Агрономія

Сучасні можливості мікробіологічних препаратів дають змогу істотно покращити живлення рослин й оздоровити ґрунт

Робота з біотою

Робота з біотою
Вплив Nando BioExpert на якісні та кількісні показники пшениці озимої (обробка насіння), 2021 рік

Сучасні можливості мікробіологічних препаратів дають змогу істотно покращити живлення рослин й оздоровити ґрунт.   

Минули ті часи, коли агровиробник намагався підвищити врожайність на своїх полях простим підвищенням норм унесення мінеральних добрив. По-перше, міндобрива здорожчали вдвічі, а вирощене зерно, навпаки, подешевшало. По-друге, ґрунт — це живий комплексний організм, і його природну родючість не можна експлуатувати вічно. Потрібно шукати способи активізувати біологічні процеси, які в ньому відбуваються. 

Ясна річ, що найочевидніший підхід — це регулярне внесення на полях господарств органічних добрив десятками тонн на гектар. Проте для абсолютної більшості фермерів це, вочевидь, неможливо через багаторазове скорочення поголів’я ВРХ в Україні. Окрім того, на частині полів ситуація з біотою така погана, що слід думати про значно ефективніші технології. 

Відомо, що в ґрунті міститься значна кількість елементів живлення, зокрема, фосфору та калію, що перебувають у зв’язаних і недоступних для кореневої системи рослин формах. Це десятки й сотні кілограмів діючої речовини в перерахунку на 1 га, які могли б спрацювати на врожайність, компенсуючи недостатнє внесення міндобрив. Проте «витягнути» їх із ґрунту можливо тільки за впровадження насправді ефективних мікробіологічних технологій. 

Загалом світова мікробіологічна наука вже не перший десяток років працює над розв’язанням цієї проблеми — і дуже добре, що найсвіжіші технологічні досягнення у цій галузі потрапляють і в Україну. Зокрема, тут слід виділити зусилля вітчизняної компанії «Агро Експерт», що презентувала препарати компанії Nando. 

Так, ми співпрацюємо по мікробіології з литовською компанією Nando. Авторитет цього виробника у світовому сільському господарстві є таким високим, що, щиро кажучи, навіть дивно, що ніхто раніше в Україні не розпочав із ним співпрацю! Це мікробіологічні препарати принципово нового покоління, які відмінно себе показують за наших умов, — пояснює Олександр Карнаух, продукт-менеджер відділу добрив та мікродобрив компанії «Агро Експерт». 

Пан Олександр радить: обираючи мікробіологічні препарати, передусім звертати увагу на репутацію виробника. 

Річ у тім, що мірою того, як біологічні рішення доводять свою високу ефективність, виникає велика кількість компаній, що хочуть на цьому заробити. Це дуже привабливий ринок, тому обов’язково зауважуйте на репутацію виробника та місце розташування виробництва, — радить фахівець. 

Серед іншого якісні препарати мають супроводжуватися сертифікатом Бельгійського банку мікроорганізмів, у якому, зокрема, позначається відсутність патогенності того чи іншого штаму. Без наявності сертифіката Бельгійського банку мікроорганізмів європейський фермер не купить мікробіологічний препарат. 

Тому ми не просто пропонуємо українським аграріям якісні продукти литовського бренду Nando. Це препарати нової генерації, які працюють зовсім інакше, ніж ті, що застосовують на нашому ринку, — наголошує Олександр Карнаух. 

Мова про два основних продукти, що здатні призвести до справдешньої революції у вітчизняному рослинництві. Це препарат БіоЕксперт, призначений якраз для перетворення недоступних елементів живлення у ґрунті на доступні. І це деструктор із унікальною формуляцією та дією — БіоСпліто. 

Приклад візуальної різниці через 30 днів. Зміна маси — 6,7%

БіоЕксперт недарма виробляють у вигляді порошку, бо в його складі корисні мікроорганізми перебувають у стадії спор чи ендоспор, капсульовані додатково органічним полімерним матеріалом. Це зроблено для того, щоб значно пролонгувати період і розширити можливості застосування продукту. Річ у тім, що спори можна вносити навіть у несприятливих для розвитку мікроорганізмів умовах, зокрема коли є ризик їх інтоксикації хімічними препаратами, коли немає вологи тощо. Вони менш піддаються дії ультрафіолетових променів у порівнянні із живими мікроорганізмами. Тому БіоЕксперт починає  діяти саме тоді, коли на полі виникають оптимальні умови для розвитку мікроорганізмів. Відповідно, його ефективність є набагато вищою, — зазначає Олександр Карнаух. 

Справді, щоб отримати ефект із традиційних мікробіологічних препаратів, потрібна низка вимог — перевезення та внесення в оптимальному температурному режимі, внесення за похмурої погоди чи вночі, обов’язкове загортання в ґрунт, наявність достатньої кількості вологи тощо. Тому застосування БіоЕксперт є набагато зручнішим і дієвішим. 

До складу препарату БіоЕксперт входить оптимальне поєднання мікробіологічних елементів, яке дає змогу водночас сприяти низці позитивних процесів, починаючи від вивільнення недоступних форм елементів живлення й закінчуючи пригніченням патогенів. 

Так, тут є комплекс мікроорганізмів, а особливо триходерма, що діє як біологічний фунгіцид. Тут є мікориза, що покращує споживання кореневою системою рослин вологи та поживних речовин із ґрунту. Це комплексне рішення для кожного поля. Причому хочу наголосити, що рекомендована норма внесення БіоЕксперт — усього 250 г на 1 га, — розповідає Олександр Карнаух. 

Фахівець наводить цікаві результати, отримані в різних країнах Європи після застосування БіоЕксперт. Так, уже через три місяці після внесення на кожному гектарі поля додалося мінімум 20 кг доступного азоту, 35 кг фосфору та 15 кг калію. Тобто еквівалент 100–150 кг якісного NPK-добрива у фізичній вазі. 

Показовими вийшли й досліди в різних регіонах України, зокрема, на Черкащині. На сусідніх ділянках було висіяно однакове насіння озимої пшениці. В першому випадку оброблене високоякісним трикомпонентним фунгіцидом, а в другому — тим самим фунгіцидом у поєднанні з БіоЕксперт. У результаті виявилося, що там, де був протруйник, рослини, однак, були більше уражені кореневими гнилями, на відміну від комплексної обробки разом із БіоЕксперт. 

Згідно зі спостереженнями, застосування БіоЕксперт також істотно підвищує схожість насіння. Тому не дивно, що за норми внесення 250 г/га у невеличкій за площею Литві щороку використовують до 50 т цього препарату. 

Ще один унікальний препарат від Nando — це вже згадуваний деструктор стерні БіоСпліто. Як відомо, сучасний деструктор повинен не просто сприяти розкладанню поживних решток на полі, а й слугувати додатковим елементом захисту від патогенів. 

— І не слід забувати про таке явище, як алелопатія. В різних науково-дослідних установах проводили досліди щодо впливу водних витяжок попередника на лабораторну та польову схожість, енергію проростання тощо… Виявилося, що зниження зазначених показників може досягати 20%! Тому обов’язково потрібно пришвидшити й покращити розкладання соломи на полі, — стверджує Олександр Карнаух. 

Істотною перевагою БіоСпліто є також можливість пригнічувати різноманітні патогени, що зумовлено наявністю у його складі ферменту хітинази. Також, як відомо, у пожнивних рештках чудово почуваються різноманітні шкідники, тому, пришвидшуючи розкладання соломи, ми автоматично покращуємо ситуацію зі шкідливими комахами. 

Тепер поговоримо про найунікальнішу особливість цього препарату, а саме про те, що цей продукт створено на основі ферментного комплексу без використання живих мікроорганізмів, чи навіть їх спорової форми. Річ у тім, що традиційні деструктори стерні містять у своєму складі живі гриби та бактерії, а тому їх ефективність можлива тільки за наявності комплексу чинників — відповідного температурного режиму, наявності достатньої кількості вологи, внесення вночі з негайним загортанням, тощо… Тільки за умов комплексного дотримання цих умов вони починають виробляти ферменти, які розкладають органічну речовину. 

Проте, на жаль, далеко не завжди на полі є умови для нормальної роботи живих грибів і бактерій. Відповідно, науковці Nando підійшли до проблеми з іншого боку — наш препарат БіоСпліто містить уже готові ферменти, що відразу починають працювати й розкладати органічну речовину, — зазначає Олександр Карнаух. 

Завдяки цьому БіоСпліто можна застосовувати за будь-яких умов, зокрема сумісно з гліфосатом чи іншими ЗЗР. Препарат чудово спрацьовує за технологій no-till і strip-till, бо не потребує загортання в ґрунт. Фактично вже через місяць після внесення солома стає ламкою й змінює забарвлення. Далі в ґрунті вивільнюється велика кількість елементів живлення.  

ДОВІДКА

БіоЕксперт від Nando — це мікробіологічний препарат, призначений для передпосівної обробки насіння та покращення родючості ґрунту шляхом обприскування. 

Препарат сприяє розвитку здорової та сильної кореневої системи і, як наслідок — швидшому росту рослин. Підвищує стійкість рослини до посухи й інших негативних чинників, підвищує врожайність і сприяє збільшенню біорізноманіття ґрунтів. 

Корисні мікроорганізми, що входять до складу БіоЕксперт, перетворюють поживні речовини (N, P, K) на доступні форми й сприяють їх засвоєнню рослинами. Мікоризні гриби, колонізуючи коріння рослини, збільшують поглинання поживних речовин (особливо P) та води та забезпечують захист від патогенних мікроорганізмів. Триходерма, виділяючи біоактивні сполуки, сприяє зростанню рослин і підвищує їх стійкість до стресових чинників. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ