Агромаркет

Сила, краса і грація «Магната»

Сила, краса і грація «Магната»

Про аграрний бізнес і втілення дитячих мрій розповідає генеральний директор аграрно-промислової компанії «Магнат» Микола Полуда.

  

Коли 10 років тому Микола Полуда розпочинав свій бізнес у Ніжинському районі Чернігівщини, у рідному селі Велика Дорога, багато хто сумнівався в успішності цієї справи загалом та в деяких новаціях підприємця зокрема. Адже до 2002 року майже 90% колективних господарств у районі розвалилися, орні землі заростали не тільки бур’янами, а вже й деревами. Однак десятиліття наполегливої праці з ранку й до ночі без відпусток і вихідних довело: якщо хазяйнувати на цій землі дбайливо і розумно, взявши на озброєння сучасні технології, буде і толк, і прибуток, а ще — можливість втілювати в життя давню, майже дитячу мрію.

 

— Свою трудову діяльність я розпочав ще в дитинстві, працюючи в колгоспі ім. Щорса у селі Велика Дорога. Тут народився, тут живуть мої батьки — прості робітники. Родина в нас багатодітна, є ще брат і три сестри, а я — старший син, тож здобувати освіту мені було ніколи. У бізнес прийшов після розвалу Радянського Союзу. Ми вирощували картоплю, возили її на продаж до Москви, Ленінграда — і не тільки картоплю. На початку 2000-х у мене було вже кілька тракторів, які надавали послуги місцевим колгоспам. Однак ці господарства мали величезні борги, тож я вирішив хазяйнувати сам і 2002 року заснував власне підприємство. Розмірковував так: продукти харчування — це те, що матиме попит завжди, адже людина без їжі не виживе. Починав роботу без фахівців, вникав у все сам, був і за агронома, і за інженера. Вирішив взяти на озброєння сучасні технології. Тепер маю приблизно 10 тис. га орної землі і пишаюся ось чим: коли тільки-но почав працювати, то ті господарства, що ще доживали, мали врожайність пшениці десь 8 ц/га, а ми першого ж року зібрали понад 50, і до сьогодні ці показники не зменшуються.

 

— Отже, ваш пріоритетний напрямок — рослинництво?

— Наше підприємство займається тільки рослинництвом — сіємо зернові культури, ріпак, багато землі тримаємо під паром. Хоча для власних потреб маємо й тварин — ВРХ та овець. Тваринництвом займатися важко: прибутку воно не дає, бо в нашу країну завозиться закордонне м’ясо, вирощене на хімії, за допомогою дотацій від держави, тож конкурувати ми не можемо. Колгосп у Великій Дорозі збанкрутів років шість тому, тоді там було 100 корів і 100 телят-бичків: цю кількість ми й залишили. На потреби власної їдальні, а також під час весіль, хрестин, похоронів ми за рік цих 100 бичків і з’їдаємо.

Крім того, займаємося вівчарством, причому починали з чистого листка. Тепер маємо в господарстві до півтисячі вівцематок і хочемо розширювати цей напрям. Адже баранина — надзвичайно смачне й поживне дієтичне м’ясо.

Тримаємо досить велику пасіку — 130 бджолосімей, причому вулики всі нові. Мед ми також використовуємо для власних потреб, наділяємо наших працівників до свят, жодного кілограму ще не продали. Взагалі, забезпечуємо себе майже всім: городиною, грибами, ягодами, рибою; маринуємо, квасимо, солимо, консервуємо, морозимо. Маємо морозильні камери та підвали, де все це зберігається до нового врожаю.

 

— Миколо Миколайовичу, що допомагає вам ефективно господарювати в рослинництві?

— Напевно, найголовніше те, що ми відмовилися від традиційної оранки, замість неї застосовуємо дискування. Звісно, зайвих коштів у господарстві ніколи не було, тому й почали використовувати енерго- й вологоощадні технології. Приміром, один трактор ХТЗ за добу може виорати 20 га, а задискувати — навіть 100 га, тож замість 20—30 тракторів можна тримати 10, і буде той самий результат.

Однак сьогодні в мене вже є три американські трактори на гумовій гусениці і з навігаторами. За один прохід ця техніка може виконати понад сім операцій, так і дизельне пальне заощаджується, і волога зберігається. За радянських часів для цих операцій витрачалося до 100 літрів дизельного пального на гектарі, та ще й крали частину, а в мене — до 5 літрів.

 

— Якщо у вас така потужна техніка, чому ж більше землі не берете?

— Мій сусід-підприємець у 2003-му набрав майже 100 тис. га. Проте я й досі працюю — а де він зараз? Не чути. Адже спробуйте дати всьому цьому раду. Нереально! Для чого набирається така кількість землі? Щоб, так би мовити, застовпити ділянку, а не для того, щоб обробляти. Я добре розумів, чим буду займатися, це моє з діда-прадіда.

 

— Розкажіть про своє конярство. Адже «Магнат» славиться своїми рисаками.

— Коні — це окрема історія. Колись у Великій Дорозі було чимало коней, їх використовували на різноманітних роботах, а я за ними спостерігав, милувався. З 1988 року в мене вже була власна кобила — «орловка» Найда, яку я купив у колгоспі. А потім почав займатися кіньми на професійному рівні. У селі Талалаївка, де знаходилася контора колишнього колгоспу, було коней голів 30. У скрутні часи їх вже збиралися здавати на м’ясо, але я перекупив. До речі, коні були непогані, я їх потроху розпродавав і натомість купував породистих — орловських рисаків. І згодом відкрив єдиний у Чернігівській області племрепродуктор орловського рисака. Ми маємо всі відповідні дозволи, ліцензії, у нас працюють гарні фахівці. У нашому господарстві — найкрасивіші і найпрудкіші «орловці» в Україні. Це засвідчують їхні досягнення та різноманітні нагороди. Десь до 10 голів моїх рисаків постійно перебувають на Київському іподромі, де я орендую конюшню, проходять там іспити. Вони почали показувати чудові результати та вигравати з першого ж року, як я ними почав займатися. А це — величезна рідкість. Торік мій жеребець Журналіст на перегонах поставив рекорд Київського іподрому, інші також вигравали грамоти, призи, попони.

 

— Оригінальне прізвисько ви дали жеребцю — Журналіст!

— Коней називають традиційно: перша буква в імені — материна, друга — батькова, тож, буває, красиві імена підібрати нелегко, але намагаємося. Рекорд Журналіста — це серйозний результат у конярстві, не кожен конезавод може таким похвалитися, навіть ті, в кого тисячі коней. Наступне, чим порадували мої вихованці — жеребець Кашемір став переможцем 2011 року за екстер’єром. А ще можу похвалитися тим, що Дібровський кінний завод на Полтавщині, що має статус державного, взяв на злучку нашого жеребця Сокола. Це є визнанням того, що мої коні справді чогось варті. Якби 10 років тому хтось сказав, що з Великої Дороги будуть брати жеребців-плідників, це прозвучало б як фантастика. Але сьогодні так і є.

До речі, Журналіста свого часу я врятував від м’ясокомбінату. Мабуть саме тому, з вдячності, він і почав вигравати. А було так: колись я навідався на Лозівський кінний завод, що на Полтавщині, але на той момент найкращих коней вже розпродали, у кошарі залишився тільки санітарний брак. Я до них придивився і звернув увагу на жеребчика Журналіста і лошачку Боярку. Запитую: «Продасте?» «Вони хворі», — відповідають. Фахівці в господарстві були, але вони чомусь не побачили того, що побачив я. Я знайшов стайню Журналіста, оглянув її і зрозумів, що він не хворий, а просто збив копито. Зателефонував своїм конюхам, аби забрали Журналіста і Боярку, їм тоді було десь по 8—9 місяців. Мої хлопці на них подивилися і також підтвердили: коні не хворі. Десь півроку ми з ними попрацювали, підлікували і віддали на іподром. І вони почали радувати нас перемогами. Журналіст довів, що він — боєць, а я щось розуміюся на конярстві. На мою думку, якщо торік такий результат він показав у старшій для нього віковій групі (я пішов на цю хитрість, тому що Журналіст на вважався жеребцем високої якості, серед його ровесників є діти більш породистих батьків), то цього року взагалі буде жеребцем №1. До речі, і діти Журналіста вже почали бігати на Київському іподромі: вони показують зовсім інший рівень — силу, красу, грацію, тож мого жеребця почали запрошувати для репродукції. На Київському іподромі є коні практично з усіх областей, але Чернігівську область представляють тільки мої «орловці».

 

— Чи вигідна справа конярство?

— Сьогодні дуже не вигідна. За 2011 рік Дібровський кінний завод, про який я вже згадував, отримав збитків на кілька мільйонів гривень. Я їм допомагаю, чим можу. Цьому заводу вже понад 130 років, і раніше він завжди процвітав — і за царя, і за радянської влади, війну пережили. Тепер ми вільні й незалежні, але ситуація критична. Щоб ця справа приносила прибутки, на іподромі має працювати тоталізатор, аби люди робили ставки, а заводчики отримували відсотки від виграшів. Без тоталізатора у конярства немає майбутнього.

Ми маємо 35 голів разом з лошатами — таке поголів’я потрібне для того, щоб за господарством зберігався статус племрепродуктора. Крім того, займаємося верховою їздою, джигітуванням, на Новий рік наші коні підвозять Діда Мороза зі Снігуронькою, на Масляну — катають людей.

 

— Тобто для вас конярство — не бізнес, а хобі?

— Якщо ви думаєте, що я фанат коней, то помиляєтеся. Всі фанати — це хворі люди, як, наприклад, наркомани чи алкоголіки. На конюшні я буваю тільки тоді, коли хтось приїздить до нас у гості. Одна з моїх особистих причин — показати красу цих коней, зберегти орловського рисака для наших нащадків. Я об’їхав усю Росію, бував у тих місцях, де граф Орлов почав розводити цю породу, цікавився цим питанням. Це така конячка, яка піде і у вогонь, і у воду. Однак у наш час «орловців» вже треба, як оленів чи лосів, заносити до Червоної книги.

Так, я не маю наміру заробляти на конях. Я досить серйозно вивчав, чого ж прагнув граф Орлов. І, як мені здається, докопався до істини — того ж, чого і я.

 

— В Україні є верства заможних людей, що цікавляться кіньми, бажають їх мати у власних конюшнях. За яку ціну можна нині продати породистого «орловця»?

— На жаль, у нашій країні багаті люди не їздять на «Жигулях», їм треба іномарку. А «орловець» у їхньому розумінні — «Жигулі». Так, вони купляють коней по 200 тис. євро, привозять їх з-за кордону, однак ці тварини не такі витривалі, не такі пристосовані до наших умов, як «орловці». Колись одному відомому коняреві привезли жеребця з Франції, але він чомусь швидко помер. Почали з’ясовувати, чому. Виявляється, цю конячку вдома напували кип’яченою водою, а у нас — спека, кліщі, мухи. «Орловці» ж до всього пристосовані. Колись це був найшвидший рисак на земній кулі, але ними не займалися, не вкладали кошти, і порода опустилася на нижчі щаблі.

 

— Пане Миколо, зараз багато розмов точиться про вільний продаж землі. Які маєте міркування з цього приводу?

— До земельного питання, як і до всього іншого, я підхожу глобально. Вивчав, яка ситуація у світі. І з’ясував, приміром, що в інших країнах землевласники свою землю не продають, бо вона передається з покоління в покоління: це їхній спадок, і життя, і статки. А у нашій країні що трапилося — землю отримали ті, кому вона не потрібна. Забрати її не можна — це буде революція. Тому моя пропозиція: нехай держава за реальними цінами її викупить, і такі, як я, візьмуть її в оренду. І нехай би держава контролювала, як ця земля використовується. Бо коли я прийшов, ці землі заростали деревами. А зараз селяни-пайовики мені весь час дорікають — мовляв, не так хазяйную. Я їм і за паї плачу, і школу утримую, і клубам допомагаю, і на соціальну сферу кошти виділяю, але — все одно не так. Може, я б у чомусь і погодився, якби в них самих були повні ферми з худобою, земля вся засіяна. Я прийшов, коли тут уже нічого не було. Працюю, а на мене верхи сідають та ще й поганяють. Взагалі на Чернігівщині не обробляється десь 40% орної землі, а ще 10% обробляють абияк. І нікому до цього немає діла. Я єдиний господар, який тут народився й живе, а в інших господарствах — управляючі, подекуди господаря навіть в обличчя не бачили.

 

 

Вікторія Сидорова

Марія Михно

газета “АгроМаркет”, червень 2012 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті АгроМаркет та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ