Техніка

Застосування високопродуктивних машин для заготівлі силосу гарантує кращу якість грубих кормів

Силосу потрібна потужність

Силосу потрібна потужність

Застосування високопродуктивних машин для заготівлі кукурудзяного силосу гарантує кращу якість грубих кормів 

Процес заготівлі силосу щороку вимагає максимальної концентрації зусиль людей і техніки, щоб зібрати рослинні корми з найкращими показниками. Для цього існує досить недовгий період (15– 20 днів), який завжди замалий. Заважає безліч чинників — організаційних, технічних, погодних… Практика показує, що не допомагає навіть підбирання гібридів за групами стиглості. У результаті невчасного збирання втрачається енергії кормів, а це прямі збитки. Отже, щоб запобігти втратам, треба підвищити продуктивність заготівлі силосу до такого рівня, щоб навіть за несприятливих умов можна було встигнути все зробити. Для цього насамперед потрібен високопродуктивний кормозбиральний комбайн. 

Для будь-яких культур 

Прикладом такої машини може стати KRONE BIG X. З потужністю від 490 до 1156 к. с. ці кормозбиральні комбайни здатні забезпечити потрібну продуктивність збирання для підприємства будь-якого масштабу. Виробник пропонує одразу три приставки, що здатні закрити всі варіанти підбирання зеленої маси. Наприклад, під трав’яний сінаж підійде приставка EasyFlow з шириною захвату 3,0 і 3,8 м. Вона відрізняється значно меншою кількістю рухомих деталей, надійністю і низьким спрацюванням, що загалом зменшує вартість технічного обслуговування. 

Кукурудзяна жатка EasyCollect iз шириною захвату вiд 4,5 до 10,5 м та XCollect вiд 6 до 9 м з рiзальними дисками для розпушування нижнiх стеблiв кукурудзи.. Її можна експлуатувати як по рядках, так і у довільному напрямку. Колектор подає стебла кукурудзи під прямим кутом до живильного апарата, що забезпечує подрібнення із заданими параметрами. Для збирання інших культур без попереднього косіння передбачено жатку прямого зрізування XDisc 620. Її оснащено відомим косильним брусом EasyCut, вона може скошувати й подрібнювати трави та зернофураж за один прохід. 

Оптимальне подрібнення 

Уважається, що найкраще подрібнення силосу відбувається за умови, коли максимальний розмір часток не перевищує 20 мм, а мінімальний — 7 мм. З тим часток із розмірами до 7 мм має бути не більше як 20%, а часток із розмірами понад 20 мм — не більше за 5%. Взагалі треба прагнути, щоб цих часток було мінімум — 1–2%. Такий корм корова не їсть, його доводиться викидати. 

Довжина різання кукурудзи залежить від ступеня стиглості. Наприклад, зеленішу масу можна менше подрібнювати, а підсушену коричневу, навпаки, шинкують на папір. Таким чином досягається висока якість трамбування і подальшого зберігання. Для автоматизації процесу подрібнення на кукурудзяній жатці встановлено датчик AutoScan, який визначає колір рослинної маси кукурудзи й подає відповідний сигнал на провідний комп’ютер. Той, відповідно, зменшує або збільшує довжину різання у межах установленого діапазону. 

Кормозбиральні комбайни BiG X оснащують живлючими вальцями та подрібнювальними барабанами з різною кількістю ножів і зміною швидкістю обертання. Це дозволяє оптимально налаштовувати довжину різання. Основою для високої пропускної здатності є пружне днище барабана і відстань задньої стінки викидувача, які забезпечують постійний потік маси. 

Великий вплив на якість подрібнення мають пiдпресовуючi вальцi — їх встановлено три пари, тоді як в машинах інших виробників працюють по дві пари. Унаслідок цього рослинна маса краще підпресовується, і процес подрібнення відбувається легше і точніше. Гідравлічний привод живильних органів дає змогу змінювати довжину подрібнення вручну або автоматично. Захист від потрапляння металевих предметів реалізовано за допомогою магнітних датчиків. 

Подрібнювальні барабани OptiMaize пропонуються у версіях на 20, 28, 36, 40 і 48 ножів — два останніх у своїй назві мають слово «Біогаз». Барабани розділено на дві окремих частини, ножі встановлено під кутом 11° до протирізальної пластини. 

Найбільша цінність — у зерні 

Для оптимального засвоєння поживних речовин кожне зерно піддається інтенсивній обробці навіть за великої довжини подрібнення. Цю вимогу ідеально виконує зерновий подрібнювач KRONE завдяки великому діаметру вальців і значній площі фрикційної поверхні. 

Вальці стандартного зернового подрібнювача мають 105, 123, 144 або 166 зубців. Також є варіант із хромованими вальцями. Вальці зернового подрібнювача, які мають високу довговічність, і зарекомендували себе з найкращого боку. Їх діаметр становить 250 мм, вони працюють зі 105, 123 чи 144 зубами. Відстань між вальцями можна змінювати у межах від 0,5 до 7 мм. За допомогою електроприводу це можна робити не виходячи кабіни. Механізатор будь-якої миті отримує інформацію на дисплеї про актуальний стан налаштувань. 

Окрім вальцевого є можливість замовити й дисковий подрібнювач зерна, що складається з дисків V-подібної форми. Ці диски забезпечують велику фрикційну поверхню, що разом із зерном ефективно розщеплює листкову і стеблову масу. 

Магія приводів 

Коли виникає потреба змінити швидкість обертів барабана з 1250 на 800 об./хв, оператору достатньо скористатись стандартним гайковим ключем, щоб змінити налаштування редуктора VariLOC у ремінному шківі подрібнювального барабана. Завдяки такій операції діапазон довжини подрібнення може збільшуватися до 53%. За допомогою цієї системи з’являється можливість за короткий час обирати коротке та довге подрібнення. 

Система VariQuick дозволяє дуже швидке переведення BiG X з режиму для кукурудзи на траву. За допомогою ланцюгової передачі з електричним приводом (пропонується як опція) можна легко висувати й засувати зерновий подрібнювач в потік рослинної маси. Під час тривалої експлуатації в траві зерновий подрібнювач можна опускати та витягати вбік. 

За допомогою підресорених днищ під подрібнювальним барабаном і за пришвидшувачем викиду система VariStream забезпечує безперебійну роботу без забивань навіть за нерівномірного подання рослинної маси. Таким чином, BiG X в граничному діапазоні завантажується краще і до того ж потрібно менше дизельного пального на годину. 

Дальність викидання може зручно регулюватися з кабіни за допомогою поворотної засувки в задній стінці пришвидшувача викиду, щоб її швидко адаптувати до транспортних засобів. Оскільки пришвидшувач викиду за невеликих навантажень вимагає менше потужності, заощаджена потужність двигуна — в розпорядженні подрібнювального апарата, чим можна додатково підвищити загальну продуктивність роботи. 

Поперечне розташування двигуна дає можливість прямого приводу подрібнювального барабана і пришвидшувача викидання за допомогою поліклінового паска. Помпи для живильника та жатки, а також ходова і робоча помпи приводяться в дію за допомогою редуктора відбору потужності від дизельного двигуна. Увімкнення всіх компонентів для переміщення потоку зеленої маси проводиться через фрикційну муфту редуктора відбору потужності двигуна. 

Електроніка допомагає 

KRONE пропонує різні системи для кормозбиральних комбайнів BiG X, які допомагають краще завантажувати машину та полегшують роботу оператора. Ці електронні помічники надають усі важливі дані про культуру і забезпечують вищу безпеку за екстремальних умов роботи. 

Окрім згаданої вище системи сканування рослинної маси AutoScan слід приділити увагу системі автоматичного завантаження двигуна ConstantPower. Після того як водій натисканням кнопки обирає бажане завантаження двигуна, система автоматично адаптує швидкість руху машини залежно від стану культури та її ступеня стиглості. В результаті цього знімається навантаження з водія та знижується витрата пального. 

Кабіна з варіантами 

Лише комфортабельне робоче місце здатне підтримувати концентрацію і працездатність оператора до кінця робочого дня. Це точно вміє робити кабіна Silent Space. Вона має простору конструкцію, тут достатньо місця для водія і помічника. Для тих, хто часто працює по високорослій кукурудзі, запропоновано опцію піднімної кабіни — за командою вона плавно підіймається на 70 см. Так механізатор може краще бачити кукурудзяне поле та спостерігати за завантаженням транспортних засобів. До того ж піднята кабіна віддаляється від джерел шуму, і всередині стає тихіше. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ