Агрономія

Урожайність і стабільність — основні чинники вибору гібридів ріпаку

Ріпакові пріоритети

Ріпакові пріоритети

Урожайність і стабільність — основні чинники вибору гібридів ріпаку.

Cеред основних чинників, що впливають на продуктивність ріпаку, першість, безперечно — за генетикою. Зимостійкість, стійкість до хвороб чи до розтріскування стручків — над удосконаленням цих характеристик добре попрацювали вчені, тож нині гібриди нового покоління гідно витримують усі випробування, що випадають на їхню долю впродовж вегетації. Натомість урожайність і стабільність досі є для аграріїв основним критерієм вибору гібрида ріпаку. Утім, краще нехай самі агрономи розкажуть про свої ріпакові пріоритети та про технологічні нюанси вирощування ріпаку цього сезону. 

ЯРОСЛАВ БАЙ, головний агроном ФГ «Дзвони» (Львівська обл.)

Для ріпаку цей рік видався складним у нашій зоні: надлишок вологи у березні-квітні негативно вплинули на розвиток кореневої системи. Тож, якщо у червні буде посуха (а за всіма ознаками вона буде, бо поверхнева волога вже випарувалася), велика вегетативна маса рослини не буде забезпечена достатньою кількістю вологи, що може негативно вплинути на формування врожаю. Тому у виборі гібридів для нас важливою характеристикою є стресостійкість ріпаку. 

Щороку ми закладаємо велике демополе гібридів ріпаку. 2019 року висіяли гібрид Ритмо селекції «Лідеа». Той рік також був дуже несприятливим для ріпаку: восени — посуха, навесні — холод. Зазвичай маємо врожайність 4–4,5 т/га, а того року отримали 3,5 т/га. Однак гібрид Ритмо показав на демо найвищу врожайність — 3,8 т/га. Тому ми вирішили його вирощувати в товарних посівах. 

Ріпаки ми вирощуємо різного строку дозрівання. Ритмо є середньостиглим, починаємо з нього жнива, відтак не переживаємо, що він обсиплеться чи його виб’є град. Сіємо гібрид нормою 350 тис. насінин/га в ранні строки — з 1 по 10 серпня, що важливо для доброго розвитку рослин в осінній період. 

Перевагою Ритмо є доволі повільний розвиток восени, завдяки чому ми можемо зекономити на регуляторах росту: вносимо регулятор двічі, але мінімальною нормою, і ріпак добре реагує на препарат, тож ми не переживаємо, що рослини переростуть. У результаті ріпак входить у зиму в середньому у фазі десять листків. 

Система живлення ріпаку передбачає внесення восени під оранку 150 кг/га хлористого калію та в рядок під час сівби — 70 кг/га діамонію фосфату. По мерзлоталому ґрунту одночасно вносимо 100 кг/га сульфату амонію, 150 кг/га карбаміду і 200–250 кг/га селітри (залежно від поля). Під час кожної обробки ЗЗР додаємо бор у нормі 0,5–1 л/га. 

Система захисту складається з обробки майбутніх посівів ґрунтовим гербіцидом, унесення у фази 3–4 листки та 5–6 листків суміші інсектицид + регулятор росту + бор. Навесні, коли температура підвищує за п’ять градусів, обробляємо посіви від прихованохоботника інсектицидом. Хоч цього року низька температура та дощовита погода не дали цього зробити, тож замість чотирьох весняних обробок було три. 

За роки вирощування Ритмо помітили його стійкість до хвороб, зокрема фомозу, який усе більше нам дошкуляє восени. Маючи добрий восковий наліт, потужні листки, рослини слабко ним уражуються, завдяки чому можна економити на весняних фунгіцидних обробках (хоч ми цього не робимо). Окрім того, гібрид має високу стійкість до розтріскування стручків: торік одне поле не встигли зібрати до сильного дощу з градом, тож деякі стручки розтріскалися, але все одно ми зібрали 5,8 т/га. 

Загалом найбільша перевага Ритмо — урожайність. У нашій зоні він показує найкращу врожайність у лінійці ранньостиглих гібридів. Минулого року на окремих полях гібрид уродив по 6 т/га. Тому поки що його міняти не збираємося. 

ВОЛОДИМИР СТОРОЖУК, агроном ТОВ «Маяк» (Тернопільська обл.) 

Гібрид Ритмо у виробничих посівах вирощуємо третій рік. Уперше висіяли на демоділянці, де він показав урожайність у межах 5 т/га, тож ми одразу впровадили його у виробництво. За три роки менше як 4,5 т/га він не родив. Порівнюючи з іншими гібридами (а ми щороку висіваємо 5–6), Ритмо більш урожайний — на 0,3–0,4 т/га, саме тому відводимо під нього більші посівні площі: щороку ріпаком засіваємо до 700 га, де частка Ритмо становить 30–35% залежно від року. 

Окрім високої врожайності в Ритмо нас приваблює стійкість до хвороб. Адже наша сівозміна насичена соєю, соняшником і ріпаком, які мають спільні хвороби. Зокрема, вже турбує фомоз на ріпаку, натомість Ритмо має високу стійкість до цієї хвороби. Разом із тим проводимо навесні три фунгіцидні обробітки — у фази початок стеблування, середину та кінець цвітіння. Працюємо здебільшого оригінальними препаратами. Два роки в перше внесення замість тебуконазолу вносимо тебуконазол зі стробілурином, наступне внесення — фунгіцид на основі флуопірам + протіоконазол. Третє внесення залежить від погоди: якщо дощів немає, то обходимося без обробки. 

Систему живлення за минулих два роки загалом не міняли, тільки на 50 кг/га зменшили норми внесення сульфату амонію — зазвичай вносили по мерзлоталому ґрунту 200 кг/га сульфату амонію, 200 — селітри та 200 кг/га карбаміду. Окрім того, під час сівби під урожай 2023 року внесли тільки 100 кг/га поліфоски 8:24:24 — через зростання ціни на добриво, хоч минулі роки вносили по 200 кг/га. 

Посівна ріпаку в нас зазвичай триває з 15 по 25 серпня. Усі гібриди сіємо нормою 500 тис. насінин/га, хоч оригінатори рекомендують менші норми, але таким чином ми убезпечуємося від випадання посівів ріпаку через пошкодження совкою — у результаті до збирання маємо густоту 350 тис. рослин/га. 

Ритмо восени має середню силу зростання, але ми, як і на всіх гібридах, застосовуємо дві рістрегуляції, щоправда, меншими нормами препарату. Помітили, що гібрид добре реагує на тебуконазол, не надто стресує. 

Нинішня весна видалася дощовитою, тож ріпакам вологи поки що вистачає. Нині стан ріпаку добрий, хоч тривожить сухий травень, але сподіваємося, якщо не буде форс-мажорів, зберемо врожай в ме жах 5 т/га. 

ІГОР ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, головний агроном ТОВ «Уїзд» (Івано-Франківська обл.) 

Наше господарство має в обробітку до 2 тис. гектарів ріллі, з яких під ріпаком — до 350 га. Загалом вирощуємо по одному гібриду чотирьох селекційних компаній. «Лідеа» представлена двома гібридами: Ритмо, який вирощуємо чотири роки, та Капелло, який у сівозміні з минулого року. 

Головною перевагою Ритмо є його стабільність — збираємо в середньому по 4,5–4,9 т/га. Підходить він нам і за середньоранньою групою стиглості, має ранні строки цвітіння 

Гібрид висіваємо в середині серпня нормою 320 тис. насінин/га. Далі працюємо двічі рістрегулятором, двічі підживлюємо бором. У зиму ріпак входить із кореневою шийкою 0,8–1 см у фазу 6–8 листочків. 

Усі гібриди, посіяні в середні строки, як от Ритмо, минулої осені були в доброму стані, адже вологи було достатньо. Навесні погодні умови також були сприятливими: вологи вдосталь, відтак і поживи для рослин достатньо — міндобриво добре розчинилося. Зазвичай ми вносимо під час сівби NPK 10-20-20 у нормі 130 кг/га, корн-калію 80 кг/га. Також навесні вносили сульфат магнію (на закислені поля) та сульфат амонію (з низьким рН) у нормі 130 кг/га. Під Ритмо вносили сульфат магнію. Окрім того, по мерзлоталому ґрунту посіви підживили карбамідом 130 та 200 кг/га селітри. Порівнюючи з минулим роком, зменшили норму карбаміду на 10 кг/га. 

Система захисту ріпаку складається з оригінальних продуктів, тож проблем із хворобами не маємо. Та й загалом ріпаки стійкі до ураження хворобами. Зі шкідників найбільше традиційно шкодять прихованохоботник і квіткоїд. Щоправда, цього року квіткоїда небагато. Зазвичай ми моніторимо ситуацію за допомогою жовтих чашок, інсектицид вносимо з огляду на поріг шкідливості, застосовуючи або крайові обробки, або обприскуючи все поле. Думаю, цього року вже обробляти не будемо, хіба що проведемо крайові обробки від стручкового комарика. 

Нині ріпак рясно цвіте, тож сподіваємося на добрий урожай, не менше тогорічного — 4,7 т/га в заліку.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ