Агрономія

Однією з найшкідливіших хвороб є склеротініоз або біла гниль, яка уражує понад 500 видів рослин

Склероцид: біофунгіцид проти білої гнилі

Склероцид: біофунгіцид проти білої гнилі

Однією з найшкідливіших хвороб сільськогосподарських культур є склеротініоз, або біла гниль, яка уражує понад 500 видів культурних і диких видів рослин.

Назву «біла гниль» хвороба отримала за те, що уражені частини рослини вкриваються повстяним нальотом білого кольору. Збудником хвороби є гриб поліфаг Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary. У циклі розвитку цей гриб утворює склероції — темні тверді утворення різної форми й розміру, які формуються всередині стебла та на поверхні уражених органів рослин.

Кілька років тому фахівці БТУ-ЦЕНТР взялися за боротьбу з білою гниллю, від якої потерпають тисячі гектарів полів по всій Україні. Результатом цієї співпраці науковців й агрономів став надпотужний біологічний фунгіцид Склероцид.

У чому переваги біофунгіцидів?

Ефективність застосування біологічного фунгіциду залежить від правильної ідентифікації хвороби та правильного підбору препарату, який буде ефективним проти цього збудника, а також вчасного внесення.

За профілактичного внесення біологічні фунгіциди ефективніші. Коли вони потрапляють на листя, на противагу хімічним, не руйнують мікрофлору рослини, яка крім шкідливих видів містить і корисні, що здатні захистити рослини від збудників хвороб. Біологічні фунгіциди зменшують кількість фітопатогенів, підвищуючи кількість корисних мікроорганізмів, а також стимулюють ріст і розвиток рослин.

За розвитку плямистостей на листі рослин до 30% біологічні препарати ефективно зупиняють поширення та розвиток хвороб. Також вносити біологічні засоби захисту рослин ефективно проти патогенів, що є в ґрунті.

Як працює Склероцид?

До складу біофунгіциду входить мікроскопічний гриб Coniothyrium minitans, хижий до Sclerotinia sclerotiorum. Цей гриб має ферменти хітиназа і глюканаза, що гідролізують полісахарид склероціїв — склеротан. Coniothyrium minitans викликає деградацію стінок склероцій і міцелію, використовуючи органічного господаря як джерело поживних речовин для свого розвитку й інгібує розвиток патогена. Цей гриб блокує проростання склероції та призводить до її руйнування. Coniothyrium minitans діє суто на збудник склеротинії і не є шкідливим для інших мікро- та макроорганізмів. Він інфікує патогена на всіх стадіях міцеліального росту й склероцій.

Гриб Coniothyrium minitans має унікальну селективність до склероцій грибів роду Sclerotinia, що робить неможливим розвиток склероціальної гнилі за його наявності в ґрунті.

Гриб Coniothyrium minitans проявляє тривалий ефект, усуваючи склероції і міцелій із ґрунту й зібраного врожаю під час зберігання. Внесений у ґрунт, він забезпечує значне зниження інфекційного потенціалу Sclerotinia в період вегетації рослин, а також зменшує ризик зараження наступних культур у сівозміні.

Високоефективний захист проти збудника білої гнилі забезпечують також інші біологічні агенти препарату Склероцид, а саме гриб-гіперпаразит Trichoderma harzianum, бактерії Bacillus licheniformis та Bacillus subtilis. Вони здатні синтезувати природні антибіотики, які пригнічують розвиток білої гнилі та знищують збудників інших грибних хвороб: альтернаріозу, септоріозу, сірої гнилі, фомопсису та фузаріозу.

Окрім того, препарат Склероцид підвищує родючість ґрунту та сприяє його оздоровленню.

Як застосовувати Склероцид?

Препарат Склероцид можна застосовувати кількома способами:

  • Під час основного обробітку ґрунту;
  • Для передпосівної обробки насіння сої, соняшнику, ріпаку, кукурудзи;
  • Внесення в рядок під час сівби;
  • Під час позакореневого підживлення в період вегетації (обприскування);
  • Стрічкове внесення в період вегетації (фертигація);
  • Під час обробки пожнивних решток.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ