Агрономія

Нові гібриди соняшнику української селекції здатні формувати високий урожай за різних умов

Соняшник: вітчизняні гібриди підвищують прибуток

Соняшник: вітчизняні гібриди підвищують прибуток

Нові гібриди соняшнику української селекції на практиці довели свою здатність формувати високий урожай за різних умов

Поширення вовчку в посівах соняшнику нині можна назвати проблемою номер один у вирощуванні цієї культури. Нині соняшник упевнено просувається з південно-східних регіонів на Північ і Захід країни, а слідом за ним із не меншою наполегливістю рухається і вовчок. І які б засоби боротьби проти цього паразита не пропонували фахівці — способи обробітку ґрунту, культури-пастки, передпосівну обробку насіння тощо — але дієвішого методу для його стримування ніж, з одного боку, застосування гібридів, стійких до нових рас, а з іншого — гербіцидів, безжальних до вовчку соняшникового, наука поки що не придумала.

Сьогодні доведено, що найдієвіший результат дає застосування в посівах соняшнику гербіцидів групи імідазолінонів — імазапір, імазамокс тощо. Ці діючі речовини входять до складу гербіцидів Євро-Лайтнінг і Євро-Лайтнінг Плюс, які є основою виробничих систем Clearfield і Clearfield Plus. У тандемі з генетично стійким до вовчку та толерантним до гербіциду гібридом соняшнику вони дають чудовий результат. Додаткова перевага ІМІ-гербіциду — контроль однорічних дводольних й однорічних злакових бур’янів, а також найпроблемніших бур’янів (амброзії полинолистої, нетреби альбінської та звичайної тощо). Звісно, не варто відкидати й інші згадані методи, які в комплексі й даватимуть бажаний ефект — збережену врожайність завдяки максимальному контролю бур’янів і вовчку соняшникового.

Для кожної селекційної компанії, що спеціалізується на соняшнику, створення стійких до нових рас вовчку гібридів — пріоритетне завдання. Спеціалісти Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС) успішно працюють над цим завданням. Нині в портфоліо компанії переважна більшість гібридів соняшнику має стійкість до вовчку рас E, F та G. Новий ІМІ-гібрид Євро, який внесено до Державного реєстру сортів рослин у 2018 році, поєднує в собі стійкість до семи рас вовчку та рекомендований для виробничої системи по соняшнику Clearfield. Трохи раніше в компанії були створені дуже вдалі гібриди Карлос 115 та Карлос 105, які теж стійкі до ІМІ-гербіцидів.

— Ці три гібриди можна вирощувати в усіх ґрунтово-кліматичних зонах, — розповідає провідний агроном, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Скорик. — Але завдяки своїй високій посухостійкості та стійкості до вовчку вони добре зарекомендували себе в південних регіонах — 2018 року там господарства отримали до 3,6 т/га (Одеська обл.) та більше 2,7 т/га 2019 року в товарних посівах у Херсонській області за екстремально посушливих умов. На Півдні України у 2019 році максимальна врожайність була 3,8 т/га на поливі в Херсонські області. Але з огляду на те, як нині потерпає від посухи та високих температур навіть Чернігівська область, їх можна сіяти і там — вони встигають дозріти.

Додаткова перевага цих гібридів для чистих від вовчку соняшникових полів — можливість контролювати проблемні бур’яни ІМІ-гербіцидами за потреби. Плануючи вирощувати ці гібриди в певній зоні, варто правильно обрати норми висіву, які залежать від наявності вологи в ґрунті. Так, на Півдні густота соняшнику має бути близько 40–45 тис. шт./га на період збирання, в Центральній Україні — 55–68 тис. шт./га до збирання, а в північних може бути і до 70 тис. шт./га. Окрім того, до переваг нових гібридів належать висока стійкість до хвороб, зокрема, до несправжньої борошнистої роси, фомозу, фомопсису, гнилей, до полягання та осипання тощо.

Безперечно, нині кожен аграрій зважає на економічну складову в рослинництві. Затрати на гектар для вирощування соняшнику можна коригувати, обравши технологію вирощування Clearfield чи класичну. Якщо у вас на полі вовчок, без Євро-Лайтнінгу не обійтися, хоч він і дорожчий, але збережена врожайність компенсує ці затрати. А якщо цю врожайність гарантує якісний вітчизняний гібрид, то навіщо переплачувати за дороге імпортне насіння?

Дмитро Слободяник, головний агроном «Агрокалина» (Вінницька обл.)

— Торік ми на площі 30 га заклали демонстраційне випробувальне поле, де висіяли нові гібриди соняшнику різних компаній, різної селекції, зокрема й гібриди ВНІС — Євро, Карлос 105 і Карлос 115. Як кажуть, найкраще про гібрид може сказати його врожайність. Так от, гібрид Карлос 115 показав на демонстраційному полі найвищу врожайність — 4,4 т/га за вологості 5,7%. Тож цього року ми його будемо висівати в товарних посівах. Не гіршими були Євро — 4,2 т/га і Карлос 105 — 3,9 т/га. І вихід олії всі гібриди мали високий на рівні 50–52%, такі гібриди завжди популярніші в переробників. І таких показників ми досягли за не надто сприятливих умов вирощування — на піщаних ґрунтах і за дефіциту вологи. Наше господарство хоч і працює в зоні достатнього зволоження, але брак опадів ми також відчуваємо все сильніше, тому для нас дуже важливою є посухостійкість гібридів. От і торік дощі пройшли до травня, а потім була посуха. І в таких умовах Євро й обидва Карлоси показали себе набагато краще, ніж інші гібриди в товарних посівах, зокрема, й дуже розрекламовані гібриди іноземної селекції.

Окрім того, мене приємно здивувала не лише посухостійкість гібридів ВНІС, а й стійкість до вилягання. Торік у нас були сильні вітри, і чимало соняшнику в товарних посівах іноземної селекції полягло й почали осипатись, а ці вистояли. Я думаю, завдяки своєму міцному стеблу та середньорослості. Хоч селекціонери, мабуть, можуть більш аргументовано пояснити таку високу витривалість.

Багато фермерів уважають, що іноземні гібриди завжди кращі. Але порівняння показали, що це не так. Наприклад, усі 12 гібридів ВНІС були виповнені, натомість у товарних посівах у нас один іноземний гібрид взагалі не мав зернівки. І за стійкістю до хвороб наші гібриди були нічим не гірші за іноземні.

Сергій Станіславович фермер, ФГ «Шанс», (Кагарлицький р-н, Київська обл.)

У 2019 році обрав гібрид соняшнику Карлос 115 селекції ВНІС і досить вдало. Чому вибрав саме його? Тут спрацювала, по-перше, фінансова складова, адже він наполовину дешевший від гібридів іноземних компаній, по-друге, підходить під систему обробітку Clearfield, по-третє, він мене задовольняє за продуктивністю: врожайність — 4 т/га, а цей результат на рівні світових. Окрім того, дозріває в ті строки, з тими показниками вологості, які задекларували автори. Невибагливий до догляду. По одному разу обробили гербіцидом і підживили. В новому сезоні також будемо працювати з цим гібридом. Я знаю, що дуже багато моїх колег також обирають гібриди й сорти цієї селекційної компанії. І не дивно, на сьогодні ринок дуже не стабільний. Якщо у сезоні 2018-го я продавав пшеницю по 6 тис. грн/т, то у 2019-му — по 4200 грн/т, тобто нас «нагріли» буквально на рівному місці, хоча добрива не подешевшали, ЗЗР і пальне також, у в магазинах хліб подорожчав. Тому я обираю високоякісне і недороге вітчизняне насіння й додатково отримую більше прибутку з кожного гектара.

Детальніше дізнавайтесь про гібриди соняшнику селекції ВНІС за телефоном 0 800 302 032 та на сайті vnis.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ