Техніка

На півночі Чернігівщини для обробітку ґрунту потрібні особливі знаряддя

«Спеціаліст» широкого профілю

«Спеціаліст» широкого профілю

На півночі Чернігівщини для обробітку ґрунту потрібні особливі знаряддя. Своє рішення знайшли у ФГ «Інтер-Агро-База»

Поєднання чорноземів і піщаних ґрунтів ставить аграріїв Півночі Чернігівської області перед вибором: купити кілька різних агрегатів або знайти універсальну машину, що могла б однаково якісно працювати з різними ґрунтами. Своє рішення знайшли у ФГ «Інтер-Агро-База», придбавши агрегат Heliodor 9 відомого німецького виробника LEMKEN.

На орендованих 3000 га підприємство вирощує три групи культур: кукурудзу, соняшник і колосові зернові. На кожну групу відведено близько третини площ. До 80% земель орють або обробляють глибокорозпушувачем. Без такого обробітку верхній шар ґрунту пересихатиме в посушливі роки або замокатиме через надмірну кількість опадів.

Для передпосівної підготовки полів у господарстві раніше застосовували стерньовий культиватор LEMKEN Smaragd 9 із лапами й трубчастопланчастими котками. Агрегат працював добре, але час від часу на піщаних ґрунтах забивалися котки. Коли зношення робочих органів досягло певної межі, проблема стала виникати частіше. Механізатори змушені були часто зупинятися, щоб очистити котки від ґрунту. Змінна продуктивність знизилася, що було досить критично за умов зростання земельного банку. Тому тут вирішили придбати ще один агрегат для передпосівного обробітку, і свій вибір керівники підприємства зупинили на короткій дисковій бороні Heliodor 9. Звісно, розглядали агрегати інших виробників, закордонних і вітчизняних. Однак позитивний досвід роботи зі знаряддям LEMKEN усе ж зробив свою справу, тому виробника вирішили не змінювати. Крім того, механізатори побачили, як Heliodor 9 працює в сусідньому підприємстві, і самі захотіли працювати з таким знаряддям.

Виконавчий директор ФГ «Інтер-Агро-База» Сергій Валерійович Макуха розповів, що напівнавісну дискову борону Heliodor 9/600 КА замовили ще в лютому з таким розрахунком, щоб її привезли на початку квітня. І, незважаючи на карантин, замовлення було виконано вчасно. На агрегат покладали великі сподівання, тому що він мав і закривати вологу, і виконувати передпосівну підготовку ґрунту.

Вирівнююча секція керується гідроциліндрами з кабіни трактора

«Цього року на початку весни почалася посуха  — земля бралася кіркою, і треба було терміново закривати вологу, — каже Сергій Валерійович. — Ми спробували запустити Heliodor: установили глибину 3–4  см й отримали чудовий результат. Щодо передпосівного обробітку, то механізатори були задоволені результатом роботи, а саме рівністю поля. На самохідному обприскувачі можна було їхати, як по асфальту, штангу не гойдало, обприскувач стабільно рухався, а не намагався „злетіти”. Сівалка також змогла працювати більш стабільно, і що найголовніше — вдалося виконати сівбу на швидкості 16–17 км/год. Диски повністю перекривають ширину захвату й створюють рівномірний посівний горизонт. Але ще більшого значення в агрегаті Heliodor 9 набуває гумовий коток. Він якісно виконує зворотне ущільнення ґрунту, остаточно руйнує дрібні грудки й вирівнює площу. Порівнюючи з котком попереднього агрегата, що важить приблизно 380 кг на три погонних метри, цей коток має 550 кг на ту саму ширину. Конструктивно це металева труба, на яку через 12,5 см змонтовано гумові кільця, між якими встановлено чистики, що допомагають на липких ґрунтах. Діаметр котка 59 см, завдяки чому він легко котиться. Його профіль утворює на поверхні гребні, завдяки яким накопичується волога, зменшується вітрова ерозія та краще прогрівається посівний горизонт. До цього нам не вдавалося так якісно готувати поле до сівби, а тепер і сівалка, і обприскувач можуть працювати значно швидше, до того ж і якість виконання технологічних операцій не погіршується».

Налаштування глибини здійснюється за допомогою двох «пальців»

Налаштування Heliodor 9 відбуваються за допомоги двох металевих «пальців»: агрегат опускається так, щоб зняти навантаження з гумового котка, після чого пальці можна витягти й переставити в потрібні отвори. Для полегшення налаштування безпосередньо на корпусі агрегату наклеєно наліпку з табличкою, де вказано відповідність комбінацій глибинам.

Підшипниковий вузол не потребує обслуговування

Попереду агрегата встановлено вирівнювальний брус, який використовується на передпосівному обробітку, коли поле зоране на зиму і є великі грудки ґрунту, які потрібно розбити. За потреби, коли, наприклад, диски застосовують для лущення стерні, брус можна підійняти за допомогою гідроциліндра.

Вирівнювальна секція допомагає за передпосівного обробітку

У полі Heliodor 9 працює на більшій швидкості, ніж Smaragd — до 14–16 км/год. Витрата пального за агрегатування з трактором Claas Axion 930 становить від 6 до 10 л/га — усе залежить від умов. За добу можна обробити близько 100–110 га. Агрегат є зручним не лише в полі, а й для переїздів. Ураховуючи, що землі господарства (близько 3000 га) розкидано на великій площі, це важливо для зручності й безпеки.

Важкий гумовий каток якнайкраще підходить для ґрунтів Чернігівщини

За весняний сезон Heliodor 9 обробив близько 2000 га: закрив вологу на 700 га (на глибину 4 см), а також на 1500 га виконав передпосівний обробіток на глибину 12 см — знищив бур’яни й підготував ґрунт до сівби. На цей час жодних нарікань до технічного стану агрегата немає. Як кажуть механізатори, на дисках тільки фарба стерлася. На самому початку експлуатації, коли агрегат тільки готували до початку роботи, виявили сторонній звук у підшипниковому вузлі одного з дисків. Компанія «Агротехсоюз» оперативно розв’язала проблему, і агрегат розпочав роботу без затримок. Перші години експлуатації показали, що по тракторному сліду обробіток дещо гірший, ніж на іншій площі. Тому вирішили опустити на 4–5 см диски, що рухаються по колії трактора, і таким чином позбулися проблеми.

Агрегат Heliodor 9 ідеально готує поле до посіву

У господарстві очікують, що агрегат буде активно працювати на лущенні стерні після збирання зернових і кукурудзи. Це дасть змогу краще перемішувати рослинні рештки з ґрунтом і провокувати проростання падалиці. Крім того, рештки ранніх зернових встигнуть розкластися й додадуть поживних речовин, що зменшить потрібну кількість добрив. Раніше в поле після збирання відразу заходив плуг, який часто забивався й надто глибоко загортав рештки. В результаті поле не оброблялось рівномірно, і ефективність розкладання решток була гіршою. До того ж стерньовий обробіток збільшить навантаження на дискову борону, що покращує економічність її використання.

Коментарі

Андрій Горбач, механізатор ФГ «Інтер-Агро-База»

— З дисковою бороною Heliodor 9 на передпосівній підготовці працювати зручніше, ніж зі Smaragd 9. Швидкість роботи вища, встигаємо більше зробити за зміну. Також Heliodor 9 завдяки важкому гумовому котку набагато краще ущільнює ґрунт, як порівняти з трубчасто-пластинчатим. Наприклад, коли сівалка працює після останнього, надто пухкий ґрунт і деякі нерівності посівного ложа викликають додаткові коливання, і рядки виходять дещо нерівними. На обприскувачі також не дуже комфортно працювати. А от після Heliodor 9 по полю можна їхати, як по дорозі. Налаштування виконуються без проблем, машина проста й надійна.

Сергій Макуха, виконавчий директор ФГ «Інтер-Агро-База»

— Агрегат працює на глибині від 4 до 12 см, але нам вдалося досягти фактичної глибини 15 см. Заглиблення робочих органів відбувається нормально — ґрунт після оранки це дозволяє. Як агрегат працюватиме по великій кількості рослинних решток — побачимо, але сподіваємося, що все буде добре. Тут нашим головним завданням є підготовка полів до оранки. Раніше плуги часто забивалися, нагортаючи купи решток, що сповільнювало роботу й погіршувало якість обробітку. Тепер ми очікуємо змін на краще. Загальний річний наробіток агрегата становитиме близько 6000 га. Сюди ввійдуть передпосівний обробіток, закриття вологи й лущення стерні. Тобто працюватиме практично по всіх полях, і тільки після соняшнику працюватиме комбінований дисколаповий агрегат іншого виробника, який одночасно подрібнить рештки й виконає глибоке розпушення.

Окрім своїх робочих якостей Heliodor 9 зручний тим, що його можна використовувати разом із сівалкою Solitair 9 або встановити бункер для підсівання сидератів. І для цього не потрібно щось майструвати самому — достатньо зателефонувати дилеру й оформити замовлення. LEMKEN для своїх знарядь пропонує велику кількість опцій, тому в будь-який момент агрегат можна частково або повністю трансформувати залежно від потреб.

Владислав Олійник

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ