Агрономія

Охочі отримати якісні врожаї застосовують на своїх полях біотехнології з доведеною ефективністю

Протистояти загрозам

Охочі отримати якісні врожаї за органічного землеробства застосовують на своїх полях біотехнології з доведеною ефективністю.

Юлія Миронова, дослідник по захисту рослин БТУ-ЦЕНТР

Юлія Миронова

Органічне землеробство — це необхідність, яка продиктована і зумовлена в загальносвітовому середовищі. Адже сучасне інтенсивне землеробство призвело до серйозних екологічних проблем, серед яких — забруднення довкілля, втрата біорізноманіття, виснаження родючості ґрунтів тощо.

Утім, органічне землеробство — це не просто відмова від мінеральних добрив і хімічних засобів захисту рослин, повернення до традицій наших предків. Це складна модель господарювання, яка має гарантувати отримання високих і якісних урожаїв.

Досвід показує, що найчастіше в органічних господарств виникають проблеми, пов’язані із захистом рослин від хвороб і шкідників, а також живленням рослин. Поговоримо про алгоритм дій для захисту ваших посівів.

З чого почати

Пошуки рішення, перш за все, варто почати зі звернення до фахівців, що мають багаторічні успішні напрацювання в застосуванні біопрепаратів. Повірте, цей шлях буде коротшим і дієвішим, ніж намагання самотужки прочитати й проаналізувати величезну кількість інформації.

Компанія БТУ-ЦЕНТР готова надати кожному господарству консультацію агронома, який на місці вивчить проблему, допоможе підібрати необхідні для її розв’язання препарати, розробити технологічну карту внесення і загалом удосконалити технологію застосування препаратів. Також у компанії працюють вузькоспеціалізовані фахівці — ентомологи, фітопатологи, агрохіміки, мікологи та мікробіологи, які за потреби консультують господарства. Завітавши на наші семінари, власники можуть дізнатися багато нової та цікавої інформації про біопрепарати, їх дію і технологію застосування. А ще — довідатись про успішний досвід своїх колег.

Успішний кейс

Одним із вдалих прикладів своєчасного застосування системи захисту від шкідників є досвід господарства «Жива земля Потутори», яке наразилося на проблему поширення колорадського жука та фітофтори на картоплі. Біологічний інсектицид АКТОВЕРМ ФОРМУЛА® та біологічний фунгіцид ФІТОХЕЛП® допомогли позбутися її.

Біопрепарат АКТОВЕРМ ФОРМУЛА® з інсектицидною та акарицидною діями швидко впорався з колорадським жуком. Препарат також довів свою ефективність у боротьбі проти інших шкідників — павутинного кліща, попелиць, трипсів, біланів, совок, молі, плодожерок тощо. Біофунгіцид ФІТОХЕЛП®, призначений для боротьби з хворобами рослин, має антимікробну та рістстимуляційну дії. Він не лише ефективно захищає від збудників широкого спектра бактеріальних і грибних хвороб зернових, зернобобових, бобових й овочевих культур, а й сприяє підвищенню врожайності культур і їх якості.

Препарати впоралися із завданням, а співпраця БТУ-ЦЕНТР з господарством у Потуторах триває.

Дослухатися до порад

Насправді ефективність боротьби зі шкідниками та хворобами культурних рослин залежить не тільки від дієвості біопрепаратів. У системі захисту аграріям варто взяти за правило дотримуватися певного алгоритму дій.

Застосування біологічних технологій варто починати з відбирання зразків ґрунту з поля, де планується сівба, та проведення агрохімічного і фітопатологічного аналізу. Таким чином вдасться заздалегідь дізнатися про проблеми, на які господарство може наразитися наступного року, та мати змогу розв’язати їх завчасно.

Також перед сівбою потрібно провести фітопатологічний аналіз насіннєвого матеріалу. Це дозволить підібрати правильний біологічний фунгіцид, що знешкодить фітопатогени на насінні.

Упродовж вегетації варто постійно проводити фітосанітарний моніторинг посівів, щоб мати змогу вчасно відреагувати на проблему, що виникла.

Діагностику хвороб рослин потрібно проводити протягом усього вегетаційного сезону, адже чим раніше буде знайдено ознаки ураження рослин фітопатогеном, тим швидше буде застосовано заходи захисту від хвороби, тим меншими будуть втрати врожаю.

Досить часто симптоми хвороби проявляються не відразу, а коли вже будь-які заходи захисту не ефективні. Тому агрономам варто знати цикл розвитку збудників хвороб, що трапляються на вирощуваних культурах. Адже, застосувавши біологічний фунгіцид профілактично у фазу розвитку рослин, під час якої відбувається зараження фітопатогеном, удасться легко уникнути проблеми.

Якщо ж агроном під час проведення моніторингу виявив ознаки ураження рослин збудниками хвороб, раджу скористатися підручником із фітопатології або визначником хвороб рослин. У жодному разі не варто шукати фото схожих симптомів хвороби в інтернеті, адже часто їх публікують не фахівці. Найкращим рішенням буде звернутися до фахівця-фітопатолога, який зможе точно визначити хворобу та підібрати ефективний метод захисту від неї. Єдиним точним критерієм перевірки правильності поставленого діагнозу є мікроскопія збудника хвороби рослин, який був виділений з ураженої частини, адже більшість збудників хвороб мають схожі симптоми прояву на рослині.

Відтак максимальний результат у боротьбі з ворогами ваших посівів залежить від уважності аграріїв і ухваленні компетентних рішень на всіх етапах розвитку культур.

btu-center.com

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ