Агрономія

Прийшла весна — готуйся в поле

Прийшла весна — готуйся в поле

Коли є проблема

Через потепління та майже повне танення, а подекуди просто відсутність снігу, аграрії раніше розпочинають перші весняні польові роботи. Це означає, що настає час для підживлення озимини. Посіви озимих не в найкращому стані через погодні умови осені 2019-го року. Багато аграріїв не ризикнули сіяти в суху землю. А ті, хто посіяв, все одно чекали на сходи понад місяць. Деякі так і не дочекалися. Щоправда, місцями вже після сівби пройшли дощі, але загалом опади були дуже локальні й нерівномірні. Брак вологи негативно вплинув не лише на сходи, а й на подальший розвиток посівів. Наслідками аномальної осінньої посухи 2019-го року стали малий коефіцієнт кущення та слабо розвинена коренева система. Тож у зиму такі посіви ввійшли вкрай ослабленими. Рослини, що не розкущилися, а деінде навіть не зійшли восени, мають після відновлення весняної вегетації в найкоротші строки сформувати первинну й вторинну кореневі системи, а також максимально можливу кількість продуктивних стебел. Використовувати азот у такій ситуації для підживлення рослин слід дуже обережно, дотримуючись загальновизнаного правила — удобрювати треба не ґрунт, а рослину, віддаючи перевагу природному живленню. Про це далі.

Має бути рішення

Дієвим заходом для підвищення врожайності й отримання якісної продукції є позакореневе підживлення із застосуванням гумінових добрив із мікроелементами. Навіть незначна кількість діючої речовини, що встигає до висихання розчину закріпитися на поглинальній поверхні листка, може бути достатньою для забезпечення потреб рослини. В Україні агротехнічні заходи із застосуванням гумінових препаратів досить широко впроваджені. Добрива, відомі під назвою Гумісол, пропонує аграріям ТОВ «Агрофірма „Гермес”». Унікальна основа — вермікомпост — забезпечує їм значні переваги перед препаратами, виготовленими з інших видів сировини. Добрива Гумісол легко комбінувати, зокрема з КАС, тобто карбамідо-аміачними сумішами, які є альтернативою гранульованим мінеральним добривам, й азот яких добре засвоюється рослинами. За сумісного внесення Гумісолу з КАС економічний ефект вищий завдяки скороченню витрат, а також через те, що гумінові препарати АФ Гермес підвищують рівень засвоєння азоту.

Бути найкращими

Крім можливостей сумісного застосування з КАС цілком виправданим є застосування самих добрив Гумісол. Результати дослідів на Ерастівській дослідній станції Інституту зернових культур НААН свідчать про те, що повний цикл обробок препаратами ТОВ АФ Гермес дає змогу отримати результати кращі за КАС. Насіння обробляють стимулятором-коренеутворювачем Гумікор і проводять дві або три позакореневих обробки Гумісоломплюс 01 Зернові.

Економічний ефект на озимій пшениці сорту Антонівка залежно від використання мінеральних добрив та препаратів Гумікор та Гумісол-плюс 01 Зернові

Покращити стан ґрунту

Добрива Гумісол містять природні стимулятори росту (фітогормони, амінокислоти, вітаміни) разом із набором мікроелементів. Корисна мікрофлора та гумінові речовини Гумісолу, потрапляючи в ґрунт, сприяють процесам гумусоутворення, покращення та відтворення родючості ґрунту. Позитивний ефект від внесення добрив АФ Гермес у ґрунт доведено дослідами в НДІ. В традиційному підживленні добрива застосовуються поверхнево по всій площі. Однак прикореневий підживлювач (аплікатор) CULTAN діє інакше — це Інжекторна система, що дає змогу вносити добрива в ґрунт. За допомогою технології CULTAN можливе внесення в ґрунт добрив Гумісол як окремо, так і разом із КАС. Насичення ґрунтового горизонту органічними добривами Гумісол позитивно впливає на оздоровлення ґрунту, підвищує в ньому концентрації гумінових речовин, поліпшує гранулометричні показники та сприяє заселенню корисної мікрофлори добрив Гумісол у ґрунті. Норма внесення добрив Гумісол — 1,5–3,0 л/га. За цією самою технологією можливо внесення у ґрунт суспензійного стимулятора-коренеутворювача Гумікор. У цьому разі слід застосовувати форсунки щонайменше помітно більші від 1 мм у діаметрі. Норма внесення стимулятора-коренеутворювача Гумікор — 5 л/га.

Переваги очевидні. Обирати вам.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ