Техніка

Українські обприскувачі за італійськими технологіями: ефективність і простота

Самодостатні агрегати

Самодостатні агрегати
Модель: GROM 2000

Українські обприскувачі за італійськими технологіями: ефективність і простота. 

Для того, щоб отримати максимальний врожай, треба дати рослинам усі необхідні поживні речовини та ефективно захистити їх від шкідників і хвороб. Ключову роль у цьому відіграють обприскувачі. На українському ринку представлено багато різних варіантів обприскувачів. Але для задоволення потреб конкретного господарства й отримання стабільного, гарантованого прибутку з площі фермери потребують найдосконаліших технологій. 

Ліворуч — Олександр Рига, праворуч — Юрій Громик

Саме таку техніку виготовляє фермерське господарство «Барський сад». Його обприскувачі за якістю — на одному рівні з європейськими аналогами, оскільки в їхньому виробництві використовують комплектовання відомих італійських фірм. Водночас вони мають найприйнятнішу ціну, оскільки їх збирають в Україні. Історія компанії почалася в 2011 році з придбання першого обприскувача для власного саду. Відтоді відновлено понад 1000 вживаних обприскувачів і продано 100 одиниць нової техніки в усі «яблуневі» та «ягідні» області України. Засновники ФГ «Барський сад» Юрій Громик та Олександр Рига досконало знають про всі переваги й недоліки кожної деталі та вузла обприскувача і є досвідченими експертами-практиками з техніки для обприскування садів. Тому ми поцікавились їхньою професійною думкою щодо розвитку ринку обприскувачів і попросили надати рекомендації, на що нашим читачам варто звертати увагу під час вибору техніки. 

 Панове, розкажіть про тренди, які є на ринку обприскувачів? 

Ю. Г.: — Упродовж нашої діяльності ми спостерігаємо технологічний розвиток садівництва загалом — це відбувається завдяки нашим садівникам, адже за останніх 10 років їхні знання та вимоги до техніки збільшилися у декілька разів. 

Модель: GROM MX 2000

Обприскувач — це лише агрегат, а от значно важливіше — це правильне подавання речовин до рослини. Адже кожна культура потребує різних параметрів для внесення поживних або захисних речовин: ягідники, кісточкові, горішники, виноградники. 

Саме для того, щоб забезпечити максимально ефективне виконання цієї операції відповідно до виду культури, ми співпрацюємо з італійською компанією Ciclone Srl — відомим виробником вентиляторних систем і блоків. Така співпраця дає змогу комплектувати обприскувачі вентиляторними блоками з різною конфігурацією під різні потреби фермерів. Наприклад, фермерам, які вирощують екопродукцію, треба використовувати препарати із певною нормою витрат. Або за вирощування горіхів, де наш обприскувач здатний працювати на висоту до 18–24 м тощо. 

 Які головні критерії у садівників під час вибору обприскувачів? 

О. Р.: — Головні критерії — якість, ефективність і простота користування та, звичайно, ціна. 

 Як вдається конкурувати з найпотужнішими європейськими виробниками? Адже ви використовуєте те саме комплектовання, але ціна значно менша. 

Ю. Г.: — Найголовніше — це те, що ми збираємо обприскувачі в Україні. Несну конструкцію техніки нашого виробництва виготовляють згідно з кресленнями й після погодження з Vetroresina Padana. Комплектовання отримуємо безпосередньо від партнерів — це гарантує їхню якість та дає змогу уникнути здорожчання вартості, як у разі роботи з посередниками. Також важливо і те, що працівники підприємства пройшли стажування на виробництві в Італії. 

Модель: GROM MX 2000 Ciclone

Конкурентною перевагою підприємства «Барський сад» є те, що ми розпочинали діяльність із відновлення вживаних італійських і переобладнання радянських обприскувачів, а через наші руки пройшло більше ніж тисяча одиниць техніки. Отримані знання допомагають збирати обприскувачі, в яких ми встановлюємо тільки те, що справді впливає на якість їхньої роботи. Покупець не переплачує за номінальні деталі, які не мають цінності. Тобто нічого зайвого. 

Підтримувати високу якість продукції допомагають наші італійські друзі — виробники найкращого комплектовання до обприскувачів: Vetroresina Padana, Ciclone, CMV, Eli Vent, Da Ros Green та багатьох інших. Фактично споживач користується італійським обприскувачем українського виробництва. 

Модель: GROM MX 2000 призначенний для обробітку дерев 15–18 м

 Що відбувається після того, як ви подарували життя машині та передали її власнику? 

О. Р.: — Надаємо нашим клієнтам гарантійне та післягарантійне обслуговування, чим забезпечуємо тривалу, безперебійну роботу виготовленого компанією обладнання. Оскільки ми є офіційним представником багатьох італійських виробників, то у 99% випадків звернення клієнтів усе комплектовання маємо на складі, а якщо чогось немає, то знаємо, де його взяти. Адже найголовніше у нашій роботі — скоротити час між виникненням ситуації та її розв’язанням, щоб фермер не витрачав дорогоцінний час на очікування. 

Ми також надаємо консультації покупцям телефоном або виїжджаємо на підприємство. Якщо шлях до господарства не близький, а проблема нагальна — зв’язуємося з ним по відеозв’язку та надаємо допомогу, за потреби відправляємо запчастини поштою. 

Для отримання високоякісного врожаю слід проводити спектр технологічних операцій. Що порадите: шукати універсальний обприскувач, придбати набір агрегатів? Може, замовити з індивідуальною комплектацією? 

Ю. Г.: — Усе залежить від спектра вирощуваних культур: якщо всі сади плодові — достатньо й одного обприскувача.__  Якщо в господарстві також вирощують ягоди та горіхи, тоді треба кілька видів обприскувачів для правильного обслуговування рослин. Іноді оптимальним рішенням для господарства є створення агрегата, який відповідатиме саме їхнім потребам і технологічним завданням. І ми маємо досвід створення універсальних обприскувачів для замовників. Наприклад, для господарства на Закарпатті виготовили обприскувач для виконання трьох різних завдань: оброблення саду, обробіток поля, яке засаджене полуницею, та дезінфекція пташника. 

Маємо також досвід перекомплектації обприскувачів, наприклад, для проведення дезінфекції приміщень. Наразі на замовлення однієї з компаній холдингу МХП «Наша ряба» збираємо обприскувачі, які використовують для розпилення дезінфекційного засобу під час оброблення пташника. Для ефективного виконання цього завдання ми враховували агресивність речовин і специфіку налаштування розпилення. Принцип обприскування залишається незмінним, але адаптується те, як і за допомогою чого апарат це робить. 

Для іншого замовника — компанії «Золоте курча» холдингу «Агро-Рось» виготовляємо обприскувачі для дезінфекції пташників, але з використанням іншої діючої речовини, відповідно, використовуємо інші підходи та комплектовання. 

Модель: GROM MX двовентиляторний

Окрім задоволення технологічних потреб обприскувач водночас має бути здатний працювати в агрегаті з тракторами. Чи враховують це споживачі? 

О. Р.: — На жаль, більшість покупців вже має трактор або купує його без урахування важливого аспекту: для того, щоб трактор міг ефективно працювати в саду з обприскувачами або іншою ґрунтообробною технікою, йому треба мати достатню потужність. 

Ми рекомендуємо трактор з мінімальною потужністю від 40 к. с., а оптимальною — 70–90 к. с., щоб він виконував свою роботу з будь-якою садовою технікою: мульчерами, косарками та обприскувачами. Завжди підбираємо нашим покупцям техніку, яка оптимально відповідає параметрам їхнього трактора — навіть якщо він меншої потужності, ніж вони хотіли б. 

Що саме плануєте вдосконалити в своїй техніці та яким чином це сприятиме підвищенню рентабельності фермерських господарств? 

Ю. Г.: — Ми будуємо досконалі машини. Наразі наше завдання полягає в тому, щоб зробити максимально зручною роботу оператора та скоротити час його роботи. 

По-перше, ми впровадили електроуправління, що дає змогу оператору виконувати всі необхідні операції, не виходячи з кабіни. Звісно, це підвищує рівень комфорту роботи, а також сприяє заощадженню коштів садівника на пальне завдяки скороченню кількості зупинок трактора. Окрім того, дає змогу господарю бути у світовому тренді, оскільки скорочення зупинок трактора зменшує негативний вплив на довкілля. 

По-друге, застосовуємо трибакову систему: в наших обприскувачах є промивний бак. Після експлуатації оператор одним рухом перемикає кран і промиває систему від рідини. Тож система завжди чиста, а обприскувач готовий до подальшої експлуатації. Завдяки цьому збільшується строк служби обприскувача й водночас знижується навантаження на довкілля. 

Отже, «Барський сад» виготовляє техніку, яка допомагає фермерам заробляти. Ринок розвивається, покупці стають вимогливішими й частіше замовляють техніку з нестандартними запитами. Прагнення задовольнити потреби ринку рухає нами та мотивує розвиватися й ставати кращими. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ