Овочі-Ягоди-Сад

Сорти і підщепи персика

Сорти і підщепи персика

З українських сортів персика в умовах півдня можна побудувати плодовий конвеєр тривалістю три місяці. Ці сорти добре сумісні з наявним у нас арсеналом підщеп.

 
 

Однією із цінних господарських ознак персика як культури є те, що із його сортів можна створити плодовий конвеєр, який постачатиме продукцію протягом кількох місяців. Зокрема, із сортів селекції Інституту зрошуваного садівництва імені М. Ф. Сидоренка (нині Мелітопольська дослідна станція садівництва ІС) та сортів ННЦ Нікітський ботанічний сад (м. Ялта АР Крим), додавши до них класичний іноземний сорт Редхавен, можна створити конвеєр, із якого продукція надходитиме на ринок десертних плодів протягом трьох місяців, із 10 червня до 20 вересня. Для цього слід використати сорти: мелітопольські — Іюньський ранній, Чарівник, Іван Тупіцин, Дар степу, Віренея, Золотистий, Мрія; ялтинські — Іюньський ранній, Чарівник, Іван Тупіцин, Дар степу, Віренея, Золотистий, Мрія, Кримський фейерверк, Сказка, Золота Москва, Посол Миру. Наводимо короткі описи згаданих генотипів.

 

Надранні

 

Іюньський ранній — середньорослий сорт інтенсивного типу, у дерев обернено-пірамідальна компактна крона середньої густоти. Стійкий до посухи, перезимівлі й морозів, мало вразливий до грибних хвороб, самоплідний. У плодоношення вступає на 3-й рік. У зоні Мелітополя, на зрошенні й за схеми розташування дерев 5×4 м урожайність сягає 12−22 т/га (показники врожайності в описаних нижче сортів подано для садів аналогічного типу). Плоди масою 100−200 г, округлі, асиметричні, із виразним швом. Шкірочка зеленувато-біла, із синювато-чорним рум’янцем на більшій частині плоду, легко знімається. М’якуш білий, ніжний, соковитий, волокнистий, ароматний, приємного кислувато-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка 8,6 бала (за 9-бальною шкалою). Дозріває 10 червня — 1 липня, десертний, транспортабельність середня.

 

Кримський феєрверк — середньорослий сорт, у дерев розлога крона середньої густоти. Стійкий до посухи, перезимівлі, морозів і клястероспоріозу, у роки з підвищеною вологістю борошнистою росою уражається середньо, самоплідний. У плодоношення вступає на 3−4-й рік. Урожайність 15−23 т/га.

 

Плоди вагою 100−120 г, округлі. Шкірочка жовта, із насичено-червоним розмитим рум’янцем. М’якуш жовтий, ніжний, соковитий, волокнистий, кисло-солодкий, від кісточки майже не відокремлюється. Дегустаційна оцінка 7,9 бала. Дозріває 20 липня, десертний, має добру транспортабельність. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ