Техніка

Рівномірне розподілення мінеральних добрив розкидачем AMAZONE ZA-TS

Точність на кожному етапі

Точність на кожному етапі

Рівномірне розподілення мінеральних добрив по поверхні поля стало можливим завдяки розкидачу AMAZONE ZA-TS

Так звані балістичні розкидачі мінеральних добрив лишаються найпростішим і найдешевшим інструментом для внесення поживних речовин. Вони не потребують потужних тракторів, мають високу продуктивність за мінімальних витрат пального, і це приваблює багато фермерів, незважаючи на досить низьку рівномірність розподілення матеріалів. Справді, вплив погодних факторів і рельєфу поля суттєво позначались на результатах роботи, і хоча загальна кількість добрив на гектар вноситься доволі точно, їх розподілення в межах поля зазвичай неабияке точне. Кардинально змінити ситуацію взялась компанія AMAZONE, створивши розкидач ZA-TS. Ця машина здатна не лише рівномірно розподіляти добрива, незважаючи на рельєф і вплив погоди, а ще й працювати за картами завданнями й забезпечувати внесення змінних норм у межах поля.

Високопродуктивний розкидач ZA-TS із шириною захвату від 18 до 54 м залежно від модифікації може вміщувати до 4500 кг добрив. Для додаткового збільшення обсягу бункера AMAZONE пропонує відповідні розширювачі S і L, які додають 600 і 800 л відповідно. Таким чином, корисний обсяг розкидача можна збільшувати разом зі зростанням потреби господарства і потужністю трактора.

Для точного розподілення і рівномірного внесення по всій ширині захвату мінеральні добрива вимагають особливо дбайливого ставлення. З гранулами, пошкодженими в самому розподільнику, надійного розподілення вже не вийде. Тому AMAZONE серійно встановлює систему Soft Ballistic System pro для навісних розподільників ZA-TS і причіпних ZG-TS. За стандартної частоти обертання дисків від 600 до 900 об./хв система забезпечує плавний розгін гранул. Навіть ті добрива, гранули яких досить тендітні, зберігають свою структуру та розподіляються рівномірно.

Дозування з точністю до кілограма

Для безперервного контролю й регулювання норми внесення Amazone пропонує для навісних розкидачів ZA-TS систему зважування в реальному часі. Вона дозволяє проводити зважування за частоти 200 Гц і корегувати між необхідним і отриманим, фактичною кількістю на кожні 25 кг. Якщо через змінні властивості добрив змінюється інтенсивність їх висипання, що призводить до розкидання невідповідної кількості, автоматично регулюється положення шиберних засувок. Таким чином, забезпечується необхідна норма внесення на всій площі поля. Механізатор завжди точно знає, скільки добрив є в бункері.

Поряд із точністю внесення велику роль сьогодні відіграє також продуктивність і пов’язана з нею максимальна норма внесення. Завдяки дозувальній засувці ZA-TS пропускна здатність може бути безступенево налаштована від 3 до 650 кг/хв. Таким чином, максимальна норма внесення 500 кг/га може бути досягнута за ширину захвату 36 м і швидкості 22 км/год.

Змінні норми добрив відповідно до потреб рослин

Одним з останніх трендів світового агровиробництва є обмеження максимальної норми внесення добрив на гектар. Тому дедалі важливішим стає необхідність точкового внесення добрив відповідно до потреб рослин. Це дасть змогу забезпечити прийнятну врожайність і зберегти довкілля за меншої кількості внесення. Для цього потрібно регулювати кількість добрив не з розрахунку на всю площу, а індивідуально на окрему ділянку. Це можна здійснити за допомогою офлайн- або онлайн-технології. За онлайн-технології розкидач працює разом із датчиком, що розташований на передній навісці або на даху трактора. Цей датчик аналізує потребу рослини в добривах і, відповідно, встановлює норму внесення. Офлайн-технологія передбачає створення карт-завдань на основі карт урожайності, ґрунтів, рельєфу й іншої інформації. Карта передається на термінал, а норма внесення змінюється відповідно до місця перебування розкидача. До того ж різні норми можна вносити як по всій ширині захвату, так і по лівій і правій стороні окремо.

Простий контроль поперечного розподілення з Easy Check

Контроль поперечного розподілення добрив EasyCheck

За допомогою цифрового мобільного контрольного стенда EasyCheck можна швидко і просто провести контроль поперечного розподілення добрив безпосередньо на полі. Контрольний стенд складається з 16 гумових матів, що вловлюють добрива, і додатку для смартфона. Усі 16 матів може одночасно перенести одна людина й швидко розмістити на полі. Вони укладаються на технологічній колії і на певних ділянках між ними. Після цього здійснюється розподілення на тестовій ділянці й підсумкове фотографування матів за допомогою смартфона. Якщо поперечне розподілення нерівномірне, механізатор у додатку отримує нові рекомендації з налаштування розкидача Amazone.

Мобільний додаток mySpreader

Ця функція є частиною програми Amazone mySpreader. За допомогою цього додатка користувач поряд із функціями EasyCheck може знайти всю інформацію з налаштування для великої кількості матеріалів. Крім того, програма містить функцію EasyMix, за допомогою якої можна знайти найкращі рекомендації для сумішей із різних добрив. Усі налаштування можна передати на машину через Bluetooth, тож розкидач може налаштуватись самостійно.

Безперервний контроль поперечного розподільника через ArgusTwin

Система ArgusTwin з радарними сенсорами

Для контролю поперечного розподілення під час процесу внесення добрив розкидачі ZA-TS можуть оснащуватися сенсорною системою ArgusTwin. За допомогою 14 радарних сенсорів на правому й лівому боці постійно контролюється щільність потоку добрив. Якщо виявляється нерівномірність, наприклад, через роботу на схилах, неоднорідний потік добрив, пришвидшення або гальмування трактора, зношення лопаток та інші причини, система автоматично корегується шляхом зміни налаштувань системи розподілення. Кожна сторона регулюється окремо, що гарантує рівномірне розподілення добрив.

Ідеальне поперечне розподілення під впливом вітру

Функція WindControl з датчиком вітру

Для місцевостей із вітряними умовами AMAZONE пропонує WindControl як доповнення до системи ArgusTwin. Завдяки функції WindControl можна постійно контролювати й автоматично компенсувати вплив вітру на картину розподілення. Встановлений на машині датчик вітру фіксує швидкість вітру і його напрямок. За допомогою цих даних, а також інформації з датчиків ArgusTwin, система визначає нові параметри для точок подачі й число обертів розподільних дисків, які адаптуються автоматично. Таким чином, автоматично компенсується вплив вітру і забезпечується рівномірне розподілення добрив по поверхні поля.

Посекційне вимкнення

Для точного вимкнення на клинах і розвороту них смугах Amazone пропонує для розкидачів, обприскувачів і сівалок функцію автоматичного посекційного вимкнення GPS-Switch. З тим секції автоматично вмикаються і вимикаються залежно від положення. Розкидачі Amazone залежно від моделі й оснащення можуть мати до 128 секцій. Варто зазначити, що розподільники Amazone мають секції у формі дуги розподілення. Оскільки в зовнішніх ділянках дуга розподілення закінчується не на рівні розподільних дисків, там добрива викидаються далеко вперед. У разі заїзду на розворотну смугу спочатку вимикаються зовнішні секції, потім внутрішні, позаду розподільника. Під час виїзду з розворотної смуги спочатку вмикаються зовнішні секції, потім внутрішні. На клинах можливе увімкнення і вимкнення секцій як із центра, так і з зовнішніх сторін. Завдяки цій системі фермери можуть заощадити 5–10% добрив, а також позбутись небажаних проблем через надлишок поживних речовин (наприклад, вилягання зернових культур).

Павло Довгаль

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ