Агрономія

Практична агрономія: ЗАХИСТ НА СТАРТІ

Практична агрономія: ЗАХИСТ НА СТАРТІ

Захист рослини на початкових етапах розвитку — чи не один із найголовніших чинників, що допомагає розкрити її потенціал урожайності, закладений селекціонерами. Часто аграрії кажуть: усе починається з насінини, надійно захищена насінина — це і потужний старт рослини, і контроль хвороб, і подальше зменшення хімічного навантаження на рослину. Саме такий результат забезпечує протруйник нового покоління Вайбранс® Інтеграл, створений на основі інноваційної молекули седаксан. Утім, про результати практичного його застосування найкраще розкажуть самі аграрії.

Євген Трубілов

Євген Трубілов, заступник директора з рослинництва ТОВ «АФ «Батьківщина»: 

— Вайбранс® Інтеграл ми застосовуємо вже п’ять років. Спершу випробували препарат на озимому ячменю, сходи якого з осені дуже потерпали від сітчастих плямистостей, розвиток яких не стримували інші протруйники. Після застосування Вайбранс® Інтеграл проблема зникла. Протруйник виявився й економічно вигідним, адже навесні оброблені ним посіви ячменю не потрібно було до фази Т32 захищати фунгіцидом, бо їх не уражували хвороби. Тож ми пропустили одну фунгіцидну обробку, а наступну провели у фазу Т37–Т38. 

Захист Вайбранс® Інтеграл на перших етапах розвитку ячменю позначився і на його врожайності: там, де насіння було оброблене цим протруйником, вона була на 10 ц/га більшою проти посівів, де насіння було оброблене препаратом нижчого класу. Особливої різниці у врожайності ячменю, обробленого Вайбранс® Інтеграл й іншим інноваційним препаратом, ми не помітили. 

Після такого досвіду вирішили перевірити дію протруйника на озимій пшениці. Ми пшеницю сіємо дуже рано в сухий ґрунт, де вона може пролежати навіть понад місяць, доки не підуть дощі. Тому нам дуже важливо, щоб протруйник не втратив свої захисні властивості в цей період. З Вайбранс® Інтеграл завдяки формуляції М таких проблем немає. Окрім того, завдяки д. р. тіаметоксам він надійно захищає злакові озимі від пошкоджень шкідниками. Навесні ж дію Вайбранс® Інтеграл ми помітили по більш розвиненій вторинній кореневій системі, яку порівняли з рослинами, обробленими іншими протруйниками. 

Прибавка врожайності від застосування Вайбранс® Інтеграл на пшениці становить 2–3 ц/га, порівнюючи з аналогічними продуктами, порівнюючи з препаратами середньої цінової категорії — 10 ц/га. 

Окрім того, користуючись протруйниками компанії «Сингента», ми маємо такий сервіс, як аналіз протруєного насіння. Кілька разів за сезон відправляємо зразки насіння в лабораторію «Сингента», де перевіряють якість протруєння насіння. Таким чином, ми перевіряємо свою роботу.

Віталій Марченко

Віталій Марченко, директор ТОВ «Вільне 2002» (Дніпропетровська обл.): 

— Наше господарство спеціалізується на рослинництві й тваринництві, зокрема свинарстві. Відтак маємо власну сировинну базу для нашого свинокомплексу. З огляду на те, що пшениця є одним із головних компонентів для виготовлення кормів для свинопоголів’я, майже половину площ (до 2 тис. га) відведено під цю культуру. Так склалися умови, що нам доводиться другий рік поспіль вирощувати пшеницю по пшениці, що сприяє поширенню хвороб у посівах. Саме це змусило нас замислитися над потужнішим захистом посівного матеріалу пшениці від шкідників і хвороб. Тож позаминулого року вперше протруїли насіння Вайбранс® Інтеграл. У результаті пшениця дуже добре стартувала, мала потужну кореневу систему і до входження в зиму не уражувалася хворобами. Окрім того, протягом трьох років у нас зростає врожайність. Тож цей продукт максимально відповідає моїм вимогам до протруйників. 

Також від компанії «Сингента» ми маємо дуже потрібний нам сервіс — безкоштовне протруювання насіння пшениці на мобільному протруювальному комплексі. Річ у тім, що ми насіння пшениці першої та другої репродукції виробляємо самі, раз на три-чотири роки закуповуючи еліту, але не завжди встигаємо його протруїти. Тому безкоштовна допомога «Сингента» для нас дуже доречна. Окрім того, на мобільному комплексі можна не лише протруїти насіння, додаючи до суміші мікроелементи, а й ідеально відкалібрувати його. Тож ми задоволені підтримкою «Сингента». Взагалі компанія має чимало корисних сервісів, які є чудовим доповненням до їхніх якісних продуктів, частка яких у нашій системі захисту сягає 70%.

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ