Овочі-Ягоди-Сад

Кальцій у саду, або як отримати якісну продукцію

Щоб влучити «В яблучко!»

Щоб влучити «В яблучко!»

Кальцій у саду, або як Отримати якісну продукцію

Усі ми хочемо, щоб яблучка були смачними, солодкими, пахучими, а головне — зберігалися тривалий час, не втрачаючи якості.

Упродовж вегетації рослина, щоб успішно пройти всі фази росту і розвитку та сформувати добрий, а головне — якісний урожай, потребує живлення кальцієм.

Почнімо з найменшого, але основного — з клітини.

Клітина — це структурна одиниця живих організмів, яка відіграє важливе значення в розвитку всіх тканин і органів, які роблять життя можливим. Функціонально клітина є основною одиницею життєдіяльності організмів.

Клітинні стінки рослин виконують такі функції:

  • забезпечують можливості тургору (без нього внутрішньоклітинний тиск розірвав би клітину);
  • роль зовнішнього скелета (тобто надає форму клітині, визначає рамки її розміру, забезпечує механічну та структурну підтримку);
  • запас поживних речовин;
  • захист від зовнішніх патогенів.

Усі клітини тісно пов’язані між собою для спільного результату: забезпечення росту й розвитку рослини. Щоб ці процеси відбувалися якомога активніше, кожна окрема клітина потребує надійного джерела кальцію, який допоможе їй ділитися й збільшуватися.

У рослині кальцій рухається по ксилемі — від кореневої системи вгору по рослині. Коли кальцій доставляється до місця призначення, то там і лишається, не маючи змоги мобілізуватися в клітини, де утворюються нові тканини. Тепер стає зрозумілим, чому саме дефіцит кальцію спричиняє деформацію точки росту, опадання квіток і зав’язі.

Подібно до того як кальцій допомагає людям і тваринам будувати й підтримувати міцні кістки та зуби, він допомагає рослинам будувати і підтримувати міцні клітинні стінки.

Ось чому кальцій для рослини, як і для людини, є вкрай важливим.

Основні функції кальцію:

  • сприяє росту рослинних клітин;
  • зміцнює структуру клітинної стінки;
  • бере участь у ферментативних і гормональних процесах;
  • впливає на регуляцію продихів, що допомагає захистити рослину від теплового стресу;
  • бере участь в обмінних процесах поглинання поживних речовин;
  • впливає на якість плодів;
  • захищає від грибних і бактеріальних збудників;
  • запобігає утворенню надлишкового етилену (гормону старіння);
  • забезпечує розвиток кореневої системи, сприяючи формуванню більшої кількості кореневих волосків, за допомогою яких із ґрунту до рослин надходить основна маса води й розчинених у ній поживних речовин.

Особливої уваги заслуговує кальцій на плодових.

Дефіцит саме цього елемента в плодах зі зниженою його концентрацією (<3,0 мг на кожні 100 г маси плода) проявляється у вигляді таких симптомів:

  • підшкірна плямистість;
  • сонячні опіки;
  • розтріскування;
  • склоподібність;
  • спухання плоду.

Оптимальний баланс кальцію в рослині забезпечує нормальний ріст і розвиток, однак не може запобігти виникненню фізіологічного дефіциту кальцію в соковитих плодах, тому що цей елемент погано розподіляється по рослині. У соковитих плодах 90% кальцію локалізовано в клітинних стінках, мембранах і міжклітинних пластинах. У період росту плодів відбувається активне ділення клітин, що вимагає додаткового кальцію для утворення нових клітинних стінок. У той самий час збільшується кількість споживання води, що природно знижує концентрацію кальцію в місцях його локалізації, спричиняючи фізіологічний дефіцит. У результаті листя втрачає тургор, а плоди не мають достатньої щільності, внаслідок міжклітинних розривів у місцях інтенсивного ділення клітин проникає інфекція, розвиваються гнилі.

Навіть невеликий надлишок вологи в цей період призводить до розривання тканин і розтріскування плодів кісточкових, ягідних культур винограду. У яблуні міжклітинні розривання відбуваються всередині плоду в останні фази росту, що не псує зовнішній вигляд, але призводить до побуріння м’якуша в точках розриву і подальшого розвитку сухих або мокрих бактеріальних гнилей під час зберігання (підшкірна плямистість, опіки, склоподібність, спухання плоду).

Фізіологічний дефіцит кальцію призводить до великих втрат урожаю плодових культур. Ця хвороба не патогенної природи, тому фунгіцидами цю проблему усунути неможливо. Запобігти розвитку дефіциту можливо тільки за допомогою періодичних листкових підживлень рослин протягом усього періоду плодоношення, які дозволяють ефективно доставляти кальцій у місця найвищої потреби.

Більшість ділення клітин плодів відбувається рано (відразу після цвітіння), коли плід невеликий. Кальцій важливий для впорядкованого ділення клітин, тому важливо, щоб молодий плід отримував достатню кількість кальцію в доступній формі.

Таким чином, тільки комплексний підхід, що складається з правильних агрономічних і технологічних операцій, дозволить отримати плоди високої якості, які навіть після 6 місяців зберігання матимуть вигляд, ніби їх тільки зірвали з гілки.

Для забезпечення плодових культур якісним кальцієм залежно від фази розвитку компанія «Уніфер» пропонує три кальцієвмісні продукти:

Вуксал Кальцій — комплексна листкова суспензія з високим умістом кальцію для профілактики й усунення дефіциту кальцію в плодових й овочевих культурах, а також у винограді. Додатково містить азот, магній і мікроелементи, необхідні для оптимального росту плодів, підвищення врожайності та якості продукції.

Вуксал Кальцій Active має стимуляційний ефект на рослини в умовах фізіологічного стресу. Завдяки біоактивним компонентам Ascophyllum nodosum кальцій швидко зміцнює стінки та мембрани клітин, тобто підвищує стійкість до захворювань. Додатковий уміст бору підвищує міцність тканин і покращує ріст плодів, а також знижує ризик їх розтріскування.Починаючи зі стадії «горіх», кальцій має бути дуже кислим, щоб не викликати так званої «сітки» на плодах. А надлишок азоту за позакореневого внесення кальцієвмісних продуктів може спровокувати вторинний ріст пагонів, що негативно відіб’ється на перезимівлі дерев і їх стійкості до підмерзання.

Вуксал БІО Амінокальцій спеціально розроблено для профілактики й усунення дефіциту кальцію. Відсутність мінерального азоту дозволяє контролювати підшкірну плямистість на яблуні в другій половині літа без ризику активації вторинного росту молодих пагонів.

Вуксал БІО Амінокальцій містить Mn і Zn, а також амінокислоти, які сприяють кращому проникненню кальцію й підвищують стійкість рослин до несприятливих чинників. Крім того, рівень рН є оптимальним для проникнення кальцію через щільну шкірку плодів.

Ці продукти мають чіткі й обґрунтовані періоди застосування. 

Ріст плодів: Вуксал Кальцій рекомендується застосовувати з фази початкового розвитку плоду (10–12 мм) в нормі 3–6 л/га по 3–5 обробок з інтервалом 10–14 днів до першої декади липня (3–4 обробки).

Дозрівання: Вуксал БІО Амінокальцій або Вуксал Кальцій Active (2–3 обробки). Відсутність мінерального азоту дозволяє контролювати підшкірну плямистість на яблуні в другій половині літа без ризику активації вторинного росту молодих пагонів. Починаючи з другої декади липня норми застосування 3–5 л/га по 3–5 обробок з інтервалом 10–14 днів.

Точна кількість обробок і дозування кальцієвмісних Вуксалів залежить від віку саду, стійкості сортів до ураження гнилями під час зберігання, калібру яблук тощо. Саме тому всі ці чинники слід ураховувати в розробці схеми позакореневого живлення.

www.unifer.de/ua/index

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ