Техніка

Завдяки сканеру біомаси можна на 5–6% зменшувати витрати на добрива під час підживлення

Скануємо біомасу

Скануємо біомасу

Завдяки сканеру біомаси можна на 5–6% зменшувати витрати на добрива під час підживлення та ефективніше розподіляти поживні речовини в межах поля 

ЗМІННІ НОРМИ НЕСУТЬ КОРИСТЬ

Елементи точного землеробства з кожним роком усе більше застосовують серед великих і малих агровиробників. Практика доводить, що індивідуальний підхід до живлення ділянок із різним потенціалом може зекономити добрива і покращити врожайність. Простий і легкий спосіб упровадження такої технології розробила компанія Augmenta. Вона пропонує польовий сканер, який за допомогою мультиспектральної камери в режимі реального часу визначає потребу в підживленні різних ділянок поля і може працювати з розкидачами добрив, причіпними та самохідними обприскувачами, а також із різними аплікаторами.

Для аграрія це дає можливість раціональніше застосовувати добрива. Наприклад, на ділянках із низьким потенціалом (ті самі вимочки або пагорби) навряд можна отримати хороший урожай, навіть якщо дати велику кількість добрив. Тому краще ці ділянки підживлювати мінімально або взагалі не підживлювати, а більшу норму внести на ділянки з нормальним потенціалом. Також не варто витрачати додаткові добрива на ділянках, де спостерігається велика кількість вегетативної маси: там рослинам точно вистачає поживних речовин і вологи.

Сканер ідеально підходить для застосування під час підживлення озимої пшениці та ріпаку. Ті аграрії, що мають поля з великою кількістю неоднорідних зон, зможуть суттєво економити на добривах і збільшувати врожайність унаслідок раціональнішого розподілення поживних речовин. Практика показала, що середній показник економії на строкатих полях становить 6%.

ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ

Прилад можна встановлювати на будь-які машини із сучасними керувальними комп’ютерами. На жаль, старі примітивні комп’ютери не підтримують функцій змінних норм, тож із ними сканер від компанії Augmenta не працюватиме.

Взагалі прилад можна приєднувати до моніторів усіх відомих виробників: Raven, Trimble, John Deere, AgLeader й інших, або через з’єднання ISOBUS до тракторів і самохідних обприскувачів. Корпорація CNH зробила великі інвестиції у цей проєкт. Цілком імовірно, що найближчим часом компанія CASE IH пропонуватиме прилад як опцію до своїх самохідних обприскувачів.

Сканер з мультиспектральною камерою

До основних переваг насамперед слід залічити простоту роботи. Без такого приладу треба робити аналіз ґрунту (тільки восени після збирання врожаю). Потім доведеться зробити карту внесення, яку потрібно завантажити до керувального комп’ютера, і тільки тоді можна буде працювати зі змінними нормами. Завдяки приладу можна обійтись без тривалих і дорогих аналізів. Після встановлення користувач може починати працювати за змінними нормами. Сканер оцінює реальну потребу в живленні, яка склалась на цей момент. Тут вже враховано всі чинники впливу, і аграрію не потрібно вигадувати складних алгоритмів для визначення ділянок із різною продуктивністю. Тобто це одна з найточніших оцінок, на які варто орієнтуватись під час підживлення зі змінними нормами.

Сканер підключається до мережі інтернет за допомогою GSM-модему, Wi-Fi або кабельного з’єднання

Система націлена на те, щоб більше підживлювати слабкі ділянки (за винятком стабільно малопродуктивних зон) і менше давати добрив і без того сильним ділянкам, таким чином вирівнювати продуктивність поля. До того ж витрата добрив зменшується, чим досягається позитивний економічний ефект. Додатковий прибуток можна отримати, збільшивши загальну продуктивність поля.

Систему оснащено модемом, через який усі дані передаються на сервер виробника. Аграрій уводить логін і пароль і може зайти та подивитись усю інформацію: треки, індекси вегетації, швидкість руху, норми внесення тощо.

Сканер підключається до моніторів різ них виробників за допомогою відповідних кабелів або через ISOBUS

Камера робить зйомку аналогічно до NDVI. Тут також використовується інтенсивність відбивання сонячного світла масивом рослин залежно від їх вегетативної маси. На жаль, поки що робота вночі є неможливою, але розробники працюють у цьому напрямі, і через деякий час опція нічної роботи стане доступною. Це суттєво збільшить продуктивність підживлення й дозволить працювати у сприятливіший період, коли випаровування рідких добрив буде мінімальним. Камера одного приладу знімає смугу завширшки 40 м. Переважна більшість штанг обприскувачів мають меншу ширину захвату. Розкидачі добрив також ефективно працюють у межах цієї ширини захвату, тож прилад повністю закриває потреби в скануванні поля. Для системи неважливо, з якими добривами і якими машинами працювати. Головне, щоб їх комп’ютер сприймав інформацію щодо стану посівів і правильно змінював норму внесення на відповідних ділянках.

ЗАМІСТЬ ДРОНІВ

Окрім того, що прилад сканує поле і фактично створює карту внесення, він ще робить фотографії спірних ділянок. Наприклад, якщо десь пробігає тварина або в поле зору камери потрапляє скошена чи витоптана ділянка, пристрій автоматично робить кадр у звичайному спектрі, щоб потім можна було проаналізувати ситуацію.

Сьогодні широко застосовують дрони для обльотів полів. Зі сканером від Augmenta цього можна не робити: під час підживлення сканер здатен відзняти фактичний стан полів. Взагалі приладом можна користуватися в режимі сканування, не прив’язуючись до підживлень, наприклад, під час міжрядної культивації.

Вбудований модем потребує встановлення SIM-карти будь-якого оператора. Краще того, чиє покриття найкраще в межах полів. У разі втрати інтернет-зв’язку пристрій накопичує інформацію, і коли зв’язок відновлюється, передає її на сервер. Якщо ж доводиться працювати на територіях без мобільного зв’язку, дані можна знімати через дротове приєднання до інтернету. Сканер має близько 500 гігабайтів пам’яті, тож йому вистачає місця для зберігання інформації за день роботи. Оновлення програмного забезпечення відбувається автоматично, через інтернет. Користувач у цьому процесі не бере участі. Щодо перешкод для супутників, такого ще в практиці не було. Кількість супутників, що має одночасний зв’язок із приладом, може змінюватись, і від цього залежить точність позиціонування, але на якість роботи це не впливає.

НА ЧОМУ ЗАРОБЛЯЄМО

Випробування сканера в реаліях українських господарств показали можливість економити 5–6% КАСу. Це дуже актуально на обприскувачах, які можуть працювати зі змінними нормами для кожної секції або кожної форсунки. Так можна досягти максимальної точності роботи й максимального економічного ефекту. Поки що аграрії з обережністю ставляться до такої технології, тож компанія SprayForce, яка є офіційним дилером Augmenta в Україні, пропонує спробувати систему безплатно і переконатись у її ефективності.

На сьогодні багато таких сканерів працює у США, Туреччині й інших країнах. Тамтешній досвід роботи показує економію добрив у 14 і навіть 16%. Усе залежить від особливостей поля. В Україні ця система пройшла тестування і також показала хороші результати. Вона може зацікавити тих аграріїв, що працюють на полях із великою кількістю неоднорідностей. Таких багато зустрічається у Житомирські області й інших регіонах поруч із лісовими масивами, на територіях із горбистим рельєфом тощо. 

ДОВІДКА

Стартова ціна системи становить 13 тис. доларів. До цієї суми входить сканер кріплення і комплект кабелів для під’єднання. Монтаж системи продавець виконує безплатно. Окрім того, користувач щороку сплачує так звану підписку, яка залежить від кількості гектарів. Прилад має власну навігаційну систему, що враховує ширину захвату обприскувача або розкидача добрив, і, відповідно, ведеться підрахунок гектарів. Інформація передається на сервер виробника, і той завжди знає, скільки гектарів обробляє користувач. Використання системи передбачає платну підписку, яка залежить від площі полів, на яких працює прилад, і сплачується раз на рік й не залежить від кількості підживлень. Чим більша площа полів, тим менша вартість гектара. Було підраховано, що на площі 400 га і більше система може окупитись за один сезон, якщо за цей період буде виконано 3–4 підживлення. Тобто якщо в господарстві є 400 га озимої пшениці, прилад може окупитись за сезон.

Скористайтеся перевагами ефективного внесення добрив у сезон:

• Пшениця
• Тверда пшениця
• Кукурудза
• Соєві боби Цукровий очерет
• Жита
• Овес
• Ячмінь
• Ріпак

Те саме обладнання, додаткові функції. Нові підтримувані культури, функції та операції будуть доступні за допомогою бездротових оновлень програмного забезпечення.

100% автономність. Змінна норма азоту в режимі реального часу.

www.harvex.com.ua

Павло Довгаль

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ