Агрономія

Інноваційність та співпраця з надійними партнерами – частина успіху ПП «НВАП «Ель Гаучо»

Складові високої врожайності

Складові високої врожайності
Віктор Низовець, директор з виробництва агропідприємства «Ель Гаучо»

Інноваційність та співпраця з надійними партнерами – частина успіху ПП «НВАП «Ель Гаучо»

 Cтворюючи у 2009 році Науково-виробниче агропромислове підприємство «Ель Гаучо», що в Тернопільській області, його засновники мали на меті не лише досягнення високих урожаїв високорентабельних культур, а й випробовування нових сортів і гібридів, способів обробітку ґрунту, систем захисту рослин тощо. За цей час господарство наростило свої потужності, дістало статус насіннєвого, розширило види діяльності та здобуло чималий виробничий досвід, що базується на інноваціях та партнерстві з провідними гравцями аграрного ринку. 

В «Ель Гаучо» працюють за інтенсивними технологіями. Утім, високі врожаї — це не тільки симбіоз якісного насіння, добрив і ЗЗР та сприятливих погодних умов. За словами директора з виробництва Віктора Низовця, величезну роль відіграє злагоджена робота агрономічної та інженерної служб підприємства. «Ми докладаємо максимум зусиль, щоб отримати запланований результат, всі роботи проводимо вчасно, в оптимальні строки, — маємо для цього все необхідне технічне оснащення», — зауважив він. 

Основна заслуга агрономічної служби, на думку фахівця, — впровадження точного землеробства. Адже тут хочуть не лише отримувати високі врожаї, а й мати максимальний прибуток з гектара. Тому внесення якісних добрив та ЗЗР у господарстві розцінюють як інвестиції в майбутнє. 

ТОЧНІСТЬ У РОЗРАХУНКАХ 

На щастя, часи, коли добрива під культури вносили «на око», орієнтуючись здебільшого на їхню вартість, минають. У «Ель Гаучо» відразу віддали перевагу добривам, що містять усі необхідні для рослини мікро- і макроелементи в правильному співвідношенні та доступній для рослин формі. А щоб визначити потребу в таких елементах, у господарстві щороку відбирають проби ґрунту, надсилають їх в агрохімічну лабораторію в Англію для аналізу і вже на підставі наданих рекомендацій планують систему живлення усіх культур та підбирають добрива. 

Віктор Низовець

Наш рецепт — постійний моніторинг посівів, якість препаратів, дотримання технології внесення

Допомагають рослині засвоїти необхідну кількість добрив і агротехнічними заходами, наприклад, закладаючи різну густоту посіву. «На ділянках кукурудзи, які дещо бідніші за хімічним складом ґрунту, ми зріджуємо посів, щоб збільшити площу живлення кожної рослини і внаслідок цього отримати вищий урожай, — розповів Віктор Низовець. — Це легко робити нашими сівалками, обладнаними системою відключення секції висіву насіння та добрив. Тобто сівбу ми проводимо диференційовано. Крім того, оновили парк техніки, купили розкидач, який розділено вноситиме добрива». 

ЗА ВИЗНАЧЕНИМИ КРИТЕРІЯМИ 

«Відомо, що врожайність культур прямо залежить від системи захисту. У наших умовах, сприятливих для розвитку шкодочинних організмів (підвищена вологість, високі температури, м’які зими), через недосконалу систему захисту можна втратити 20–50% урожайності. Тому, якщо хочемо досягти високого результату, захист також повинен бути на найвищому рівні. Наш рецепт — постійний моніторинг посівів, якість препаратів, дотримання технології внесення», — зазначив Віктор Низовець. 

Захист посівів починається із захисту насіння. В «Ель Гаучо» насіння пшениці та сої протруюють фунгіцидом та інсектицидом, а також додають комплекс мікроелементів, що дає можливість отримати дружні сходи та швидкий старт. Решту культур закуповують максимально протруєними оригінальними препаратами. Протруєне насіння дає змогу на перших фазах розвитку захистити рослину від шкодочинних організмів. Після цього в господарстві діють з огляду на фітосанітарну ситуацію в полі. Наприклад, минулого року прохолодна суха весна позбавила необхідності вносити на частині посівів пшениці фунгіцид у фазу Т1. Таким чином, кількість обробок пшениці у господарстві скоротили до двох. 

Утім, на ярих культурах — сої, соняшнику — після червневого потепління почали розвиватися хвороби. «Септоріоз, борошниста роса на сої, склеротиніоз, фомоз, фомопсис, альтернаріоз на соняшнику — чого тільки ми не спостерігали. Головним завданням було не допустити їхнього розвитку. Тож одразу на всій площі провели обприскування фунгіцидом Аканто Плюс® компанії Corteva Agriscience. Сою обробили один раз у фазу бутонізації, соняшник — двічі: у фазу 6–8 листків та на початку бутонізації. Чому цей препарат? Він поєднує два класи хімічних речовин — стробілурини та триазоли, має лікувальну і викорінювальну дію, чудово знищує збудників усіх хвороб», — розповів Віктор Низовець. 

Якість обприскування пестицидами не менш важлива, ніж якість самого препарату

Загалом препарати компанії Corteva Agriscience у господарстві використовують на кожній культурі. Наприклад, гербіцид Квелекс™ на зернових — це широке вікно застосування, аж до прапорцевого листка. «Цей гербіцид дуже м’яко діє на культурну рослину і водночас знищує широкий спектр бур’янів, у тому числі падалицю соняшнику. Адже в нас соняшник є попередником під пшеницю. Та не вся падалиця сходить одночасно. Минулий рік видався посушливим, тому падалиця зійшла набагато пізніше, і ми мусили шукати ефективне рішення, щоб її проконтролювати. Допоміг нам у цьому саме гербіцид Квелекс™. Окрім того, є бур’яни, які, навпаки, з’являються до фази кущення пшениці, в такому разі посіви треба обробляти раніше. Але саме завдяки гербіциду КвелексТМ ми можемо один раз обробити посіви, але пізніше — ось у чому перевага цього препарату», — наголосив директор з виробництва. 

Загалом агрономічна служба господарства, обираючи гербіцид, зважає на його ефективність, ціну та відсутність післядії на культуру. Для кукурудзи це страховий гербіцид Тітус® Екстра, який контролює проблемні бур’яни , які є на наших площах. Для соняшнику — новий гербіцид Геліантекс™. «Минулий рік був доволі складний, сухий, ґрунтові гербіциди спрацювали незадовільно — в такій ситуації Геліантекс™ усім став у нагоді. І нам також. До минулого року ми не використовували на соняшнику страхові гербіциди, але всі наші очікування від Геліантекс™ виправдалися. Він чудово контролює лободу білу, амброзію полинолисту та інші види проблемних бур’янів. І пригнічення соняшнику не спостерігалося. Тобто він відповідає всім нашим критеріям підбору гербіцидів», — зауважив пан Віктор. 

Минулої осені у посівах ріпаку озимого дебютував новий гербіцид від Corteva Agriscience — Белкар®. Зазвичай господарства, зокрема і «Ель Гаучо», при вирощуванні ріпаку працюють за ґрунтовою схемою, вносячи відразу після сівби ґрунтовий гербіцид, який створює захисний екран від однорічних, злакових і двосім’ядольних бур’янів. Проблема полягає в тому, що нині навіть на заході України важко отримати сходи ріпаку. У такому випадку внесення ґрунтового гербіциду — марно витрачені гроші. «Нам Белкар® дав можливість дочекатися сходів і працювати по них. Він має також виражену ґрунтову дію, що є лише додатковим бонусом у контро лі бур’янів. Ми цілком задоволені дією цього препарату. Потім пішли дощі, тож ріпак увійшов у зиму у відмінному стані, мав 7–10 листків. Нині ми покладаємо на нього великі надії», — наголосив директор з виробництва. 

ДІСТАТИСЯ ДО КОЖНОГО ЛИСТОЧКА 

Кожен агроном погодиться, що якість обприскування пестицидами не менш важлива, ніж якість самого препарату. Пропустиш шкідника чи хворобу — і нова хвиля ураження гарантована! Утім, в «Ель Гаучо» не тільки дбають про якість обробки посівів, але й думають, як зробити цей технологічний захід більш економним. Із цією метою минулого року випробували на невеликій площі дрон-обприскувач. Результат — відмінна якість обприскування, адже від лопаті робочий розчин потрапляє навіть на нижній листок рослини, значно економляться вода та паливно-мастильні матеріали, рослини не зазнають механічних ушкоджень. «Якщо надалі виникатимуть проблеми з водою, обприскування дроном буде дуже затребуваним, — вважає Віктор Низовець. — Наприклад, у ЄС сільгоспвиробників обмежують у використанні води, із часом і до нас це дійде. Тому ми готуємося до цього. Тож після підготовки персоналу плануємо придбати дрон. Думаю, за малооб’ємним та ультра-малооб’ємним обприскуванням — майбутнє».  

ДОВІДКА 

• ПП «Науково-виробниче агропромислове підприємство «Ель Гаучо» працює на ринку України 11 років. 

• Розташоване в Чортківському районі Тернопільської області, смт Товсте. 

• Загальна площа обробітку становить 5000 га ріллі. 

• Професійно спеціалізується на рослинництві та тваринництві (розведенні овець породи мериноландшаф). 

• У господарстві вирощують пшеницю озиму (25% у структурі посівних площ, середня урожайність — 7 т/га), ріпак озимий (15%, 3,8 т/га), кукурудзу (15%, 10 т/га), соняшник (15%, 3,5–4,0 т/га), буряк цукровий (3%, 75–85 т/га), сою (10%, 3,2–3,5 т/га), а також багаторічні трави. 

• Господарство має статус насіннєвого, тут налагоджено виробництво насіння пшениці озимої та сої з доробкою на власному насіннєвому заводі, а також ділянки гібридизації кукурудзи на зрошувальних системах.  

Людмила Морозова

Більше на www.corteva.com.ua

™ ® Торгові марки Corteva Agriscience та її афілійованих структур. ©2021 Corteva

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ