Точка зору

Рецепт ідеальних рулонів

Рецепт ідеальних рулонів
Сучасні рулонні преса на заготівлі трав’яного силосу та сінажу дозволяють замінити сітку спеціальною обв’язувальною плівкою

З цієї статті ви дізнаєтесь:

  • Скільки шарів стрейчу потрібно для герметизації рулону?
  • Скільки шарів сітки потрібно і якої ширини?
  • В чому переваги великих і малих рулонів?
  • В чому переваги пресів високого тиску і коли його потрібно зменшувати?
  • Як забезпечити стабільну нарізку при підборі і коли варто підбирати без нарізки?
  • Як налаштувати прес щоб підібрати все, але без бруду?
  • Як сформувати правильний валок під рулонний прес?
  • Як підготувати ваш рулонний прес до роботи?

При заготівлі соломи нам потрібні рівні рулони високої щільності з нарізкою чи без. При заготівлі сінажу також потрібна максимальна щільність і обов’язково коротка нарізка. Сіно в рулонах практично завжди без нарізки, з рихлою серцевиною та щільним краєм. Кожна сировина виставляє свої вимоги до рулонного преса. В цій статті ми зібрали поради, завдяки яким, заготівля рулонів з будь-якої сировини буде швидкою, зручною та матиме мінімальну собівартість.

Почніть з підготовки

Регулярно очищайте прес повітрям під тиском. Котушка з пневматичним шлангом – це корисна опція

Ланцюги мають бути завжди трішки вологі. Це показник, що вони змащуються правильно. Слід використовувати оливу лише ту, яку рекомендує виробник преса. В умовах високої запиленості при підборі сіна чи соломи подачу оливи варто збільшити, при заготівлі сінажу чи трав’яного силосу – зменшити. Подача мастила налаштовується гвинтам на масляному насосі. Перед початком роботи прес можна прокрутити ще на бригаді до виїзду на поле або всі ланцюги були змащені.

На пресах з змінною камерою пресування перевіряйте ремені. Сильне зношування може свідчити про недостатній натяг чи пошкодження приводних роликів. Потертість з боків може вказувати на нерівність положення роликів. Їх варто відрегулювати. Сторонні предмети в камері пресування можуть надірвати ремінь. Такі ремені варто замінити в міжсезоння щоб не отримати неприємний сюрприз в сезон. Ремонтний ремінь підбирається такий, щоб довжина всіх ременів була однаковою. Після довгого використання ремені можуть стати надто гладкими і корм буде прослизати по них, а не закручуватись. Такі ремені також варто замінити.

Огляньте стартові вальці. Навіть невеликі пошкодження камінням можуть стати причиною проблем з сіткою. Регулярно очищайте прес повітрям під тиском. Котушка з пневматичним шлангом – це корисна опція.

Хороший рулон починається з правильного валка

Якщо об’єм валка надмірний, то допомогти може фронтальний коток, що притискає валок та направляє його під трактор

За форму валка відповідає налаштування валкувача. Ширина валка підбирається під врожайність. Якщо висота валка надто велика, то потрібно збільшити його ширину. Якщо валок низький по краях – ширину варто зменшити. Також на форму валка впливає точка, де граблини ротора будуть відпускати масу. Її можна налаштувати прокручуванням бігової доріжки в серцевині ротора. В оптимумі, валок в перерізі повинен мати прямокутну форму – однаковий по висоті як по краям, так і по центру. Ширина пресувальної камери – 120 см, то ж оптимальна ширина валка має становити 130-140 см. Якщо валок буде нижчим по краях чи по центру, то це погіршуватиме стабільність нарізки та правильність форми рулону. В процесі підбору маса частково перерозподіляється по ширині. Бокові шнеки на підбирачі переміщують масу з боків до ширини пресувальної камери. Граблини на роторі розміщені по спіралі від центра та з 50% зміщенням. Це частково нівелює нерівномірність маси в валку. Якщо кількість маси в валку недостатня, то краще сформувати щільний збитий валок меншої ширини. Його потрібно підбирати рухаючись по валку змійкою. В пресувальній камері встановлено датчики діаметру. Якщо рулон формується більшим з однієї сторони, то на моніторі в кабіні трактора спрацює стрілочка, що вказує куди має зміститися трактор щоб рулон вийшов правильної циліндричної форми. Якщо об’єм валка надмірний (зазвичай таке трапляється при заготівлі сіна, чи звалкованої соломи), то в допомогу може бути фронтальний коток, що притискає валок та направляє його під трактор. Якщо маса буде зачіпатися за днище трактора, то в якийсь момент вона від’єднається і ризикує забити підбирач преса.

Підбирайте акуратно

У випадку використання на багаторічних травах важливо підібрати все, інакше непідібрана маса потрапить в корм з наступним укосом та погіршить його якість. Налаштуйте висоту роботи граблин підбирача за допомогою положення опорних коліс. Правильна висота – це максимальна, за якої не лишається непідібраної маси. Граблини в будь-якому разі не мають торкотися землі. Інакше буде багато бруду в підібраній масі, а і сам підбирач не розрахований на рихлення ґрунту, тому скоро вийде з ладу.

Підбирач зафіксований в нижньому положенні забезпечує стабільний потік маси і дозволяє збільшити швидкість підбору

Якщо після підбору буде проводитися обробіток (наприклад, при заготівлі соломи), то чистота корму та висока продуктивність виходять на перший план і ми можемо миритися з невеликими залишками непідібраної маси. В такому випадку ми можемо зафіксувати нижнє положення підбирача. Опорні колеса не будуть торкатися поля і виконуватимуть роль системи захисту – підніматимуть підбирач при наїзді на перешкоду. Підбирач зафіксований в нижньому положенні забезпечує стабільний потік маси і дозволяє збільшити швидкість підбору.

Забезпечте стабільну довжину нарізки

Сучасні рулонні преса можуть забезпечувати нарізку на рівні 3,5-4 см

У випадку заготівлі сінажу та трав’яного силосу, нарізка підчас підбору – це єдиний ефективний метод забезпечення структурності (на відміну від сіна та соломи, яких можна подрібнити соломорізкою пізніше). Ці корма варто подрібнити настільки мілко, наскільки дозволяє ваш прес. Доцільність подрібнення сіна підчас підбору залежить від умов згодовування на підприємстві. Зазвичай, злакове сіно подрібнюють пресом, а бобове пізніше соломорізкою. Це пояснюється збереженням листочків. Схожа ситуація і з соломою – нарізки преса достатньо для потреб підстилки, а для згодовування краще подрібнити мілкіше соломорізкою. Чим більше ножів ви використовуєте, тим більшим буде навантаження на трактор. При цьому щільність рулонів зросте на 6-12% і кратно знизяться витрати на сітку, перевезення та буде меншою потреба в об’ємі для зберігання (в той самий сінник можна буде помістити більше тонн маси на 6-12%).

Стабільна максимально коротка нарізка забезпечується двома факторами – високим потоком маси та гострими ножами. Потік маси – це кількість кілограм корму, що буде проходити через ротор за секунду. Його лише частково можна регулювати швидкістю. Обмежуючим фактором тут буде виступати можливості трактора та рівність поля. Раціональніше збільшити потік маси величиною валка. Підбирати потрібно на максимумі пропускної спроможності, але не допускати забивання. Стандартом вважається потік маси в 10 кг соломи за секунду. Рулон масою 400 кг підбирається за 40 с. Разом з обмотуванням та вивантаженням – до однієї хвилини на рулон. За швидкості підбору в 12-14 км/год вага погонного метра валка має становити 2,6-3 кг. За швидкості в два рази меншої (6-7 км/год) вимога до ваги валка зростає в два рази (5,2-6 кг).

Тупі чи неправильно заточені ножі не лише погіршують стабільність нарізки, а й збільшують витрати дизелю. Ножі для преса заточуються на спеціальному заточному столі. Так дотримується кут заточування. Ручні заточні пристрої (болгарка) використовуються лише випадку значного пошкодження ножа каменем чи іншим стороннім предметом. Болгаркою ви можете прибрати завернуту частину леза, але не наточити ніж. В обслуговуванні ножів діє правило – краще точити часто, але не інтенсивно. Якщо ви проводите заточування раз на зміну, то достатньо 2-4 проходів точильного каменю.

Для кожного виду маси налаштуйте свій тиск пресування

При заготівлі сіна з вологістю близькою до критичної варто зробити різну щільність в трьох зонах рулону

Для сінажу та трав’яного силосу надзвичайно важливо витиснути кисень по максимуму. Це покращує якість бродіння та зменшує втрати стабілізації. То ж прес варто налаштувати на максимальний тиск. Також максимальний тиск вам знадобиться при заготівлі соломи та злакового сіна з вологістю в 12% і нижче. Максимальна щільність рулону зменшує собівартість заготівлі – на ту масу тонну маси буде витрачено менше сітки та стрейч-плівки, знизяться витрати на завантаження/розвантаження та перевезення, в те саме приміщення для зберігання можна буде помістити більше тонн маси.

У пресів з фіксованою камерою спочатку заповнюється весь об’єм, і лише після цього вальці починають утрамбовувати маси. В такій системі природньо щільність маси збільшується від серцевини до краю. Ми можемо налаштувати лише загальний тиск при якому прес почне сигналізувати про готовність рулону. В пресів з змінною камерою є можливість налаштування величини та щільності трьох зон – серцевини, середньої частини та зовнішньої. При заготівлі сіна з вологістю близькою до критичної (15% і більше) варто зробити максимально рихлою серцевину (щоб втрата вологи продовжувалась вже в рулоні) та щільний зовнішній край (щоб рулон тримав форму). Провіювання серцевини рулону знижує ризик розвитку плісняви.

Регулюйте розмір рулону відповідно до потреби

Чим більший діаметр рулону, тим менші витрати на обмотувальні матеріали в розрахунку на тонну маси. Також із збільшенням розмірів зменшується кількість зупинок для обмотування та вивантаження на гектар, що збільшує годинну продуктивність.

Результат роботи досвідченого гравця в тетріс – на малому причепі (платформа 3х8 м) до 11 тонн соломи

Преси із змінною камерою дозволяють обирати діаметр рулону і є ряд ситуацій, коли варто надати перевагу меншому діаметру. Для сінажу та трав’яного силосу небажаною є ситуація, коли рулон стоїть відкритим понад 24 години, то ж в один рулон варто запаковувати масу, що буде спожита за добу чи швидше. Наприклад, в діаметрі 160 см рулон трав’яного силосу може важити до півтори тонни, а в 125 см – до 930 кг.

Ще одним обмежуючим фактором може бути логістика, зберігання та вимоги наступних машин технологічного ланцюжка. Підбір розміру рулону так, щоб їх кратна кількість поміщалась на платформі може значно збільшити масу, що перевозиться за один раз та зменшити витрати логістики. В порівнянні з укладки соломи, на дві однакові платформи уклали квадратні тюки та круглі рулони і відправили на вагову. Виявилось, що вага соломи в квадратних тюках всього на 6% більше. За наступною ходкою ми уклали рулони трішки по іншому і на ту саму платформу їх помістилось на два більше. Цього вистачило щоб зрівняти вагу та вартість перевезення. Досвід гри в тетріс може здешевити логістику.

Аналогічно, розмір рулонів може підбиратися до розміру сховища. При виборі діаметру рулону потрібно зважати і на можливості техніки для завантаження – чи зможе вона охопити таку ширину та підняти таку вагу. Також варто враховувати вхідні отвори подрібнювача чи котла на соломі.

Оберіть хорошу сітку

Стандартна ширина пресувальної камери – 120 см, а от сітки бувають від 110 і до 130 см. Для сіна та соломи, що збергіаються під накриттям підійдуть будь-які. Якщо рулони зберігаються на вулиці чи під агроволокном, то ширша сітка щільніше закриває краї рулону і він менш схильний до затікання. Для сінажу та трав’яного силосу також варто надати перевагу ширшій сітці, так краї рулону будуть менш схильні пошкоджувати стрейчплівку.

Сучасні рулонні преса на заготівлі трав’яного силосу та сінажу дозволяють замінити сітку спеціальною обв’язувальною плівкою

Щодо кількості шарів сітки, то варто дотримуватися порад виробника. Як парвило, якісніша сітка дає можливість утримувати рулон цілісним з меншою кількістю шарів. Обираючи сітку варто орієнтуватись не на вартість погонного метра, а на вартість одного замотаного рулона. Дешевша сітка, що потребує більше шарів обмотки, може, навпаки, збільшити собівартість заготівлі. Окрім того, потреба в більшій кількості шарів сітки збільшує час зупинки рулонного перса та знижує продуктивність. Один додатковий шар сітки може бути причиною падіння продуктивності заготівлі на 8%. Зазвичай, при заготівлі сінажу та трав’яного силосу кладуть менше шарів сітки (додатковим утримуючим фактором буде стрейч), а для соломи та сіна – більше. Окрім порад виробника сітки варто зважати і на особливості системи заготівлі на підприємстві – чим менш акуратними будуть завантаження та перевезення, чим більше разів рулону будуть переставляти з місця на місце, тим більше шарів сітки потрібно запланувати. Сітка тримається за попередній шар за рахунок тертя, тому не варто класти цілу кількість шарів – подбайте про надійне перекриття. Наприклад, 4,3 чи 4,5 шарів сітки будуть тримати рулон набагато надійніше, ніж рівно 4 шари.

Сучасні рулонні преса на заготівлі трав’яного силосу та сінажу дозволяють замінити сітку спеціальною обв’язувальною плівкою. Метр такої плівки коштує дорожче, ніж метр сітки. До того ж, її потрібно частіше замінювати і продуктивність заготівлі знизиться. Але застосування обв’язувальної плівки дозволяє зменшити кількість шарів герметизуючої стрейч плівки і частково урівняти вартість запакування рулону. Рулони, обв’язані плівкою, менше розтягуються після виходу з пресувальної камери, мають більшу щільність маси та нижчий рівень втрат в процесі стабілізації. Рулони обв’язані плівкою часто мають вищу якість в порівнянні з обв’язуванням сіткою.

Обмотуйте правильно

Стрейч-плівка забезпечує герметичність трав’яного силосу чи сінажу. При виборі кількості шарів варто орієнтуватись на поради виробника та враховувати умови на підприємстві. Збільшити кількість шарів варто якщо: вміст сухої речовини перевищує 40%, рулони мають зберігатись рік і більше, рулони будуть перекладатись на інше місце. В дослідах 6 та 8 шарів плівки показують практично однакову газопроникність. На практиці зменшувати кількість шарів стрейчу до 6 варто лише при застосуванні обв’язувальної плівки.

При використання комбінації преса з обмоткою ви мінімізуєте час від формування рулону до його повної герметизації

При використання комбінації преса з обмоткою ви мінімізуєте час від формування рулону до його повної герметизації. При цьому втрати в процесі стабілізації корму мінімальні, а вміст залишкового цукру практично в два рази вищий. Корм має вищу енергетичну цінність. Але ця технологія потребує спеціалізованих захватів та причепів. Потрібно зробити все, щоб плівка на рулоні не була пошкодженою в процесі транспортування. Використання окремої обмотувальної машини на бригаді дозволяє бути менш акуратним в перевезенні, але вимагає швидку доставку. Від формування рулону до повної герметизації має пройти до двох годин (в оптимумі – до години). Тобто, продуктивність завантаження, перевезення, розвантаження та обмотування повинні бути не меншими, ніж продуктивність пресування.

Простий рецепт ідеальних рулонів

Заготівля соломи в рулони високої щільності – це золота середина між вартістю формування рулону і вартістю перевезення та зберігання. Сіно в рулонах – це найлегший метод максимально зберегти листочки і бути гнучким до дещо вологішої маси. Сінаж та трав’яний силос в рулонах – це найпростіший спосіб забезпечити найвищу якість. Рулонний прес – незамінний інструмент на тваринницькому господарстві.

А рецепт ідеальних рулонів доволі простий:

  • Доглядайте за технікою. Сформуйте правильний валок та підберіть його чисто
  • Забезпечте стабільну нарізку. Оберіть для рулону правильну щільність та потрібний діаметр
  • Ув’яжіть хорошою сіткою та запакуйте в надійну плівку

І всі ці кроки починаються з вибору сучасного преса, що дозволить гнучко підійти до ситуації на полі.

Володимир Мірненко,
ТОВ Пьотінгер Україна

www.poettinger.at

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ