Техніка

Ефективність жнив залежить від продуктивності техніки, її надійності та універсальності

Технологічне комбайнування

Технологічне комбайнування

Ефективність жнив залежить від продуктивності техніки, її надійності та універсальності.  

Комбайни CASE IH з класичною роторною технологією обмолоту і сепарації забезпечують найвищу якість зерна й мінімальні втрати. Ці машини можна назвати одним із найвигідніших рішень для збирання всіх агрокультур, що вирощують в Україні. 

Оптимальний вибір 

Модельний ряд комбайнів CASE IH представлено двома серіями: 150 (середній сегмент) і 250 (флагманські моделі). 

В Україні із середнього сегмента, який виготовляють у Бразилії, найбільший попит мають моделі 6150 потужністю 409 к. с. Вони мають двигун Cursor 9 об’ємом 8,7 л, який забезпечує достатній рівень продуктивності навіть у складних умовах. Для регіонів із середнім і високим рівнем урожайності виробник радить установлювати 25-футову зернову жатку з гнучким або жорстким брусом, а також 8-рядну кукурудзяну. Можна встановлювати й більшу зернову жатку, але потрібно враховувати середню врожайність культур і рельєф полів. 

Для роторного комбайна завантаження ротора є критичним параметром, і за низької врожайності мала жатка може не встигати заповнювати ротор рослинною масою. Збільшенням робочої швидкості питання вирішити не вдасться, бо збільшуватимуться втрати за жаткою, а оператор не встигатиме реагувати на перешкоди, зміни рельєфу або якісні показники. 

Комбайни 150-ї серії не мають режиму повної автоматизації, але, обираючи культуру, комп’ютер видає рекомендований діапазон параметрів, якого слід дотримуватись. Завантаження ротора має бути максимальним, оскільки тут процес обмолоту відбувається внаслідок тертя маси об масу. Тобто бичі в роторі протягують масу, й відбувається тертя. Маса робить від 3 до 11 обертів у роторі від входу до виходу, залежно від якості отриманого зерна із застосуванням потрібного положення направляючих планок на кожусі ротора. 

Для моделей 6150 найчастіше замовляють 25-футову зернову жатку з жорстким або гнучким брусом

Комбайни 150-ї серії мають досить великий решітний стан. Загальна площа решіт, що обдуваються повітряним потоком, становить 5,52 м³. Система CrossFlow автоматично змінює оберти вентилятора залежно від поздовжнього нахилу комбайна, чим сприяє зменшен ню втрат. Для роботи з різними культурами виробник пропонує комплект підбарабань у зоні обмолоту й сепарації, а також змінні верхні решета на зернову групу і технічні культури (сою, соняшник і кукурудзу). Верхнє і нижнє решета мають електричне регулювання зазорів. 

Загалом комплектація комбайнів 150-ї серії досить «багата»: в Україну постачають машини з датчиками вологості й урожайності, є підготовка під автопілот, а повноцінний навігаційний контролер можна замовити відразу або встановити пізніше за потреби. ЛЕД-освітлення також є в базовій комплектації, як і пневмокомпресор з чотирма точками під’єднання. 

Зерновий бункер на 10 600 л закривається майже герметично кришками з електроприводом — на переїздах і стоянках вони добре захищають від атмосферних опадів і потрапляння сторонніх предметів. Оператор повинен мати гнучкість щодо вивантаження, тому пропонується керований хвостовик на вивантажувальному шнеку, який спрямовує масу в потрібну точку кузова. Отже, для точного спрямування зернової маси не потрібно рухатись комбайном або причепом. Швидкість вивантаження становить 113 л/с. 

Швидкість вивантаження у комбайнах 150-ї серії становить 113 л/с

Аби зменшити кількість «тонких» місць, що потребують налаштувань, обслуговування або заміни, конструктори максимально зменшили кількість пасових передач. Тут є всього 11 пасків і 7 ланцюгів. 

Рештки подрібнюють 32 ножі й 25 контрножів — це становить базову комплектацію. Ширина розкидання решток — до 10,7 м. Подрібнення може відбуватися за допомогою двох режимів: 800 об./хв — коли потрібно покласти всю масу у валок або під час збирання кукурудзи, а 3600 об./хв застосовують для розкидання на всю ширину захвату. Зміна частоти обертання відбувається механічно, операція потребує до 10 хв. Баку на 950 л вистачає на робочу зміну, і навіть за умови високої врожайності й рівних полів пального має вистачати. Оскільки тут немає комунікаційного модуля, дані з монітора AFS Pro 700 можна знімати на флешку. 

Без компромісів 

Коли йдеться про великі обсяги роботи, варто подумати про комбайни 250-ї серії. Флагманські моделі виготовляють у США і є більш технологічними. Їх обладнують системами повної автоматизації обмолоту, що може працювати у трьох режимах: ручному, напівручному і повністю автоматичному, коли оператор обирає одну з п’яти культур, задає параметри руху, ставить завдання довантажувати ротор, і комбайн працює по навігації. Оператор тільки контролює процес, а автоматика — і зміну параметрів. Найближчим часом до комплекту автоматичних алгоритмів додадуть таку культуру, як соняшник, а загалом планується збільшити кількість культур до десяти, які можна збирати в автоматичному режимі. 

Зерновий бункер на 10 600 л закривається майже герметично металевими кришками з електроприводом

Усього пропонують такі чотири стратегії збирання: максимальна якість зерна, мінімальні втрати, максимальна продуктивність і фіксована пропускна здатність. Зазвичай користувачі обирають «мінімальні втрати» або «максимальну якість». Рідше — «максимальна продуктивність». Виробники насіння акцентують на якості зерна, усі інші намагаються збирати без втрат. 

З технічних особливостей слід виділити реверс ротора, який реалізовано завдяки прямому приводу. Коли стається закорковування, повільні рухи у зворотному напрямку зменшують щільність маси всередині ротора.  Це значно полегшує його очищення й зменшує час простоїв. Система очищення може компенсувати нахил до 12%, кут нахилу корегується завдяки отриманню даних від двох гіроскопів, що розміщено під кабіною оператора. Разом із системою CrossFlow це забезпечує рівномірність очищення по всій ширині решіт і відсутність втрат. Прямий привод похилої камери із CVT-трансмісією дає змогу точно регулювати швидкість подачі маси й рівномірно завантажувати ротор у мінливих умовах збирання. 

Система очищення може компенсувати бічний нахил у межах 12%

Оскільки ця серія комбайнів є досить потужною й продуктивною, всі моделі оснащено бункерами на 14 400 л. Швидкість розвантаження — 141 л/с для моделі 7250 і 159 л/с — для інших моделей. Оскільки бункер великий, часто трапляється, що весь обсяг не вміщується в перевантажувач, тож потрібно зупиняти вивантаження ще до повного спорожнення бункера. Тут допомагає роздільна система вивантаження: оператор вимикає тільки шнеки в зерновому бункері, а «труба» й далі звільняється від очищеного зерна. Таким чином унеможливлюється перевантаження приводної шестерні основного вивантажувального шнека. 

Система розподілення решток гарантує рівномірне розподілення на ширину від 9 до 14 м. Розкидачі працюють так, що навіть вітер практично не впливає на розподілення. Ще одна корисна особливість — перед кабіною практично немає пилу. Емпелер на роторі втягує до 30 м³ повітря на хвилину, що створює значний повітряний потік усередину комбайна — за таких конструкційних умов скошена маса не потребує ніяких додаткових операцій для її подачі на ротор. 

LED-освітлення створює ефект «дня» — навкруги усе добре видно навіть уночі

Для кращого функціонування системи контролю обмолоту було додано датчики тиску на верхньому решеті й камеру якості зерна на елеваторі чистого зерна. Камера працює у семи спектрах і визначає кількість смітної домішки й кількість дробленого зерна. 

Кабіна забезпечує максимальний рівень комфорту. Тут є клімат-контроль, холодильник, підніжки з обох боків рульової колонки. Оператор добре бачить не тільки процеси попереду — через велике заднє вікно він може контролювати якість зерна. А біля входу в кабіну є люк, через який можна відібрати зразок обмолоченої маси. Хороша шумоізоляція з мінімальною кількістю ременів і ланцюгів у приводах зменшує шумове навантаження на оператора. 

Машини 250-ї серії мають навігацію, підготовку під автопілот і систему телематики, завдяки яким можна віддалено контролювати параметри роботи. Навігація працює з новим Ag392-м ресивером, який точніше визначає положення у просторі. А за умови купівлі техніки з повним комплектом навігаційного обладнання можна безплатно користуватись мережею RTK від CASE IH. 

Керований хвостовик на вивантажувальному шнеку спрямовує зернову масу у потрібну точку кузова

Комбайни обох серій можуть бути оснащені привідною задньою віссю, а також замість коліс на передню вісь можна встановити гусеничні рушії завширшки 610 мм, 760 мм до 824 мм. З вузькими гусеницями транспортна ширина комбайна становить 3,49 м. Колеса зазвичай встановлюють за вширшки 900 мм, щоб нівелювати навантаження від бункера і створювати велику пляму контакту. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ