Агрономія

Стійкість до розтріскування стручків — одна з найважливіших характеристик ріпаку

Ріпак: головне — втримати насіння

Ріпак: головне — втримати насіння

Стійкість до розтріскування стручків — одна з найважливіших характеристик ріпаку

На ринку ріпаку України компанія «Лімагрейн» усього п’ять років, але впевнено нарощує свою присутність, постійно збільшуючи частку ринку. Допомагає їй у цьому великий досвід роботи в Західній Європі, де «Лімагрейн» посідає лідерські позиції з часткою ринку 17%. До слова, у Франції, Польщі, Чехії, Угорщині, Великій Британії найбільше ріпакових площ відведено саме під гібриди селекції «Лімагрейн». Успіху в Україні компанія завдячує доскональному вивченню потреб вітчизняних аграріїв, на основі яких пропонує гібриди, що відповідають їхнім запитам на кожному етапі вирощування культури.

Як відомо, вирощування ріпаку супроводжується певними ризиками. Зокрема, в осінній період — це брак вологи, коли можна просто не отримати сходи, тому в Центральній і Південній Україні аграрії часто зміщують терміни сівби, щоб «ухопити» вологу. Узимку виникає питання зимостійкості, бо посіяний невчасно ріпак пізніше сходить і в зиму входить не в оптимальній фазі. За браку снігового покриву та сильних морозів ріпаку загрожує вимерзання. Навесні з’являються нові загрози — шкідники та хвороби. Відтак «Лімагрейн» пропонує гібриди для ранніх і пізніх строків сівби, під класичну технологію чи виробничу систему клеарфілд — усі гібриди «Лімагрейн» мають високу зимостійкість, раннє або пізнє весняне відновлення вегетації. Завдяки таким характеристикам можна максимально нівелювати ризики на всіх етапах розвитку ріпаку.

Артем Юр’єв, продукт менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків

— Головна перевага усіх гібридів компанії «Лімагрейн» — генетично закладена максимальна стійкість до розтріскування стручків. Це дає можливість розтягнути період збирання ріпаку в разі виникнення несприятливих погодних умов, або якщо ріпак посіяно на великих площах і немає технічної можливості зібрати ріпак швидко. Наші ріпаки здатні у фазу стиглості до двох тижнів зберігати стручок цілим. У цьому ми пересвідчилися на досліді, проведеному в Західній Україні: якось перед збиранням пройшов сильний дощ із градом — у результаті ріпак «Лімагрейн» вистояв, а гібрид іншої селекції осипався. Різниця у врожайності становила 30–40%. На це небагато звертають увагу, але стійкість до розтріскування є вагомою перевагою вибору гібридів, — наголошує менеджер із розвитку портфоліо ріпаків і зернових компанії «Лімагрейн Україна» Артем Юр’єв.

Гібрид озимого ріпаку Архітект

Інша перевага селекції ріпаку «Лімагрейн» — генетична стійкість окремих гібридів до вірусу жовтухи турнепсу — хвороби, що може знизити врожайність ріпаку до 30%. Компанія «Лімагрейн» першою у Європі зареєструвала гібрид Архітект, що має стійкість до цього вірусу. На європейському ринку гібрид третій рік посідає перше місце за посівними площами, а в Україні входить у трійку лідерів продажів гібридів ріпаку. Нині в портфоліо «Лімагрейн» є чотири гібриди з генетичною стійкістю до вірусу жовтухи турнепсу — Архітект, Анністон, Аспект і Абсолют.

Перевірені часом і нові гібриди

До лінійка ріпаку «Лімагрейн» входять 17 гібридів. Першим п’ять років тому з’явився Альбатрос, який і сьогодні цінують виробники за стабільність і високу врожайність у будь-яких умовах вирощування. Класичний гібрид Александер вирізняється пластичністю щодо термінів сівби, не переростає, показує стабільну врожайність у будь-яких умовах вирощування за інтенсивної чи екстенсивної технології. Арканзас має високу толерантність до основних хвороб, зокрема до вертицильозу, завдяки поєднанню генів RLM3, RLM7 стійкий до фомозу. Аліканте надзвичайно пластичний до технологій і умов вирощування — незважаючи на рівень вологозабезпечення чи ризик нерівномірного достигання.

Гібрид озимого ріпаку Конрад КЛ

Цього року компаній «Лімагрейн» вивела на ринок України нові гібриди клеарфілд-сегмента. Так, доповненням до відомого гібрида Конрад КЛ, що входить до п’ятірки найпопулярніших гібридів у цьому сегменті, стане Карлтон КЛ. Це високоврожайний гібрид інтенсивного типу, придатний для різних способів сівби, має високу стабільність у посушливих умовах і стійкість до хвороб. Генетична стійкість цих гібридів до розтріскування стручків не лише унеможливлює втрати врожайності, а й захищає наступну культуру від падалиці ріпаку.

Інший новий гібрид — Аляско вирізняється генетичною стійкістю до кили капусти — однієї з найшкодочинніших за останні роки хвороб, щоуражує рослини родини капустяних. Кила капусти дуже поширена в Західній Європі й упевнено шириться Західною Україною. Тож саме в цих районах слід звернути увагу на Аляско.

Утім, найкращою характеристикою випробуваних часом і нових гібридів є відгуки про них самих аграріїв. Які ми й пропонуємо нижче.

Олег Білан, головний технолог VITAGRO (Хмельницька обл.)

Олег Білан

— Найпершими гібридами «Лімагрейн», які ми почали вирощувати, були Арізона й Арсенал. Коли ж два роки тому з’явився на ринку Архітект — один з найбільш запитуваних гібридів ріпаку селекції «Лімагрейн» у Європі, почали сіяти і його. Насамперед вони приваблюють нас стабільністю — на наших типах ґрунтів, а ми маємо і чорноземи, і сірі лісові ґрунти, збираємо в середньому по 3,8 т/га. Найкращий результат — 4,2 т/га.

Дуже важлива для нас характеристика ріпаків селекції «Лімагрейн» — стійкість до осипання, до перестоювання. Адже в нашій зоні під час збирання ріпаку часто йдуть дощі, що затягує збирання. Але ріпаки «Лімагрейн» після достигання можуть не осипатися до двох тижнів.

Ми віддаємо перевагу повнорозмірним гібридам, практикуємо інтенсивну технологію — вносимо високі норми добрив, тому гібриди «Лімагрейн» нам підходять. Окрім того, вони стійкі до білої гнилі, фомозу та плісняви. Таким чином, частка посівних площ гібридів ріпаку «Лімагрейн» становить 30%.

Анатолій Венцев, заступник директора ПСП «Восток» (Запорізька обл.)

Анатолій Венцев

— Уперше ріпак ми посіяли 2019 року — на площі 200 га. Отримали непоганий урожай, продали його за добру ціну, тому вирішили й надалі провадити ріпаківництво. Наступного року менеджер компанії «Лімагрейн» порадив спробувати гібриди їхньої селекції Александер, Арканзас й Аспект, які в наших умовах мають високу продуктивність. Тож нині із загальної площі, відведеної під ріпак, 500 га під цими гібридами 376 га.

Ріпак добре перезимував, незважаючи на морози, що доходили до мінус 21 градуса. Розвиток культури перебігає так, як описано у довідковій літературі. Навесні першим почав вегетувати Александер, першим почав цвісти, наступним був Арканзас, згодом Аспект. Нині ріпак у фазі цвітіння, головний пагін уже відцвів. Посіви рівномірні заввишки 1,85 м. У планах маємо ще дві обробки ЗЗР — по цвітінню та у фазу формування стручків. Сподіваємося на добрий урожай.

Ми пересвідчилися, що ріпак — економічно вигідна культура, навчилися його вирощувати, тож наступного року збільшуватимемо під ним площі.

Сергій Корж, агроном ТОВ «Гайдамацьке» (Дніпропетровська обл.)

Сергій Корж

— Гібриди ріпаку селекції «Лімагрейн» вирощуємо понад чотири роки. Вони вирізняються стабільністю, щороку дають високий урожай, навіть у посушливі роки. Взагалі перший високий урожай ріпаку 3,2 т/га, що для нашого регіону є добрим результатом, ми отримали 2019 року саме від гібрида «Лімагрейн» — Александер. Тепер ми вже навчилися отримувати й вищі врожаї. Наприклад, торік гібрид «Лімагрейн» Акапулько на одному полі уродив по 3,8 т/га, на другому — 3,4 т/га. Цього року крім Александера вирішили випробувати ще й Архітект і Абсолют.

Гібриди «Лімагрейн» подобаються мені своєю стійкістю до осипання. На відміну від гібридів інших компаній, навіть після бурі стручки не розтріскуються. Ця властивість дуже важлива для нас, адже маємо великі площі під ріпаком і не завжди вдається швидко зібрати врожай.

Морозостійкість ріпаків «Лімагрейн» також підтверджено в наших умовах. Наприклад, торік після березневого приморозку до мінус п’яти градусів, коли ріпак був уже в достатньо високій фазі, тобто особливо уразливий до морозів, ми не бачили на рослинах тріщин. На відміну від гібридів інших компаній.

Ми працюємо в зоні недостатнього зволоження, що ускладнює отримання сходів ріпаку, особливо після непарових попередників. Але за ріпак «Лімагрейн» ми не переживаємо — сходи отримуємо, в зиму рослини входять у нормальному стані, після відновлення вегетації з ними можна працювати на отримання доброго врожаю.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ