Техніка

Українські фермери дедалі частіше обирають обприскувачі вітчизняного виробництва

Продуманий вибір

Продуманий вибір

 Українські фермери дедалі частіше обирають обприскувачі вітчизняного виробництва. 

Причіпний обприскувач — машина, на перший погляд, нехитра, з відносно простою конструкцією й особливостями експлуатації. Проте майже кожен фермер може за нагоди розповісти про певні проблеми з роботою тієї чи іншої моделі, зокрема, відомих світових брендів. 

Саме тому позитивний досвід експлуатації вітчизняних причіпних обприскувачів не може не тішити. Отже, і наші виробники спроможні створювати достойні моделі, пропонуючи їх до того ж за помірні гроші. Свіжим прикладом може слугувати досвід керівника СФГ «Славутич» Олександра Федорченка, який тогорічної буремної весни став власником новенького причіпного обприскувача «Кронос-3000-22» виробництва компанії BOGUSLAV. 

— Вибирали ми новий обприскувач досить довго. Це ж потрібно не просто заплатити гроші, а й бути впевненими, що машина не підведе у розпал сезону. Дивилися і вітчизняні моделі, і імпортні, радилися зі знайомими. Зрештою вирішили, що саме BOGUSLAV пропонує оптимальне з боку ціни та якості рішення. Як показав минулий сезон, ми не помилилися, — розповідає Олександр Миколайович. 

В обробітку у СФГ «Славутич», що в Кременчуцькому районі на Полтавщині, 650 га угідь. На цих площах вирощують переважно озиму пшеницю, кукурудзу і соняшник. Термінової роботи не бракує, зокрема, своєчасного догляду за посівами. 

— Наш «Кронос» має 22-метрову штангу і бак місткістю 3000 літрів. Звісно, що для наших площ цього більш ніж достатньо. Гадаю, що ця машина цілковито б впоралася із захистом посівів у набагато більшому господарстві. Минулого сезону ми встигли зробити понад 1000 га, і цей обприскувач показав себе бездоганно. Знаєте, наш механізатор раніше працював із причіпним обприскувачем одного з найвідоміших світових виробників, і стверджує, що українська машина показує себе просто чудово, — зазначає Олександр Федорченко. 

Керівник СФГ «Славутич» задоволений тим, що конструкція причіпного обприскувача BOGUSLAV складається з технологічних рішень відомих світових виробників. Для прикладу, це німецькі розпилювачі Lechler, трубопровідна та запірна арматура італійської компанії Arag і знаменитий італійський насос Annovi Reverberi. 

— Усі ключові вузли фактично тут імпортні, і це правильно, бо виробник шукав найбільш надійні рішення. Однак вартість «Кроноса» дуже помірна, як порівняти з будь-якою імпортною машиною. Натомість ця модель, а ми дивилися багато обприскувачів, набагато краща за вітчизняних конкурентів, — уважає аграрій. 

Справді, конструкторам BOGUSLAV удалося створити дуже надійну та зручну в роботі техніку. Однією з таких головних особливостей є стабільна і плавна робота штанги. Саме завдяки маятниковому механізму стабілізації з гідромеханічною системою гасіння коливань штанга надійно утримується на постійній висоті над поверхнею поля під час роботи. Амортизатори та два блоки пружин призначені для амортизації вертикальних коливань. 

Окрім того, паралелограмна підвіска з двома гідроциліндрами для підіймання штанги й азотним акумулятором забезпечують плавність ходу штанги та зменшення динамічних навантажень, а також дозволяють, не припиняючи руху, регулювати висоту штанги в діапазоні 0,6–1,85 м. Крайні секції штанги обладнано захисним механізмом, який допускає відхилення секції до 90° в горизонтальній і вертикальній площинах у разі зіткнення з перешкодою й повертає її в робоче положення без пошкоджень. 

Міцну і легку штангу 3D-конструкції розроблено для інтенсивної експлуатації й оптимального розподілення максимальних навантажень. Поперечним перетином штанги є трикутник — найжорсткіша конструкція з усіх, що є. Щоб металевий каркас гідравлічної штанги й рама були стійкими до корозії та довговічними, у їх виготовленні застосовується піскоструминна обробка та порошкове фарбування. 

— Що я можу сказати: це дуже зручна, надійна і проста в користуванні машина для захисту рослин. Тут є все, що нам потрібно, — починаючи зі стабілізації штанги й гарантованого контролю норми виливу до бортового комп’ютера та якісного міксера для утворення однорідного робочого розчину, — каже Олександр Федорченко. 

За словами керівника СФГ «Славутич», обсягу бака «Кронос-3000-22» цілком вистачає для тривалої роботи в полі без зайвих зупинок на дозаправлення основного бака обприскувача. Машина агрегатується зі скромним тракторцем МТЗ-892, а отже, для неї не потрібно докуповувати потужніший і високотехнологічний трактор. 

Варто звернути увагу і на солідний дорожній просвіт обприскувача на 65 см, що в поєднанні з колесами R42 дає змогу обробляти сільгоспкультури до досить пізніх фаз розвитку. Для таких невеликих фермерських господарств, що не мають змоги придбати самохідний обприскувач, це дуже важливо, бо дає змогу якісно виконувати польові завдання з помірними витратами. Не менш зручною є і можливість плавної зміни ширини колії «Кроносу» з 1,55 до 2,1 м. 

Тому можна тільки привітати рішення керівника СФГ «Славутич» щодо вибору причіпного обприскувача й побажати виробникові машини — компанії BOGUSLAV нових технологічних звершень. Адже BOGUSLAV на ділі доводить те, що вітчизняна сільгосптехніка може бути не лише доступною, а й якісною. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ