Агромаркет

Як зміна стратегії роботи з ґрунтом у зоні ризикованого землеробства позначається на вимогах до вибору техніки

Точність і економія

Точність і економія

Як зміна стратегії роботи з ґрунтом у зоні ризикованого землеробства позначається на вимогах до вибору ґрунтообробної техніки.  

Упровадження сучасних технологій вирощування культур вимагають від аграріїв висувати високі вимоги до вибору ґрунтообробної техніки. А глобальні кліматичні зміни — вносити суттєві корегування в систему обробітку ґрунту. У зоні ризикованого землеробства раціональні способи обробітку ґрунту відіграють дуже велику роль у можливості максимально використати потенціал ґрунтів і забезпечити рентабельність вирощування культур. Потрібна мінімальна і водночас оптимальна кількість операцій на полі, серед яких основні — поліпшення структури ґрунту, активізації мікробіологічних процесів нагромадження й правильне використання вологи тощо. 

Валентин Дудко, керівник ТОВ СГП «Фермер»

На українському ринку представлено дуже багато різної техніки. Але для отримання гарантованого результату й стабільного прибутку з гектара фермеру потрібні тільки ті технології, що найкраще відповідають його потребам. У господарстві «Фермер», яке обробляє 2030 га у посушливому Магдалинівському районі на Дніпропетровщині, до обробітку ґрунту підходять творчо, відповідно, техніку обирають тільки високопродуктивну та ефективну. «За понад 20-річний досвід роботи я переконався, що у сільському господарстві варто керуватися головним правилом: інвестувати в рішення — техніку, насіння, ЗЗР, добрива тощо, які здатні забезпечити найвищий ефект кожного заходу і рентабельність кожного гектара», — зауважив Валентин Дудко, керівник ТОВ СГП «Фермер»

Пряма залежність 

Вибір системи обробітку ґрунтів безпосередньо залежить від ґрунтів, погодно-кліматичних умов регіону, а також сівозміни. Ґрунти в господарстві важкосуглинисті, поля — рівні, тож не завдають особливих проблем щодо обробітку. 

Обмежувальний чинник вологи зумовлює набір культур у сівозміні — підприємство спеціалізується на вирощуванні трьох головних: озимої пшениці, соняшнику та кукурудзи. Врожайність цих культур на полях господарства за умови вирощування на богарі є цілком пристойна навіть у порівнянні з результатами господарств із регіонів, що працюють у регіонах із кращим забезпеченням вологою. В середньому озима пшениця дає понад 70 ц/га, ячмінь — по 65–70 ц/га, соняшник родить від 30 до 40 ц/га, а кукурудза на зерно (500–600 га) — 70–80 ц/га (у 2021 році — до 116 ц/га). У цьому аграрному сезоні пан Валентин як експеримент висіяв озимий ріпак. 

І хоча щороку все більше господарств, що працюють в умовах Степу, віддають перевагу мінімальній чи нульовій технології обробітку ґрунту, у господарстві «Фермер» традиційно застосовують дві інтенсивні технології: оранку на 27–30 см і глибоке розпушування на 42 см. Комбінування ґрунтообробітку дає змогу використати переваги обох систем: якісно готувати поле до сівби, ефективно загортати пожнивні рештки й пришвидшувати їх мінералізацію, накопичувати вологу шляхом глибокого розпушування. 

Багатофункціональність дискового агрегата Kverneland Qualidisc дає змогу заощаджувати пально-мастильні ресурси

«Оранку проводимо під соняшник, а глибоке розпушування — під кукурудзу. Спосіб обробітку ґрунту під озимі культури — зважаємо на ситуацію», — додав пан Валентин. 

Наприклад, восени посіяли 320 га озимого ріпаку після озимих пшениці та ячменю. Тому до сівби провели глибоке розпушування, щоб ефективно загорнути пожнивні рештки колосових: спочатку провели лущення стерні дисковим агрегатом Kverneland Qualidisc, а після цього внесли по 150 кг/га КАС32 для пришвидшення мінералізації та пройшлися дисковим розпушувачем 2720 John Deere. Під озиму пшеницю, яку посіяли після соняшнику, провели лущення стерні у два сліди Kverneland Qualidisc й одразу посіяли. 

Три «стовпи» ґрунтообробітку 

Для обробітку наявного в господарстві земельного банку, вчасного та якісного виконання операцій достатньо, щоб у технопарку був один глибокорозпушувач і один плуг. 

Агрегат 2720 John Deere господарство придбало відразу, як тільки нові моделі бренду з’явилися на ринку — тож компанія «Агротек», з якою «Фермер» співпрацює багато років, поставила його спеціально на замовлення господарства. Він має сім лап і розпушує ґрунт на 42–45 см, а також спереду та позаду машини установлено диски — ними можна працювати на глибину до 20 см. 

«Минулого сезону агрегат обробив близько 900 га — тільки під вирощування кукурудзи й озимого ріпаку. Працює ідеально», — ділиться враженням господар. 

Дисковий глибокорозпушувач 2720 John Deere чудово справляється з кількома операціями за один прохід

Дисковий глибокорозпушувач чудово справляється з кількома операціями: подрібнення, змішування і розподілення пожнивних решток, розпушування і дроблення ущільненого шару ґрунту та вирівнювання поверхні ґрунту. Усі ці завдання він виконує за один прохід.

 У виборі плуга підприємство віддало перевагу моделі компанії Gregoire Besson. Його застосовують тільки під вирощування соняшнику, а оранку проводять на глибину 25–27 см. «Окрім високої якості роботи агрегат дозволяє оптимізувати витрати пального, — зауважує фермер. — Якщо раніше ми орали 5-корпусним плугом і трактором ХТЗ, витрачали 22–24 л/га і заглиблювались на 23–24 см, то нині витрати пального коливаються в межах 18–19 л/га. Тобто економія очевидна — 5–6 л/га, на 600 га ми заощаджуємо щороку близько 3 т солярки». 

Швидкість має значення 

Коли наукою та практикою доведено переваги лущення та загортання стерні в ґрунт, без сучасного лущильника — не обійтися. Агрегат Kverneland Qualidisc у господарстві працює як лущильник і культиватор, під який одразу здійснюють сівбу. Такий підхід дозволяє мінімізувати затоптування ґрунту й кількість операцій на полі, щоб не пересушувати ґрунт.

 Дисковий агрегат Kverneland Qualidisc довів свою універсальність: його можна застосовувати для загортання пожнивних решток будь-яких культур — від зернових до кукурудзи й соняшнику у літньо-осінній період і передпосівного обробітку навесні, він якісно підріже бур’ян завдяки гідравлічній зміні глибини обробки ґрунту від 3 до 15 см, підготує дрібнокомкуватий передпосівний горизонт завдяки катку з ножами. 

Ясна річ, багатофункціональність і висока ефективність кожної операції з першого разу дає змогу заощаджувати мастильно-паливні ресурси. 

Діаметр і форма диска, конструкція стійок і відстань між дисковими батареями дозволяє агрегату якісно працювати по рештках культур без забивань і ефективно обробляти пересушений ґрунт. Щороку в господарстві регулюють кут атаки — залежно від кількості вологи в ґрунті, пожнивних решток, що дозволяє підвищити якість обробітку. 

Окрім того, значний вплив на якість обробітку має швидкість руху лущильника по полю. 

«На власному досвіді та зі спілкування з агрономами-аксакалами я переконався, що найякісніший обробіток лущильник забезпечує за роботи на максимально допустимій швидкості. На наших полях оптимальна швидкість — 12–15 км/год, хоча потрібно застосовувати індивідуальний підхід до кожного поля, враховувати потужність трактора. Звісно, важливо правильно налаштувати глибину». 

У господарстві також експериментували й зі швидкістю роботи сівалок. 

«Сівалку Tempo Vaderstad позиціонують як таку, що сіє на високих швидкостях, тож ми пробували сіяли 16 км/год, — розповів Валентин Дудко. — Але в ході експериментів з’ясували, що найоптимальніший варіант — 12 км/год, хоча на окремих ділянках ми практикуємо швидкість 10 і навіть 8 км/год». 

Окрім того, технічний парк господарства поповнили культиватором Great Plains. За зміну він може обробити 150–170 га. Також забезпечує хороше вирівнювання поверхні та розпушування ґрунту, підвищує ефективність боротьби з бур’янами, готує насіннєвого ложа до сівби, закриває вологу. 

Сівба з унесенням добрив 

Ми вже згадали про сівалку, якою нині користується фермер. Але варто додати, що її попередницею була 16-рядна пропашна сівалка компанії Quivogne — надійна та добротна. Однак мала один суттєвий недолік — не мала функції внесення добрив одночасно із сівбою. Тож через кілька років використання її замінили на 16-рядний посівний комплекс Tempo Vaderstad. «Сівалкою користуємося уже три роки й не маємо жодних нарікань щодо якості сівби — висів насіння соняшнику та кукурудзи здійснює точно в рядок і на задану глибину», — прокоментував Валентин Дудко. 

Це й не дивно, адже серце сівалки — її унікальний висівний пристрій Gilstring Seed Meter, що забезпечує відмінну точність навіть на дуже високій швидкості. Tempo не лишає пропусків, які можуть спровокувати недобір врожаю, і двійників, що призведе до підвищення конкуренції рослин у боротьбі за сонячне світло і поживні речовини, а в результаті — до нерівномірного дозрівання й зменшення врожайності культури. 

Сівалка повністю контролює переміщення насіння — від висівного пристрою до сім’яложа в режимі 3D — тобто у трьох вимірах: уздовж (відстань між сусідніми насінинами в рядку), углиб (глибина загортання) і впоперек (індивідуальне вимкнення висіву рядка насіння, добрива та мікрогранул). Ширину міжряддя можна легко змінювати, тож сівалку можна застосовувати для сівби різних видів культур. 

Для сівби озимини в господарстві мають посівний комплекс із бункером під добрива. Агрегат виграє перед попередником і в ширині захвату — 19 м проти 15, чітко витримує задані норми висіву та кількість добрив. За період експлуатації агрегата в господаря не виникало серйозних питань до його роботи. 

Потужні трактори 

«До пари» потужним агрегатам потрібні відповідні трактори. Тож у господарстві чотири вітчизняних ХТЗ замінили на два колісних трактори John Deere 8320 і 8315 — вони чудово агрегатуються з іншою технікою й забезпечують вчасне, безперебійне виконання всіх робіт у степу — оранку, глибоке розпушування, культивацію, дискування, сівбу пропашних і зернових культур. Машини мають підвищений запас міцності. 

«Трактори 8-ї серії відрізняються від попередників підвищеною комфортністю умов роботи механізатора, високою автоматизацією керування, наявністю зрозумілого комп’ютерного контролю за роботою двигуна та всіх систем», — додає фермер. 

З «подіуму» — в поле 

У придбанні техніки Валентин Дудко застосовує ще один принциповий підхід — усі агрегати мають бути новими. А самохідний обприскувач Jacto Uniport 3030 взагалі привезли з виставки зі столиці. 

«На той час він був один-єдиний в Україні, тож на його запуск приїздили представники виробника з Бразилії, а компанія-дилер „Агріматко-Україна” деякий час „позичала” в нас обприскувач для демонстрації на своїх днях поля», — пригадує фермер. 

За його словами, нині простежується тенденція щодо збільшення кількості обробітків посівів засобами захисту — наприклад, без дво-триразового фунгіцидного обробітку соняшнику хорошого результату не отримаєш. Тому виникла потреба замінити причіпний вітчизняний обприскувач на високопродуктивний іноземний. За умови вчасного підвезення води господарство обприскувачем із шириною захвату 32 м встигає обробити і свої посіви, і сусідам допомогти, витрачаючи 0,6–0,7 л солярки/га. 

Функція вимкнення та контроль кожної форсунки в обприскувача Jacto Uniport 3030 дає змогу підвищити якість обробку посівів

Серед вимог до обприскувача — наявність кліренсу, який дозволяє обробляти і низькорослі, і високорослі культури. Адже кукурудза та соняшник вимагають обробітку по волоті та по кошику, відповідно, на високому кліренсі. Обприскувач Jacto 3030 має кліренс 1,55–1,75 м, що дозволяє обприскувати в будь-якій фазі розвитку рослин різних культур. Наявність задньої поворотної осі та малий радіус розвороту дозволяє зменшити кількість холостих розворотів на полі, швидко розвертатися, мінімізувати пошкодження посівів. 

Наступна вимога — вимкнення та контроль кожної окремої форсунки, а не секції. Ця функція дає змогу підвищити якість обробітку посівів завдяки зменшенню кількості подвійних обробок і пропусків, суттєво заощадити добрива, ЗЗР і воду, сприяє запобіганню пригніченню посівів гербіцидами та фунгіцидами. Тримач форсунок револьверного типу на чотири розпилювачі дозволяє вибрати оптимальний варіант для ефективного внесення робочого препарату. Для внесення гербіциду у вітряну погоду господар придбав спеціальні турбофорсунки. Щосезону ті форсунки, які використовують найчастіше, замінюють на нові. 

Окрім того, у Jacto Uniport 3030 покращені умови праці для механізатора. Завдяки герметичній кабіні з кліматконтролем і вуглецевим фільтром оператору комфортно за будь-яких умов. У стандартній комплектації обприскувача встановлено монітор керування TouchScreen, який об’єднує сигнали GPS навігації, AutoPilot і системи контролю за обприскуванням. Зручне й розташування міксера — на висоті одного метра, тож працівнику не доводиться підіймати важкі каністри над головою чи користуватися для дозаправлення табуреткою. А заправляльний кран і кнопка керування ним розташовані на одній стороні агрегата, тож для дозаправлення не потрібно оббігати машину. 

Плани на новий сезон 

Навіть маючи повністю укомплектований технічний парк і колектив механізаторів, фермер і надалі планує удосконалювати обробіток ґрунту. Зокрема, спробувати замінити одне внесення гербіцидів соняшнику та кукурудзи на обробіток посівів пружинною 24-метровою бороною Лозівського заводу. 

«Таким чином, за один прохід ми можемо досягнути кількох цілей: закриємо вологу, знищимо бур’яни, заощадимо воду, дизпаливо і час на виконання обприскування», — ділиться планами Валентин Дудко. 

Нині витрати води на гектар для обробітку посівів становлять: ґрунтовими гербіцидами — 250–300 л води (залежно від стану ґрунту), страховими гербіцидами — 150–200 л, фунгіцидами — 200 л (хоча виробники рекомендують менше, але фермер переконаний, що за більшої кількості рідини можна ретельніше обробити кожну рослину, що підвищить ефективність фунгіциду). 

Середня урожайність культур у господарстві: озима пшениця — понад 70 ц/га, ячмінь — 65–70 ц/ га, соняшник — 30–40 ц/га, кукурудза на зерно — 70–80 ц/г

Також у господарстві ухвалили рішення оновити комбайни для збирання зернових культур і планують віддати перевагу барабанним клавішним моделям — це дасть змогу знизити втрати зерна й підвищити якість вимолоту. 

Головне — щоб техніка виправдала вкладені в неї кошти, а колектив — не підведе, переконаний фермер. Багато років штат механізаторів є незмінним. Кожен із дюжини працівників здатен уміло працювати на будь-якій техніці, підстрахувати товариша. Регулярне навчання підвищує їх кваліфікацію й безумовно вносить свою лепту в підвищення рентабельності кожного гектара.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ