Тваринництво

Високопатогенний грип птиці є великою загрозою для галузі птахівництва з можливими непередбачуваними наслідками

Пташиний грип: нові виклики

Пташиний грип: нові виклики

Високопатогенний грип птиці є великою загрозою для галузі птахівництва з можливими непередбачуваними наслідками.  

Андрій Оробчук

Пташиний грип став актуальною проблемою в багатьох країнах світу. Жодне домогосподарство та великий птахокомплекс не застраховані від появи Н5N1 на своїй території. Тому зусилля щодо мінімізації розповсюдження вірусу та збереження поголів’я набувають усе більшої актуальності. Для профілактики грипу птиці нині доступні суперпотужні інноваційні продукти. А досвід Франції щодо профілактики високопатогенного грипу птиці дозволяє з оптимізмом дивитися в майбутнє. 

ВІРУС МУТУЄ 

Вірус Н5N1 уперше було виділено 1996 року в Китаї в провінції Гуанчжоу. Після цього тривалий період відбувалася мутація гена, який кодує гемоглютенін — імунокомпонентну частину, що відповідає за агресивність вірусу. Нині новий клейд 2.3.4.4В циркулює у США, країнах Близького Сходу, Азії, Африки та Європейському Союзі. 

Якщо подивитися динаміку циркуляції Н5N1 у Європі з 2016 по 2024 роки, максимальний рівень захворюваності спостерігався у 2021–2022 роках: у цей період було зафіксовано майже 3 тис. випадків Н5N1. З 2022 року відбувається поступове зниження кількості випадків високопатогенного грипу птиці. 

Також спостерігається поступове зниження рівня спалахів у Західній Європі серед промислової птиці та в домашньому секторі. Натомість наразі багато спалахів цього захворювання в країнах Центральної та Східної Європи. Серед країн — сусідів України зареєстровано багато випадків захворювання серед домашньої птиці, а також на промислових підприємствах у Польщі та Молдові. 

В Україні, згідно з даними державної статистики, з 2016 по 2022 роки зафіксовано 29 спалахів Н5N1. З початку 2024 року було помічено 9 офіційних спалахів грипу птиці. 

У США ситуація дещо схожа — практично масово у 48 штатах було зафіксовано Н5N1. Спалахи високопатогенного грипу дедалі більше охоплюють великі підприємства. Зокрема, у штаті Мічиган вірусом було уражено 2 млн поголів’я птиці комерційної несучки. 

Викликає занепокоєння те, що, попри зменшення кількості захворювань, вірус унаслідок мутації переходить на інші види. 

Зокрема, вірус грипу Н5N1 мігрував із виду птиці до котів і такі випадки було зафіксовано 2023 року. Національний координаційний центр Польщі підтвердив  масовість випадків захворювання й визначив, що причиною став клайд 2.3.4.4В, що циркулює у Європі. 

А у США відбулося інфікування молочного стада корів на 11 фермах — там спостерігали пригнічення тварин, втрату апетиту, зменшення лактації тощо. Було підтверджено, що це Н5N1 того самого клайду 2.3.4.4В. Ба більше, на одній із ферм захворів працівник, який безпосередньо доглядав за коровами. В нього також підтвердилося це захворювання. 

Програма профілактики грипу птиці Vectormune AI

Низькопатогенна форма грипу птиці Н9N2 циркулює в країнах Близького Сходу, Азії, Африки та Європи. У 2020–2023 рр. Н9N2 фіксували в Узбекистані, Казахстані, Киргизстані, Білорусі, рф, Польщі, Румунії, Франції, Угорщині, Італії, Ірландії та Великій Британії. 

Н9N2 набуває масштабу ензоотії. Якщо він вирує у якомусь регіоні, позбавитися його дуже важко. Про це свідчить уже десятиліття практики країн Близького Сходу, які борються з цією інфекцією, а вона там досі циркулює. Це нова парадигма, із якою нам доводиться жити й адаптуватися, щоб боротися із цим вірусом. 

У ФОКУСІ УВАГИ 

Високопатогенний грип у Європі має блискавичний і гострий перебіг — за період від кількох годин до кілька днів падіж досягає 70+% поголів’я і часто без типових клінічних ознак. 

За низькопатогенного грипу можливі клінічні прояви залежно від ситуації по інших захворюваннях. Тому там більш тривалий падіж, і він може варіювати. 

Поширенню Н5N1 сприяє дика перелітна птиця, переміщення хворої птиці та застосування м’ясокісткового борошна невідомого походження. Крім того, поширення вірусу провокує переміщення птиці, яку спрямовують на забій, відсутність обробки та миття транспорту, а також перенесення збудника персоналом і тваринами. Адже вірус можуть переносити тварини та люди навіть без клінічних симптомів захворювання. 

Не маючи вакцин чи суперпотужних технологій, запобігти потраплянню вірусу може біобезпека. Тому, якщо господарство хоче побудувати додатковий пташник, але не має відповідної біобезпеки, краще інвестувати в санпропускник. 

Менеджмент у господарстві також дуже важливий. Задля зменшення вірусного й респіраторного навантаження потрібно звернути увагу на щільність посадки птиці, температуру, вентиляцію, вологість і склад повітря у пташнику, якість підстилки тощо, не забуваючи про санітарно-гігієнічні заходи. Об’єднавши всі ці компоненти, можливо зменшити тиск вірусу. 

Для профілактики низькопатогенного вірусу важливо стежити за супутніми інфекціями, які відчиняють ворота для Н9N2 й обтяжують стан птиці. 

Супутня інфекція: H9+IB. Грубі ураження нирок. (A) Група IBV/H9N2, (B) Група IBV+H9N2, (C) Група H9N2/IBV, (D) Група IBV, (E) Група H9N2 і (F) контрольна група. Чорні стрілки вказують на ознаки «плямистої нирки». IBV, вірус інфекційного бронхіту

Зокрема, супутня інфекція Н9+ІВ, що є комбінацією низькопатогенного вірусу з інфекційним бронхітом, призводить до понад 25% падежу. Характерними ознаками інфікування є масове ураження нирок, які майже вилізають з орбіт й набувають тигрової форми з масовими крововиливами. Тропізм вірусу низькопатогенного грипу до нирок підтверджено роботою, у якій взяв участь науковець нашого інституту. 

Супутня інфекція разом із вірусом Ньюкасла (Н9+ND) також створює величезні проблеми — падіж може збільшуватися до 44% з посиленням нервових, респіраторних форм. Саме тому ми створили сучасний векторний продукт, щоб профілактувати таку форму поєднання інфекцій. 

Супутня інфекція разом із хворобою Гамборо (Н9+IBD) може спричиняти падіж бройлера на рівні 33%. 

Ба більше, навіть вакцинація проти LA SOTA та Ньюкасла LASOTA за наявності вірусу Н9N2 може спровокувати дуже негативний ефект: кашель, витіки, діарею й депресію тощо. Тому важливо не перевантажувати схеми вакцинації птиці.  

ДОСТУПНА ВАКЦИНОПРОФІЛАКТИКА 

Зазвичай інфікована птиця починає хворіти з виділенням вірусу в зовнішнє середовище або респіраторним, або травним трактом. Після цього інфекція поширюється на сприятливу до захворювання іншу птицю, а далі — на все стадо. 

Тому, вакцинуючи птицю, ми насамперед підвищуємо її стійкість або резистентність до цього збудника й маємо намір запобігти передачі вірусу. Тому ідеальна вакцина повинна зменшувати виділення і передачу вірусу. Вона має підходити всім видам птиці, бути ефективною проти нових клайдів вірусу, забезпеченою DIVA-діагностикою. Крім того, вакцина має бути безпечною й швидко напрацьовувати імунітет. А щоб ефект був тривалим, це має бути одноразова вакцинація, яка б до того ж долала материнські антитіла. 

Інактивовані вакцини прекрасно себе зарекомендували, але мають певні недоліки. Зокрема, потребують розроблення нової вакцини під кожен новий клайд. Ураховуючи швидку мутацію вірусу, розробники не встигають створювати вчасно нові вакцини. До того ж у старій технології відсутня DIVA-діагностика. Натомість ми пішли далі й розвиваємо два напрями — векторні технології та технології мРНК. 

Наш продукт Vectormune АІ — ефективний проти поточних циркуляційних клайдів 2.3.4.4В. За результатами десятків досліджень він показав себе дуже добре і щодо захисту, і щодо поширення, і щодо передання вірусу. Vectormune АІ зменшує у тисячі разів цей процес і продемонстрував активність проти поточного клайду. Крім того, було проведено тестування на тривалість імунітету, яке становить 100 тижнів від вакцинації в добовому віці. Цей продукт може забезпечити пожиттєвий імунітет птиці від високопатогенного грипу. 

Конструкція Vectormune Ai

Другий продукт має назву Respons AI H5 і є першою у світі технологією МРНК на ветеринарному ринку, яку компанія «СЕВА» запустила на ринок. Це синтетична вакцина РНК, що кодує в собі ген Н5 і має ліпідний носій, що допомагає проникнути в клітину. Вакцинація проводиться внутрим’язово. Качкам вакцину вводять двічі — на перший день і через чотири тижні. 

Після потрапляння в клітину, мРНК вакцини підсилює свою активність, відповідно, у рибосомах, як на друкарській машині, утворюються білки, сполуки, що вже на поверхні клітини безпосередньо запускають механізм імунної відповіді. Насамперед завдяки Respons AI H5 птиця виділяє в зовнішнє середовище в десятки разів менше вірусу проти контролю. Також дуже важливо, що вакцина зменшує передання вірусу (індекс R). Якщо в хворих качок індекс передання (R) становить 88 (тобто одна хвора качка може заразити 88 особин навколо), то за вакцинації вакциною Respons AI H5 цей індекс — 0,62 (менше ніж одна особина!). 

Нові технології також з’явилися в профілактиці низькопатогенного грипу. Продукт Newflend ND H9 є комбінацією від Ньюкасла і Н9. Він уже з’явився у Євросоюзі й очікується в Україні. 

Цей продукт забезпечує три види імунітету: слизових оболонок, клітини та гуморальний. Препарат забезпечує клінічний захист, зменшення виділення та передачі, стійкість до інфікування тощо. 

МЕТОДИ ДІАГНОСТИКИ ТА МОНІТОРИНГУ 

Діагностика є дуже важливим компонентом у боротьбі з грипом птиці. На сьогодні маємо універсальні механізми, якими потрібно вміти користуватися. 

Зокрема, для ПЛР-діагностики Н9N2 ми повинні встигнути зробити аналіз, коли вірус реплікує в респіраторному  тракті. Це приблизно 7–10 днів. Для цього відбираємо трахеальні сваби ближче до місця дефрукації. Проте виявити вірус неможливо, якщо не встигнути в період реплікації. 

Оскільки вірус дуже швидко провокує сероконверсію й уже на 7-й день маємо титри після зараження Н9N2, метод ELISA дасть можливість на ранніх етапах діагностувати низькопатогенний вірус грипу. Для нього потрібно відібрати проби бройлера на забої або несучки на переводі у віці 40–45 тижнів. 

До речі, методи ELISA також є доступними для DIVA-діагностики. Це стосується рекомбінантних вакцин за допомогою спеціалізованих тест-систем. 

Крім того, є DIVA-тест-система з ПЛР-дослідження, яка дозволяє ідентифікувати як вакциновану рекомбінантною або РНМК-вакциною, так і інфіковану птицю. 

Наприклад, компанія ID VET має напрям, який стосується діагностики, скринінгу, серотипування, також спеціальної тест-системи для моніторингу вакцинації і безпосередньо DIVA-діагностики. 

На практиці це працює так. Після вакцинації птиці проти Н9 векторною вакциною спочатку можна відстежити поствакцинальний імунітет у тест-системі для гемаглютиніну Н9. Потім паралельно цю саму сироватку крові перевіряємо в тест-системі для нейрамінідази (N) з метою ідентифікації польової інфекції. До речі, диференціації вакцинного штаму від польового наразі вимагає Європейська комісія у виробників вакцин. 

СТРАТЕГІЯ ВАКЦИНАЦІЇ ПТИЦІ 

У Євросоюзі вже кілька років поспіль намагаються знайти вихід із кризи, пов’язаної з грипом птиці. У листопаді 2022 року на одній із комісій розглядали стратегію вакцинації птиці за системою EVACS. Ішлося про розробляння різних сценаріїв, ураховуючи чутливість та особливість різних видів птиці до вірусу грипу. За результатами консультацій Міністерство аграрної політики Франції разом із компаніями розробило стратегію з 11 пунктів, яка ураховує різні сценарії боротьби з високоревалентним грипом за наявності доступної вакцини. Там також чітко викладено систему моніторингу — коли має відбуватися аналіз стада і т.ін. 

Важливо, що 85% витрат на вакцинацію проводять коштом МінАПК Франції, фермери платять тільки 15%. Загалом вартість програми з вакцинації качок і моніторингу оцінюють у 105 млн євро. Збитки компаній унаслідок спалахів пташиного грипу в качок оцінюють у 650 млн євро. 

Метою проєкту є боротьба з ендемією вірусу пташиного грипу, покращення захисту від падежу, захист соціального здоров’я, адже є розуміння, що в перспективі можуть хворіти й люди, тому потрібно досягти контрольованого поширення вірусу. Й нині французи все частіше ставлять собі запитання: чому вони раніше не проводили вакцинацію. 

В Україні згідно з чинним законодавством не можна вакцинувати птицю проти високопатогенного грипу. Проте, як показують польові дослідження, вакцинація могла б стати хорошим інструментом для контролю епізоотичної ситуації. Ураховуючи позитивний досвід Франції, ЄС поступово змінюватиме підходи щодо боротьби та профілактики Н5N1, що дасть змогу запобігати інфікуванню птиці вакцинацією, зокрема і в нашій країні. 

Щодо низькопатогенного вірусу грипу птиці H9N2, то згідно з чинною інструкцією це захворювання не підлягає повідомленню (фактично не є грипом), але питання вакцинації птиці потребує врегулювання як у ЄС, так і в Україні. Ураховуючи, що у ЄС вже зареєстровано вакцину проти H9N2 ще 2023 року, очікуємо також завершення реєстрації вакцини в Україні. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ