtra можна судити за широким асортиментом аксесуарів і опцій, а також за студією Unlimited Studio, де кожен третій трактор, вироблений на заводі в Суолахті, тепер адаптований відповідно до запитів клієнта. 

Розвиток триває 

Сучасний світ потребує подальших змін в аграрній галузі. Нові правила, такі як «зелений курс» ЄС, глобальні екологічні стандарти й зміни погодних умов ставлять нові завдання перед фермерами. 

«Скорочення кількості внесення добрив і використання обприскувачів, а також необхідність підвищення родючості ґрунту є рушійними силами точного землеробства, що, своєю чергою, підвищує рентабельність. Нашим клієнтам потрібні інтелектуальні машини й безперебійна передача даних між ними та програмним забезпеченням для керування господарством. Такі рішення Valtra, як SmartTouch, Valtra Guide, автоматичне керування, а також система телеметрії Valtra Connect допомагають фермерам досягти поставлених цілей. Частка інтелектуальних рішень швидко зростає, і Valtra в авангарді руху», — каже Мікко Лехікойнен, директор із продажу та маркетингу Valtra. 

Нове покоління тракторів серії А 

За останні три роки на заводі в Суолахті було вироблено понад 5000 одиниць тракторів 4-го покоління серії А. Серія А двічі ставала лауреатом премії «Машина року» — у 2017-му та 2019 роках. Нині бренд Valtra представляє новий трактор 5-го покоління серії А з великою кількістю нових функцій, яких потребували клієнти. 

Українським аграріям пропонують сім варіантів серії А потужністю від 75 до 135 к. с.

Серія складається із семи моделей, всі вони доступні у вигляді так званих GL-версій, що мають просту у використанні механічну трансмісію. Найпопулярніші моделі потужністю 105 і 115 к. с. також доступні з 4-ступеневою коробкою передач із перемиканням під навантаженням. На цих моделях установлена трансмісія HiTech 4, якою керує електроніка. Всі моделі серії A постачають із добре відомою реверсивною трансмісією від Valtra, включно з інтегрованим стоянковим гальмом. 

Технічні характеристики

«Експлуатація тракторів серії А стала ще ефективнішою та комфортнішою в багатьох аспектах. Трансмісії з перемиканням під навантаженням доступні на кількох моделях, підлокітник для моделей із фронтальним навантажувачем також був модернізований на моделях GL, 4-циліндрові моделі отримали на 5 к. с. більше, ніж раніше, а інтервал між технічним обслуговуванням збільшився до 600 годин», — розповідає Марко Оялехто, фахівець із маркетингу продукції нової серії А Valtra. 

Більшу частину тракторів серії А відразу із заводу оснащено фронтальним навантажувачем. Відповідно, більшість удосконалень було розроблено, щоб зробити роботу фронтального навантажувача ще легшою: наприклад, коробка передач Powershift й оновлений підлокітник керування, сумісний із моделями HT4. 

Більше передач із перемиканням під навантаженням і вдосконалений двигун 

Відтепер 3-циліндрові моделі A75-A95 будуть доступні з трансмісією HiTech 2 із перемиканням під навантаженням. Це дозволить збільшити ефективність польових робіт і забезпечує можливість пересування дорогами на нижчих обертах двигуна. Трансмісії HiTech 2 мають 24 передачі вперед і 24 назад. Крім того, всі моделі серії A можуть бути оснащені системою повільного ходу Creeper, яка знижує мінімальну швидкість приблизно до 0,1 км/год. 

На 4-циліндрових моделях потужність двигуна була збільшена на 5 к. с. і тепер відповідає позначенню моделі. Всі двигуни відповідають нормам викидів Stage V і оснащені дизельним сажовим фільтром (DPF) на додаток до системи селективної каталітичної нейтралізації (SCR), без системи рециркуляції вихлопних газів (EGR). Оберти й потужність двигуна можна регулювати ще точніше завдяки новій педалі акселератора. Збільшення інтервалу обслуговування з 500 до 600 год заощаджує витрати й збільшує продуктивний робочий час. 

Згідно з чинними нормами трактори мають бути сумісними з причепами із двоконтурною гальмівною системою. Трактори серії А постачають із пневматичними або гідравлічними гальмами — клієнти можуть обрати найкращий варіант. 

Основні переваги нових тракторів 5-го покоління Valtra серії A: 

• збільшена потужність на 5 к. с. на моделях A105-A135; 

• 2 Powershift (опція) на моделях A75-A95; 

• AutoTraction може бути ввімкнено/ вимкнено; 

• двоконтурні гідравлічні гальма; 

• новий підлокітник керування на моделях Gear Lever; 

• модернізовані двигуни, що відповідають вимогам стандарту Stage V; 

• 600-годинний сервісний інтервал; 

• оновлена конструкція кришки двигуна; 

• нові колеса; 

• кнопки керування ВВП, розміщенні на задньому крилі на моделях HiTech 4 (опційно); 

• віддалений моніторинг завдяки системі Valtra Connect (опційно); 

• автоматичний головний вимикач живлення в замку запалювання. 

Офіційними дистриб’юторами тракторів Valtra в Україні є компанії «Агробудівельний альянс “Астра”», ТОВ «Агроструктура», «Цеппелін Україна» і ТД «Агроспейс». 

Сергій Лук’янець

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ