Техніка

В обприскувачах немає жодного вузла і деталі, що не впливали б на якість виконання обробки

Технології, з якими вигідно

Технології, з якими вигідно

В обприскувачах немає жодного вузла і деталі, що не впливали б на якість виконання обробки

Головний елемент

Усі виробники обприскувачів намагаються створити якомога кращу систему стабілізації штанги. Це потрібно для того, щоб забезпечувалася задана відстань від розпилювачів до цільової поверхні. Якщо її не витримувати, густина вкриття поверхонь краплями робочого розчину буде неоднаковою. Це добре видно на полях, де обробку виконували обприскувачем із нестабілізованою штангою: наприклад, за роботи селективними гербіцидами в одних місцях спостерігаються припалені культурні рослини, в інших — і далі зеленіє бур’ян. З хворобами і шкідниками спостерігається така сама картина.

Насамперед виробники прагнуть зменшити вагу штанги — так набагато простіше забезпечити її стабілізацію. Тому крім сталі використовують алюміній і карбон. Компанія AMAZONE має багаторічний практичний досвід використання штанг із різних матеріалів, на базі якого було зроблено такі висновки.

Алюміній достатньо легкий, але надто гнучкий. У літаках це буде перевагою, бо крило повинне мати можливість згинатися. Для штанги обприскувача гнучкість є недоліком, бо розгойдування у вертикальній і горизонтальній площинах тут є небажаними. Також через розривні навантаження, спричинені особливостями матеріалу під час роботи на полях із дуже нерівною поверхнею або ударів об землю, зварні шви дуже часто руйнуються. Подальший ремонт складний (для зварювання потрібен аргон), і в будь-якому разі місце ремонту лишатиметься слабкою точкою конструкції на весь подальший строк експлуатації.

Карбонові штанги легкі, їх легко стабілізувати, але мають ті самі недоліки — на нерівностях схильні до розгойдування. Це також призводить до нерівномірно оброблених смуг. Карбонові штанги стійкі до агресивних речовин, але вони дорогі й не підлягають ремонту, тож їх використання протягом тривалого періоду поки що важко назвати зручним.

Ураховуючи сказане вище та свій практичний досвід компанія AMAZONE винайшла найкраще рішення — це штанга з легкого стального формованого профілю.

Конструктивними рішеннями, узятими з авіаційної галузі, досягається необхідна жорсткість і надійність. І найголовніше — така конструкція дозволила зробити штангу дуже легкою. Наприклад, профільна штанга AMAZONE завширшки 40 м важить 1277 кг, а штанга з карбону іншого виробника завширшки 36,5 м важить 1315 кг. Щоб усунути проблему захисту від корозії, кожна секція після виготовлення занурюється у цинкову ванну, потім фосфатується, ґрунтується катодно-анодним способом, фарбується й покривається лаком. Результатом є легка міцна штанга, яка може працювати багато десятиліть без загрози з боку хімікатів.

Відомо, що штанги можуть пошкоджуватися не лише під час роботи, а й під час транспортування. Більшість виробників передбачають для складених штанг спеціальні підпори, які тільки частково захищають конструкцію секцій і вузлів з’єднань. Інженери AMAZONE пішли далі й розробили спеціальний замок, який надійно утримує секції штанги в транспортному положенні. Власник може бути впевненим, що під час пересування не самими рівними українськими дорогами штанга лишатиметься неушкодженою.

З часом штанги провисають. Це пов’язано з тим, що отвори вузлів з’єднання секцій штанг поступово розбиваються. Компанія AMAZONE усунула цю проблему за допомогою використання конусних самоцентрувальних шарнірних вузлів. Ці вузли, які не потребують обслуговування, перевірені десятками років і сотнями тисяч гектарів. Завдяки такому рішенню штанга завжди є жорсткою й не провисає з часом. Крім того, штанги виробництва AMAZONE не мають жодної точки змащування! Це надзвичайно приємний бонус із погляду зручності експлуатації.

Баланс під повним контролем

В останні роки компанія AMAZONE провела велику роботу з розробки ще досконалішої системи балансування штанг і підтримки заданої висоти над цільовою поверхнею. Результат утілився в створенні повністю електрогідравлічної системи керування штанг Super L3. Паралелограми, маятники й пружини тепер у минулому — настав час датчиків і комп’ютерів. Положення кожної секції постійно відстежується, і за потреби комп’ютер подає сигнал на швидкісний блок гідророзподільників. Ті, не затримуючись, коригують положення штанги відповідно до рельєфу. Таке рішення дало можливість набагато краще стабілізувати штангу на високій швидкості. Навіть коли виникає потреба повністю скласти одне крило, щоб обійти перешкоду, інше буде підтримуватись на заданій висоті без перекосів.

Окрім коливань у вертикальній площині кінцівки штанги досить активно рухаються в горизонтальній площині. Це відбувається під час зміни швидкості, а також під час руху нерівностями. Горизонтальні коливання є не менш шкідливими, бо також призводять до нерівномірного покриття поверхонь рослин або ґрунту робочим розчином. Для уникнення цього негативного явища AMAZONE розробила систему активного гасіння горизонтальних коливань під назвою SwingStop.Вона складається з акселерометрів, розміщених на крайніх секціях, і гідроциліндрів, установлених у центральній частині штанги. Враховуючи дані від акселерометрів, комп’ютер керує гідроциліндрами, які гасять коливання, працюючи в протихід

Щоб збільшити практичну продуктивність і безпеку роботи обприскувача AMAZONE пропонує систему швидкого електрогідравлічного складання штанги — FLEX. Вона дозволяє проводити складання та розкладання штанги практично в вдвічі швидше проти звичайних систем. Ця функція дуже корисна для безпеки під час заправки обприскувача. Якщо не складати штангу, є дуже великий ризик пошкодити її, якщо складати — втрачається дорогоцінний час. Система Flex повністю усуває це питання.

Керування рідинами

Здавалося б, заправка є досить простою операцією, яка триває 20–30 хв залежно від активності персоналу й швидкості закачування води. Однак насправді тут є безліч можливостей для затримок. Приготування маточного розчину — проста операція, коли справу маєш тільки з рідинами. Додавання значної кількості сухих речовин вимагає зовсім іншого часу. Компанія AMAZONE зробила бак для приготування суміші об’ємом 60 л, з тим швидкість закачування — 200 л/хв. Досвід показує, що під час засипання сухих гранульованих добрив вони закачуються практично вдвічі швидше, ніж це відбувається у конкурентів. Бак оснащено мийкою для каністр, мийкою для стаканів й автоматичною системою очищення самого баку. На зворотному боку кришки є підставка для стаканів, а також тримач для каністр, який допомагає зцідити всю «хімію» у бак. Також на кришку можна покласти мішок із добривами, щоб не тримати його в руках під час поступового завантаження. До того ж готувати розчин можна починати вже тоді, коли в основний бак набереться всього 10% води загальної місткості.

Головний кран обприскувача також було суттєво вдосконалено. Він не просто змінює напрямок руху рідини, а робить це дбайливо, унеможливлюючи зайвий рух рідини. Наприклад, коли потрібно перейти з першого положення у четверте, доводиться пройти друге і третє положення. У момент проходу крана через ці положення на стандартних кранах на короткий час відкриваються лінії й відбувається небажане переміщення рідини. Новий кран AMAZONE під час перемикання блокує потік. Достатньо відтягнути ручку крана на себе, заблокувати рух рідини й повертати в потрібне положення. Після цього ручка повертається в нормальне положення, подача рідини розблоковується. Також із краном стало набагато легше працювати — потрібне для повороту зусилля стало набагато меншим.

Обприскувачі оснащують двома гідроміксерами — основним і додатковим. Наприклад, коли доводиться працювати з добривами, слід забезпечувати максимальну інтенсивність перемішування, щоб уникнути випадіння осаду. В іншому разі зі зменшенням рівня рідини в баку інтенсивність роботи гідромішалок потрібно зменшувати, щоб запобігти піноутворенню. Ці налаштування обприскувач проводить автоматично.

Особливу увагу приділили точності роботи на краях поля. Система циркуляції робочого розчину в штанзі підтримує постійний тиск у кожній форсунці. За вмикання обприскування розпочинається одночасно по всій ширині захвату, що унеможливлює необроблені трикутники. Також постійна циркуляція запобігає формуванню осаду.

Чистота — запорука якості

Коли продавець пропонує аграрію автоматичну систему керування рідинами, той не завжди розуміє, навіщо це потрібно. Оператор може підійти й увімкнути потрібний режим вручну. Це справді так: після завершення заправки кран повертається в потрібне положення й починається робота. Однак коли справа стосується промивання, ситуація докорінно змінюється. Оператор хоче якомога швидше повернутися на базу і піти додому, і замість ретельного очищення виконується тільки базова програма промивання системи. Потім неповністю промиту систему заправляють новим препаратом, який може бути абсолютно несумісним із попереднім. Контакт із залишками здатен знизити ефективність бакової суміші на 10% і більше. Оцінити негативний ефект одразу досить важко, але згодом, коли люди стикаються з такими проблемами, усіма силами намагаються їх не повторювати.

Автоматична система має 10 програм очищення. Залежно від матеріалів, що застосовують, а також видів робіт, можна обрати саме ті програми, що зроблять необхідну роботу. Це значною мірою економить час: переїжджаючи з поля до бази можна запустити кілька програм промивання, і на місці лише злити брудну воду.

Слід також згадати про систему промивання основного бака ExtremeClean. Вона складається з форсунки на чотири факели, що обертається за допомогою електромотора. Форсунка дає чотири ударних потоки води під високим тиском. За пів години роботи струмені води проходять по всій внутрішній поверхні й видаляють навіть стійкі відкладення, що утворюються під час перебування суміші всередині.

Олександр Васильченко

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ